Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peking

Nacionalni kongres Partije: Kinezi žele voditi svijet

19. nacionalni kongres Komunističke partije Kine
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.10.2017.
u 11:15

Vrijeme je da Kina preraste u moćnu snagu koja će biti globalni lider u političkom, gospodarskom i vojnom pitanju, ustvrdio je Xi Jinping

U posljednjih nekoliko dana internet u Kini dodatno je blokiran, cijeli niz popularnih televizijskih emisija je privremeno ukinut, a čak je i nebo nad Pekingom posebnim procesom očišćeno poprimajući kristalno plavu boju bez ijednog oblačka, a kamoli ikakva traga smoga. Sve je to izvedeno u sklopu priprema za 19. nacionalni kongres Komunističke partije Kine, najznačajniji kineski politički događaj koji se održava svakih pet godina, događaj na kojemu se donose najvažnije političke smjernice buduće petoljetke, ali i biraju čelni ljudi najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Kineska je praksa da se predsjednik države, koji je ujedno i predsjednik partije i vrhovni zapovjednik kineske vojske, mijenja svakih deset godina. Kako je Xi Jinping izabran na prošlom kongresu, 2012. godine, tek je na polovici svoga puta i njegova će pozicija biti samo formalno potvrđena. No zato će doći do promjena cijelog niza kineskih visokih dužnosnika, a kako će ta rošada izgledati vidjet će se tek za nekoliko dana. No promjena će svakako biti. Xi je u proteklih pet godina razvrstavao svoje političke pristalice i oponente, udaljavao ih i približavao u odnosu na kineske poluge vlasti, no sada je vrijeme za potpuni “reset” kineske vladajuće garniture.

19. nacionalni kongres Komunističke partije Kine
1/18

- Gotovo je sigurno da će sa Xijem u politbirou ostati i njegov premijer Li Keqiang, no vrlo je izgledno da će ostali članovi biti promijenjeni. Dobar je to pokazatelj stvarne diobe vlasti u Pekingu, kaže za Večernji list politički analitičar Robert Snyder.

Dodatno otvaranje tržišta

U svom govoru kojim je i otvoren Nacionalni kongres KPK, Xi Jinping najavio je cijeli niz promjena na političkom, ekonomskom i vojnom planu. Vrijeme je, poručio je, za novu eru u kineskoj povijesti.

- Zahvaljujući desetljećima neumorne borbe, Kina je imala i ima jaku poziciju na istoku. No sada je vrijeme da se naša nacija pretvori u moćnu snagu koja može voditi cijeli svijet u političkim, ekonomskim i vojnim pitanjima, ali i u pitanjima zaštite okoliša.

Vrijeme je da Kina dođe na središnju svjetsku pozornicu i pojača svoj doprinos cijelom čovječanstvu, ustvrdio je Xi u svom govoru koji je trajao gotovo tri i pol sata.

I nije to rečeno tek tako. U proteklih pet godina, od kada je Xi na čelu države, partije i vojske, Kina je znatno aktivnija na svjetskoj sceni nego ikada prije. Napravila je značajan iskorak u izgradnji svoje vojne sile, ratnog zrakoplovstva i pogotovo mornarice. Prije nekoliko tjedana otvorila je i svoju prvu vojnu bazu u inozemstvu, u Džibutiju. Pokrenula je i gospodarske reforme kojima se već neko vrijeme otvara prema stranim ulagačima. I taj će se trend pojačati.

- Kineska vrata neće biti zatvorena, samo će se još više otvoriti - poručio je Xi u govoru najavljujući da će vlada suzbiti korupciju i dodatno urediti pravila poslovanja kako bi ono bilo što lakše i transparentnije. Nastavit će i borbu protiv zagađenja i ojačati nastojanja da se smanji jaz između kvalitete života Kineza u ruralnim i urbanim područjima.

Xiova politička teorija

Bit će zanimljivo u sljedećih nekoliko dana vidjeti i hoće li Xi Jinpingova politička teorija biti ugrađena u partijski ustav. Naime, svaki kineski vođa, od Mao Ce Tunga do Deng Xiaopinga i Xijeva prethodnika Hu Jintaoa ugradio je dio svojih razmišljanja u svojevrsni partijski ustav čime se iskazuje apsolutna odanost delegata na kongresu vrhovnom vođi. Tako je Jiang Zeminu u partijski ustav ugrađena teorija “Tri predstavnika”, Jintaou je uneseno poglavlje “Znanstveni pogled razvoja”. Tijekom prvog dana zasjedanja kongresa još nije bilo naznake da će takvu počast dobiti i Xi.

U svakom slučaju, Xi si sada trasira put za sljedećih pet godina nakon kojih će otići s političke scene, no jedno je sigurno, ni u jednoj promjeni neće biti upitan dominantan položaj KPK u zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije