Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnja u nepošteno ponašanje

Komisija optužila Google za monopolističko ponašanje kroz Android

Google
Foto: DPA/PIXSELL
20.04.2016.
u 17:16

Nakon očitovanja Googlea, Komisija će odlučiti o daljnjem tijeku istrage, a u slučaju da proglasi Google krivim po svim točkama optužbe oko Androida Komisija može kazniti kompaniju globom u visini do maksimalno 10 posto godišnjeg prometa, što za Google znači do 65 milijardi eura.

Nakon što je već optužila Google za zlouporabu dominantne pozicije u pretraživanju Interneta, Europska komisija je protiv iste kompanije pokrenula i drugu veliku optužbu, ovaj put za zlouprabu dominantne tržišne pozicije kroz Android, operativni sustav za mobilne telefone.

Prema tvrdnjama europske povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, uvjeti koje Google postavlja proizvođačima pametnih mobitela koji žele koristiti Android izazivaju sumnju u nepošteno ponašanje. Među tim uvjetima je i obveza instaliranja Googleova alata za pretraživanje i preglednika Google Chrome, a utvrđeno je također i da Google proizvođačima pametnih telefona daje znatne financijske poticaje kako bi na svojim uređajima predinstalirali isključivo Google Search. 

- Na temelju našeg dosadašnjeg istražnog postupka smatramo da ponašanje poduzetnika Google potrošačima onemogućuje širi izbor mobilnih aplikacija i usluga te sprečava inovacije ostalih dionika, čime se krše protumonopolna pravila EU-a koja se primjenjuju na sva poduzeća koja posluju u Europi. Google sada ima priliku odgovoriti na pitanja koja zabrinjavaju Komisiju - rekla je povjerenica Vestager. Google ima 12 tjedana da odgovori na sumnje Komisije, a kompanija javno poručuje da ne radi ništa loše niti protuzakonito. 

Nakon očitovanja Googlea, Komisija će odlučiti o daljnjem tijeku istrage, a u slučaju da proglasi Google krivim po svim točkama optužbe oko Androida Komisija može kazniti kompaniju globom u visini do maksimalno 10 posto godišnjeg prometa, što za Google znači do 65 milijardi eura. 

Operativni sustav Android koristi čak oko 80 posto pametnih telefona i tablet uređaja u svijetu. 

>> Začuđeni Saudijci zbog Google Eartha 'zaglavili' u snijegu na slovenskoj planini

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:29 28.04.2016.

čudo jedno kako već nisu udarili po googlu. amerikanci udaraju po svim neameričkim firmama i debelo ih oderu svaki put. europa je samo microsoft kažnjavala. sad google ne da puno stvari microsoftu, to se posebno vidi u dijelu pametnih telefona,na, malog broja aplikacija i blokiranja nekih stvari,. a i apple eu treba udariti. prezatvoren sustav. microsoft je zbog svojeg internet eksplorera bio jako napadan. a sad svi ostali rade puno gore stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije