Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Konačno otkriveno tko je Hrvatima draži - Tuđman ili Tito?

Franjo Tuđman
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/15
22.11.2019.
u 22:18

Demokrat je bio za one s osnovnom školom, a oni s visokom naobrazbom misle da je bio autokrat. I u gradovima ga se više smatra autokratom, a u selima demokratom.

Za nekoliko dana bit će 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Kao i dok je vladao i nakon toga građani su bili podijeljeni oko njegove uloge. Isto je i danas.

Što to građani misle o prvom predsjedniku, koji su mu najbolji, a koji najgori potezi i tko najbolje predstavlja ono što bi se moglo zvati „Tuđmanovom politikom“, donosi Dnevnik Nove TV u velikom istraživanju koje je od 15. do 18. studenog provela agencija IPSOS.

Provodi li HDZ Tuđmanovu politiku?

Na pitanje provodi li HDZ Tuđmanovu politiku većina građana odgovara negativno (49%), dok njih 39% odgovara potvrdno. Ostatak nije siguran. 

Slična je situacija i među biračima HDZ-a pa njih 45% misli da današnji HDZ ne provodi politiku prvog predsjednika, dok 43% misli suprotno.

Foto: Nova TV

Tko najbolje zastupa Tuđmanovu politiku?

I na ovome pitanju mišljenja građana su podijeljena. Najviše ispitanih reklo je da je to Jadranka Kosor (26%), a isto toliko odgovorilo je Andrej Plenković (26%). Tomislava Karamarka samo 17% ispitanika smatra 'tuđmanovcem', a još manje njih Ivu Sanadera (10%).

Birači HDZ-a su ipak više naklonjenu 'tuđmanizmu' Andreja Plenkovića (46%), a onda slijede Karamarko (16%), Kosor (11%) i Sanader (8%).

Mislite li o Tuđmanu pozitivno ili negativno?

Nakon 20 godina o prvom predsjedniku većina građana misli pozitivno, točnije njih 52 posto. Istodobno je njih 29 posto podijeljeno, odnosno misle o njemu pozitivno i negativno, a o njemu negativno misli 13 posto građana .Ne zna njih 6 posto.

Naravno, među biračima HDZ-a Franjo Tuđman je pozitivna osoba, tako misli 41 posto ispitanika, a bira i ljevice predvođeni centrom o prvom predsjedniku imaju podijeljeno mišljenje. Njih 49 posto ima i pozitivan i negativan dojam.

Foto: Nova TV

Je li Tuđman bio demokrat ili autokrat?

I ovo pitanje podijelilo je građane.Tako njih 44 misli kako je bio demokrat, a njih 43 posto kako je bio autokrat. Zanimljivo je što među mladima je više onih koji misle da je bio demokrat, dok stariji birači misle suprotno.

Demokrat je bio za one s osnovnom školom, a oni s visokom naobrazbom misle da je bio autokrat. I u gradovima ga se više smatra autokratom, a u selima demokratom.

Koji je najjači adut prvog predsjednika?

Franjo Tuđman kompleksna je osoba, a različite faze i aspekte njegove vladavine građani različito ocjenjuju. Tako najboljom ocjenjuju njegovu ulogu u Domovinskom ratu, što pozitivnim smatra 79%ispitanika, a njih 13% misli da je njegova uloga tada bila negativna. Po pitanju ljudskih prava 63% građana misle da je Tuđmanova uloga pozitivna, a njih 28% misli suprotno.

Po pitanju međunarodne pozicije Hrvatske, 61% građana ocjenjuje ulogu Franje Tuđmana pozitivnom, a njih 29% misli da je negativna. Ako se građane pita o gospodarskoj situaciji, u Hrvatskoj za 41% ispitanika uloga je prvog predsjednika pozitivna, a za njih 50% negativna i na kraju kao i u prijašnjim istraživanjima, Franjo Tuđman najgore prolazi ako se građane pita o privatizaciji. Tako njih 23% ima pozitivan dojam o njemu, a njih 66% negativan.

Tko je bolji političar od Franje Tuđmana?

Franjo Tuđman vladao je u polupredsjedničkom sustavu gdje je imao svu vlast pa bi se moglo reći da je bio i predsjednik i premijer. A uspoređuju i njega s bivšim i sadašnjim premijerom, ali i predsjednicima, Franji Tuđmanu primaknula se samo jedna osoba.

U usporedbi s Ivom Sanaderom Tuđman najbolje je ocijenjen. O Tuđmanu pozitivan dojam ima 78% ispitanika, a o Sanaderu njih 7%. Isto vrijedi za bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. O Tuđmanu pozitivan dojam ima 73% ispitanika,dok o bivšem premijeru njih 14%.

Foto: Nova TV

Tuđman 'je prešišao' i nekadašnju predsjednicu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor. O Tuđmanu pozitivan dojam ima 62% ispitanika, a o Kosor njih 27%.

Ako ga se uspoređuje sa Zoranom Milanovićem, o Tuđmanu pozitivan dojam ima 59% građana, a o bivšem premijeru i sadašnjem kandidatu za predsjednika njih 30%.

U srazu s bivšim predsjednicima i nasljednicima Franjo Tuđman također bolje stoji. O njemu pozitivan dojam u odnosu na Ivu Josipovića ima 58% građana, a o Josipoviću pozitivno misli njih 29%.

Franjo Tuđman pozitivniji je i u srazu sa Stjepanom Mesićem, tako o njemu pozitivno misli 56% građana, a o Stjepanu Mesiću njih 32%.

Foto: Nova TV

Ali tu Tuđmanovo pobjeđivanje ne prestaje. Građani na njega gledaju pozitivnije nego na sadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u omjeru 56% naspram 26%.

Isto vrijedi i za sadašnjeg predsjednika Andreja Plenkovića, tako da o Tuđmanu pozitivan dojam ima 55% građana, a o Andreju Plenkoviću njih 24%.

I na kraju Franjo Tuđman i Ivica Račan. Tu bivši predsjednik stoji najlošije, a bivši premijer najbolje. O Tuđmanu u ovoj usporedbi pozitivno misli 48% građana, a o Ivici Račanu njih 37%.

Tko je pozitivnija osoba - Tuđman ili Tito?

Kao i nakon 20 godina od smrti Tuđmana ili 40 od smrti Josipa Broza Tita građani imaju zanimljive odgovore tko je pozitivnija politička osoba. Za 51 posto građana to je Franjo Tuđman, a za njih 35 posto je Josip Broz Tito.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 600 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno između 15. i 18. studenog 2019. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

>> Pogledajte video: 5 mitova i kontroverzi koje se vežu uz Tuđmana

Ključne riječi

Komentara 238

MA
markofilipocic
22:33 22.11.2019.

Kao student ću samo reći da vi niste normalni. Svaka čast Tuđmanu što je pomogao u stvaranju Hrvatske, ali dajte se više okrenite budućnosti! Što ja imam od toga što se neke bakice, dedeki i oni s filozofskog fakulteta svađaju tko je bio bolji, koga su ljudi više voljeli Tuđmana ili Titu!? Mene više zanima kada će prestati svakodnevne afere u visokoj politici, do kad će na vlasti bit kriminalci bez imalo iskustva u privatnom sektoru? Kad će se u ovoj zemlji cijeniti rad i trud, a ne pripadnost stranci? Povijest pripada povjesničarima, a budućnošću bi se TREBALI baviti političari. Dajte odrastite već jednom!

DU
Deleted user
22:51 22.11.2019.

Izdanje beogradskog Kurira koje izlazi u Zagrebu i Nova - kao prst i nokat.

EH
enigmus-hr
23:48 22.11.2019.

Za Tita ne znam, umro je prije nego sam se ja rodio. Za Tuđmana ne mogu puno reći, sjećam se rata i nisu bila lijepa vremena, ali meni i mojoj braći nije apsolutno ništa falilo, a roditelji nam nisu imali apsolutno nikakve veze ni s politikom ni bilo kojim političarem. Znači moglo se lijepo živjeti. Također Tuđmanov zasluge za priznanje i obranu države (gledao sam jako puno materijala iz tog nesretnog vremena i stvarno je trebalo puno vještine za uvjeriti zapad u pravednost naše borbe) stoje i to mu nitko ne može negirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije