Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE-OVISNOST

Korisnici terapijske zajednice iz Vrbice u Ekocentru Mavrović

12.03.2009.
u 17:27

Ekocentar Mavrović u Sloboštini ugostio je 30 muškaraca iz terapijske zajednice za odvikavanje od ovisnosti iz sela Vrbice koja djeluje u sklopu osječke Udruge za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost”. Nakon predavanja o ekološkoj proizvodnji i razgovora sa Željkom Mavrovićem pošli su u vrt, gdje su učili kako se priprema zemlja za sadnju.

Znatiželjni smo
– Na zemlji smo radili i u zajednici u kojoj sam prije bio i primijetio sam da mi to pomaže. Radujem se što ću sada naučiti nešto novo – kazao je Zoran Peršić iz Zagreba, koji je na odvikavanju od heroina. Dalibora Jukića iz Vinkovaca muči isti problem. – Rad je dio terapije koju prolazimo i mislim da je to dobro jer stječemo navike koje smo zbog ovisnosti zanemarili – kazao je.

Nenad Kovačević iz Osijeka nema nikakva iskustva u radu na zemlji, baš kao ni Ante Bulat iz Splita.

– Ja sam gradski momak i na zemlji nikada nisam radio, ali mi ovisnici poznati smo kao znatiželjni ljudi pa ću naučiti uz pomoć drugih – rekao je Nenad.

– Mene zanima makrobiotika. Kupovao sam takve proizvode, a sada imam priliku vidjeti i kako nastaju – dodao je Ante.

Dobra suradnja
Terapijska zajednica u Vrbici djeluje nešto manje od dvije godine i kroz nju je prošlo stotinjak ovisnika o drogama, alkoholu i kocki iz svih krajeva Hrvatske. Programi za svakoga od njih osmišljavaju se individualno, ali okvirno traju godinu i pol.

– U zajednici imamo različite oblike terapije, a u planu nam je i ekološka proizvodnja pa smo došli nešto naučiti – objasnio je Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge “Ne-ovisnost”. – Rad u prirodi sa životinjama i biljkama može pomoći čovjeku u svakoj teškoj situaciji pa i u odvikavanju od ovisnosti. Vjerujem da ćemo dobro surađivati – dodao je Mavrović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije