Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Može li kineski J-20 poraziti američkog Raptora?

Glavni kineski odgovor na Raptora je borbeni avion Chengdu J-20. Još se ne zna mnogo o kineskom mlažnjaku. Mogao bi biti specijalizirani zrakoplov koji je isključivo projektiran da neutralizira američke borbene mogućnosti u zapadnom dijelu Pacifika
04. listopada 2017. u 13:33 26 komentara 9023 prikaza
Foto: Wikimedia CC, CHENGDU AIRCRAFT INDUSTRY CORPORATION
Pogledajte galeriju 1/5

U posljednje vrijeme čini se da će jedino Kina biti konkurent SAD-a sljedećih 50 godina. Iako je teško da će doći do sukoba, Treći svjetski rat nije nikome u interesu, ali SAD ipak treba biti spreman za takav sukob, piše Scout.

Zračni lovac ELITNA SKUPINA Stiže 'kineski Top Gun': 'Ovo nema ni u Hollywoodu'

Kao i u svim konvencionalnim ratovima, zračna nadmoć i sila će igrati glavnu ulogu. Što se tiče SAD-a, "nevidljivi" Lockheed Martin F-22 Raptor bit će američko glavno oružje za ostvarivanje dominacije na nebu dok ga ne zamijeni novi koncept programa F-X Američkog ratnog zrakoplovstva.

Glavni kineski odgovor na zrakoplov Raptor jest borbeni avion Chengdu J-20. Kako bi se on nosio s najboljim američkim zrakoplovom? Još se ne zna mnogo o kineskom mlažnjaku. Vjeruje da to nije lovac u tradicionalnom smislu riječi. Mogao bi biti specijalizirani zrakoplov koji je isključivo projektiran da neutralizira američke borbene mogućnosti u zapadnom dijelu Pacifika. Mlažnjak se navodno može modificirati kako bi mogao neutralizirati američke resurse za podršku, kao što su tankeri, AWACS, JSTARS te bi također mogao nositi i krstareće rakete velikog dometa kako bi mogao neutralizirati američke baze i nosače zrakoplova u regiji.

Što se zna o J-20? Vjeruje se da posjeduje karakteristike "stealth" zrakoplova te ima vrlo velike sličnosti s Raptorom te novim F-35. To, naravno, nije slučajnost jer je vrlo vjerojatno da su Kinezi ukrali velik broj tajnih podataka o F-35.
Postoje indikacije kako je J-20 u osnovi napadni zrakoplov s vrlo razvijenim sposobnostima za borbu u zraku protiv drugih meta. Kao što posjeduje i američki F-35, najnoviji prototipi J- 20 imaju elektrooptički sustav za ciljanje postavljen ispod nosa aviona. Navedeni senzor mogao bi biti Beijing A-Star Science and Technology EOTS 89.

Pierre-Emerick Aubameyang Prilika Aubameyang u Kini nude godišnju plaću od čak 30 milijuna eura!

Međutim, specijalizirani lovac za borbu u zraku ne bi trebao koristiti takav senzor tako da nam navedena činjenica govori da bi ipak mogao biti napadni zrakoplov. Postoje indikacije da kineski mlažnjak posjeduje i aktivni radar AESA. Koristit će radar Tip 1475 koji se trenutačno testira na kineskim (ruskim) zrakoplovima Tu-204. Međutim, nema potvrde navedene informacije jer Zračne snage narodnooslobodilačke vojske Kine baš i ne otkrivaju informacije o svojim projektima.

Međutim, Kina je navodno zainteresirana i za ruski Su-35. Vjeruje se da je najvažniji dokaz da će J-20 biti optimiziran za ulogu napadnog zrakoplova njegova veličina, ali i relativno mala krila. Čini se da posjeduje i velika spremišta za borbene resurse. Takve postavke aviona nisu idealne za zračnu borbu jer bi takav zrakoplov trebao imati mnogo veće manevarske sposobnosti.

Kina nije potvrdila kako posjeduje tehnologiju za razvoj motora koji bi pogonio zrakoplov namijenjen za zračnu borbu ovakvih karakteristika i veličine. Kina još nije usavršila svoj WS- 10, a kraj se i ne vidi prilikom razvoja aviona nove generacije WS-15. Činjenično, Kina nije pokazala kako može izgraditi ijedan pouzdani motor za mlažnjak.

Općenito napadni zrakoplov ne mora imati veliki omjer između snage i težine, tako da će ruski motori AL-31F Saturn biti solidni za kineske potrebe.

 | Autor : Wikimedia CC, CHENGDU AIRCRAFT INDUSTRY CORPORATION Foto: Wikimedia CC, CHENGDU AIRCRAFT INDUSTRY CORPORATION

Što se tiče SAD-a, postoje čvrsti argumenti kako taktički lovci, kao što su F-22 i F-35, nisu idealni za zapadni Pacifik gdje su udaljenosti jako velike, a zračnih baza baš i nema na vidiku. Slične geografske neprilike također utječu i na Kineze, što znači da bi mlažnjaci kao što su F- 22 i F-35 trebali koristiti zračne tankere kako bi izvršavali zadatke na tako velikim udaljenostima.

Najlogičniji put Kineza u slučaju mogućeg napada trebao bi biti uništavanje ratnih mogućnosti SAD-a na Pacifiku, prije nego izvršiti konvencionalni napad. To znači da bi Kina trebala neutralizirati američke baze, tankere i komunikacijske linije. U takvom smislu
ratovanja, J-20 bi mogao ostvariti zračnu nadmoć te biti ispred F-22. Naravno, sve su ovo projekcije, a samo zračne snage narodnooslobodilačke vojske Kine znaju koja je uloga J-20.

Pelješki most Josip Bohutinski Kinezima je Pelješki most strateški važan za ulazak u EU Donald Trump BORISLAV RISTIĆ Trumpov priručnik za pregovore s diktatorima Kim Jong-un magnituda 3,4 Potres u Sjevernoj Koreji: je li riječ o novom nuklearnom pokusu?
Petra Dugandžić
detalji privukli pozornost
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija