Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branko šarić kosa:

Kosa: Merčep je bio velika figura, no od njega nisam primao naredbe

tomislav merčep (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
03.04.2012.
u 17:13

U Pakračkoj poljani nije bilo zatvora za zatočene civile, rekao je Šarić, čije je svjedočenje bilo prekinuto suzama

– Iako je Merčep bio velika figura i ratni heroj, ja od njega nikada nisam primao naredbe. Kada bi se on pojavio na ratištu, atmosfera se popravljala. No on mi nije bio zapovjednik, iako su nas nazivali “merčepovcima”. On je bio na glasu kao vukovarski junak, a prvi put sam ga vidio u ratnom Gospiću. Kasnije sam ga sretao po pakračkom ratištu, gdje je kao savjetnik ministra policije među prvima išao u akcije i puzao s braniteljima, iako to nije morao – kazao je Branko Šarić Kosa, svjedočeći u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu.

"Bio je najveći Hrvat"

Merčepa se po zapovjednoj odgovornosti tereti za ratni zločin nad civilima počinjen 1991., a Šarić, koji je na početku Domovinskog rata zapovijedao jedinicom od 240 specijalaca, ustvrdio je da od Merčepa nikada nije primao naredbe. Uz to, Šarić, koji je inače zbog nezakonitih uhićenja civila u Pakračkoj poljani bio osuđen na tri godine zatvora, ustvrdio je da u Pakračkoj poljani nije bilo zatvora za zatočene civile. Više puta ponovio je da je štitio slabije i da zatvaranje civila ne bi dopustio. Njegovo svjedočenje na trenutke je bilo prekinuto suzama, koje je objasnio riječima:

– Ne mogu vjerovati da Merčepa sada bolesnog vidim ovako. Bio je najveći Hrvat i svi smo ga voljeli.

Šarić, kao i još dvoje jučerašnjih svjedoka, u više navrata kazao je da mu Merčep nije izdavao zapovjedi. Tko je bio zapovjednik, bilo je pitanje koje je zanimalo i obranu i tužitelja i sudsko vijeće. Šarić je u tim opetovanim pitanjima ustrajao u odgovoru da je to bio MUP, da bi zatim slikovito pojasnio:

Kralj s 13 pištolja

– U sjedište MUP-a sam do 1993. ulazio kao kralj sa 13 pištolja i hecklerom, da bi 1995. morao ostaviti pištolj i pokazati osobnu, a poslije toga mi je ulaz bio onemogućen. Šutnuli su nas kao pse, a ja sam ogorčen jer ni nakon 20 godina nisam uspio riješiti svoj status u policiji. Ne mogu pobjeći ni od optužbi za ratni zločin, iako sam kaznu odslužio i svoj dug društvu vratio. Od početka suđenja u slučaju Pakračka poljana bio sam uvjeren da istina oslobađa, no naknadno sam otkrio da je istina drugačija. Mi smo davali sve od sebe i ne mogu dokučiti gdje sam pogriješio – kazao je Šarić.

Da u Pakračkoj Poljani nije bilo zatvora za civile ustvrdio je i Robert Dan, koji je također kazao i da od Merčepa nije primao zapovjedi. Njemu je Šarić bio nadređeni, a osim njega u svom je svjedočenju spomenuo Igora Mikolu i Muniba Suljića, koji su sa Šarićem bili osuđeni u slučaju Pakračka poljana.

– Suljića sam jednom prigodom sreo u Zagrebu i to dok je izlazio iz kuće poslije ubijenog Mihajla Zeca (za ubojstvo obitelji Zec teretili su se Suljić i ostali, op.a.). Zec me tada tražio da mu za 200 do 300 njemačkih maraka nabavim veću količinu pištolja. Kada sam mu rekao da ne mogu, on me upitao: “Kako ti ne možeš, a ovaj koji je izašao može?” pokazujući na Suljića – kazao je svjedok.

Komentara 100

Avatar guten_tag
guten_tag
16:49 04.04.2012.

hrvatski velikan i utemeljitelj hrvatske države dr franjo tuđman ne bi dopustio lažna suđenja i lažne optužbe protiv hrvatskih branitelja . isto tako ne bi nikada hrvatski generali bili izručeni haagu jer hrvatska pod vodstvom predsjednika tuđmana nije dopustila niti priznala nadležnost haaškog suda nad operacijama oluja i bljesak . hrvatska je vodila spor sa sudom vezano za tu temu . naravno to ne amnestira stvarne počinitelje zločina , individualno , koji bi bili suđeni kako je uobičajeno a ne izmišljene optužbe od kojih se ne možeš nikao obraniti jer uvijek postoji rezervna varijanta .

OB
-obrisani-
17:17 04.04.2012.

. ...ha ha ha ha ..... isto tako ne bi nikada hrvatski generali bili izručeni haagu jer hrvatska pod vodstvom predsjednika tuđmana nije dopustila niti priznala nadležnost haaškog suda . ---------------------------- . ..Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudman, v. r.r. . \"RH ce donijeti rješenje kojim udovoljava zahtjevu za predaju okrivljenika ICTYju, ako utvrdi da se radi o kaznenom djelu za koje je ICTY nadležan prema svom Statutu.\" A prema Statutu, ICTY je nadležan za sve zlocine nad civilima pocinjene u oružanom sukobu. . Clanak 20. Tudjmanovog Ustavnog zakona o suradnji sa ICTYjem. .

AN
Andreeejjj
19:53 04.04.2012.

Ahahahaha...kako si samo KOSA nosio sam 13 pištolja i još Hecklera? Zar si imao 5 pomočnika ili si dolazio na MUP sa kolicama? Pa ljudi, vidite kako svjedok Merčepa vjerodostojno i pošteno svjedoči?! A svi su svjedoci optuženog \"malog napoleona\" gsp. patološkog...Merčepa takvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije