Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Alilovcima

Krava Ruth pomela konkurenciju na stočarskoj izložbi

krava (1)
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
1/4
15.09.2013.
u 16:53

Požeško – slavonski župan Alojz Tomašević otvarajući izložbu prozvao je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu zbog njegova nedolaska

Krava Ruth, vlasnika Ivice Ribičića iz Grabarja proglašena je šampionkom na današnjoj Županijskoj stočarskoj izložbi u Alilovcima kraj Požege. Njegova krava titulu je izborila između 26 izloženih.

- Moje gospodarstvo bavi se uzgojem 50 goveda. Tovimo junad i imamo 20 muznih krava. I dok mi je s jedne strane drago zbog osvojene titule. S druge strane mogu reći da je žalosno što je svake godine na ovoj izložbi sve manje krave i to zbog sve težeg stanja u stočarstvu. Mi koji smo ostali bavimo se ovom proizvodnjom više iz ljubavi i ponosa i što ne želimo da to zamre nego zbog financijskih razloga. Danas se na selu samo preživljava – poručio je Ribičić čija šampionka daje dnevno oko 33 litre mlijeka.

I s ove izložbe na kojoj su pored goveda, konja, ovaca i svinja bile izložene i male životinje kao što su golubovi, kunići i kokoši ukazano je na teško stanje u poljoprivredi i na slavonskom selu.

Požeško – slavonski župan Alojz Tomašević otvarajući izložbu prozvao je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu zbog njegova nedolaska.

- Ministre ti si iz Slavonije i stočarska i ratarska izložba je tvoja obveza. Ti nisi ministar Banskih dvora nego ovih ljudi. Očekujmo i da razne agencije za upravljanje zemljištem, razvoja govedarstva, stočarstva i ostaloga bude s nama i ovim ljudima, a u protivnom neka se maknu – poručio je župan Tomašević uz kojega su otvaranju izložbe nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije.

- Značaj izložbe rasplodne stoke nije samo u prezentaciji najkvalitetnijih grla uzgojenih u stajama marljivih stočara uz pomoć dugotrajnog i predanog rada stručnih službi nego i u stjecanju uvoda u raspoloživu kvalitetu izloženih grla. Možemo reći da imamo stočare koji raspolažu s vrhunskim grlima kao što je Vladimir Tadijal iz Tominovaca čija farma ima najveći prosjek proizvodnje mlijeka po grlu u Hrvatskoj. Bok uz njega je obiteljsko gospodarstvo Ivana Bobeka iz Novoselaca – istaknuo je Damir Vinković, voditelj područnog ureda Hrvatske poljoprivredne agencije za Požeško – slavonsku županiju koja je uz pomoć općine Kaptol, požeškog Agronomskog društva, Poljoprivredno-prehrambene škole, požeškog ureda Poljoprivredno-savjetodavne službe te Udruge za promicanje tradicijskih manifestacija organizirala izložbu.

Pored šampionske titule dodijeljene su i prve nagrade u nekoliko kategorija za uzgajatelje goveda. Dobili su ih: Ivan Bobek iz Novoselaca, Dubravka Hajduk iz Trapara, Ivica Ciganović iz Alilovaca i Stjepan Grbić iz Vetova.

U popodnevnim satima održano je natjecanje u svatovskim zapregama, jahanju teklića i u vožnji zaprega.

>> Simentalki Heili šampionsko zvono Gudovačkog sajma

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije