Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada prijateljstva

Bivši zastupnik prvi je Hrvat dobitnik najvišeg kineskog priznanja za strane stručnjake

kineska zastava
Foto: Soeren Stache/DPA/Pixsell
04.10.2017.
u 14:42

Simonić je kinesku nagradu zaslužio zbog svog doprinosa na polju obrazovanja, medicine, kulture, sporta i humanitarnog rada te povezivanja dviju zemalja i njihovih naroda, obrazložila je kineska vlada

Bivši hrvatski veleposlanik u Kini Ante Simonić prvi je Hrvat dobitnik Nagrade prijateljstva kineske vlade koja se dodjeljuje stranim stručnjacima, a svečano mu je uručena u srijedu u Pekingu. 

U sklopu obilježavanja 68. godišnjice uspostave NR Kine, premijer Li Keqiang svečano je uručio Nagradu prijateljstva kineske vlade za 2017. u pekinškoj Velikoj dvorani naroda nakon državnog prijema kojem je prisustvovao i predsjednik Xi Jinping uz druge visoke dužnosnike.

Profesor emeritus Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, kojega je bio dekan od početka do sredine 90-ih, Simonić je bio i saborski zastupnik te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za znanost, obrazovanje, kulturu, društvena pitanja i sport.

Simonić je kinesku nagradu zaslužio zbog svog doprinosa na polju obrazovanja, medicine, kulture, sporta i humanitarnog rada te povezivanja dviju zemalja i njihovih naroda, obrazložila je kineska vlada.

Nagrada prijateljstva NR Kine najviša je nagrada za strane stručnjake koji su dali izvanredan doprinos gospodarskom i društvenom razvoju Kine. Utemeljena je 50-ih godina kada ju je tadašnji premijer Zhou Enlai dodjeljivao stručnjacima iz bivšeg Sovjetskog Saveza i istočnoeuropskih zemalja.

Nakon zahlađenja odnosa Kine i Sovjetskog saveza u 60-im godinama, nagrada se prestala dodjeljivati da bi bila obnovljena 1991. kada se Kina počela otvarati prema svijetu.

Od te godine počasne strane stručnjake isključivo bira Državna uprava za odnose sa stranim stručnjacima i nagrada se dodjeljuje kao dio svečanosti obilježavanja kineskog Dana državnosti.

Nagrada se sastoji od medalje s prikazom Kineskog zida i plakete, a ove godine otišla je u ruke 50 stranih stručnjaka iz 21 zemlje.

Komentara 1

Avatar Papatest
Papatest
22:38 04.10.2017.

Hajde da je i koji Hrvat poštenjačina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije