Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSRPSKI POLITIČAR?

Kome i zašto smeta Masarykova ulica

18.09.2016., Zagreb - Sindikat biciklista organizirao druzenje gradjana u Masarykovoj ulici koja je na par sati zatvorena za promet. Druzenje je organizirano u sklopu Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna - na dan bez automobila.   Photo: Igor S
Foto: Igor Soban/PIXSELL
06.09.2017.
u 15:40

Kako Bandić planira spriječiti daljnja preimenovanja?

Otkad je u Zagrebu sklopljena vladajuća koalicija stranaka Milana Bandića, HDZ-a i Nezavisnih za Hrvatsku Brune Esih, glavna je tema preimenovanje ulica i trgova. Sve je počelo preimenovanjem Trga maršala Tita, zatim Bandićevom protumjerom zbog “pada maršala”, najavom vraćanja spomenika (biste) Ivi Loli Ribaru te podizanjem spomenika sedmorici sekretara SKOJ-a, a političku vatru dodatno je potpalio Zlatko Hasanbegović jer su mediji prenijeli da mu je iduća meta Masarykova ulica.

Preslaganje Skupštine?

Nekada su u fokusu medija u Zagrebu bile afere koje su se vezale uz gradonačelnika Bandića, a sada su to neriješene ideološke teme iz razdoblja Drugog pa i Prvog svjetskog rata.

– Zagrepčani imaju točno onakvu vlast kakvu su zaslužili – rezimirao je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, oporbeni zastupnik u zagrebačkoj Skupštini. Kosor je izabran s liste nezavisne Sandre Švaljek, koja ima osam zastupnika. I prije sklapanja koalicije s petorkom Brune Esih, Bandić je preko šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, jer je HSLS u Saboru u koaliciji s HDZ-om (kao i Milan Bandić), pokušao pridobiti Švaljekičine i Kosorove zastupnike kako bi izbjegao koaliciju s B. Esih i Zlatkom Hasanbegovićem. Kosor je to tada odbio, a sada se neslužbeno može čuti da HSLS-u ta ideja više nije tako strana (premda još nema nikakvih dogovora) jer se vlast u Zagrebu, komentiraju u toj stranci, pretvara u parodiju.

18.09.2016., Zagreb - Sindikat biciklista organizirao druzenje gradjana u Masarykovoj ulici koja je na par sati zatvorena za promet. Druzenje je organizirano u sklopu Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna - na dan bez automobila.   Photo: Igor S
1/18

Iako je taj scenarij na dugom štapu, možda nije nemoguće da u Skupštini dođe do preslaganja vlasti, tim više što je Bandić već krenuo u “šoping” zastupnika. Upecao je jednog SDP-ovca, ali teško da može namaknuti još četvero prebjega, pa mu kao jedina meta preostaju zastupnici Sandre Švaljek. Zlatko Hasanbegović, politički tajnik Nezavisnih za Hrvatsku, drži da takvo savezništvo nije realno (značilo bi to ispadanje iz gradske vlasti Nezavisnih za Hrvatsku), a jučer je i reterirao kada je riječ o preimenovanju Masarykove ulice ustvrdivši da nikada nije rekao da će se donijeti odluka o preimenovanju ulice koja nosi ime po prvom predsjedniku Čehoslovačke.

Štoviše, tvrdi da je to potpuna izmišljotina jer se o svemu odlučuje po proceduri, a bez odluke nadležnog skupštinskog odbora nema ništa od promjene imena bilo kojoj ulici. Dakle, Hasanbegović (barem zasad) neće potezati inicijativu o promjeni imena te ulice, ali o Masaryku ipak misli sve najgore.

Sekretari staljinisti

– Masaryk je bio podupiratelj srpsko-jugoslavenskih struja u hrvatskom političkom životu, što je legitimno iz vizure čehoslovakizma, kao ideologije bliske ideologiji integralnog jugoslavenstva. Uostalom, Masaryk je dobio ulicu u Zagrebu 1930., usred šestojanuarske diktature, u znak potpore nacionalnim idealima te iste diktature, a ne protiv nje kao što sada pišu neznalice. S koridorom između Čehoslovačke i Srbije do Varaždina koji je išao preko Burgenlanda – rekao nam je Hasanbegović.

Lopticu je prebacio na teren HDZ-a i poručio da bi se o preimenovanju Masarykove prvo trebao izjasniti gradski HDZ jer je još 1998. inicijativu za promjenu imena te ulice podnio pokojni akademik Ranko Marinković, tada skupštinski zastupnik HDZ-a. U HDZ-u nisu htjeli komentirati ništa o Masarykovoj, nego su neslužbeno poručili da formalno takva inicijativa ne postoji. O Bandićevoj ideji spomenika Ivi Loli Ribaru, Hasanbegović kaže da je to apsurd, ali još većim apsurdom smatra spomen sedmorici sekretara SKOJ-a za koje kaže da su bili staljinisti.

– To su ideje Pavla Kalinića, a ja ću kao kompromisno rješenje predložiti podizanje biste Kaliniću, da mu se zahvalimo još za života – ironičan je bio Hasanbegović.

'Masaryk je bio pravi demokrat i humanist'

Hrvatsko-češko društvo ponovno staje u obranu Tomaša Masaryka, utemeljitelja i prvog predsjednika Čehoslovačke, poručio je Marijan Lipovac, predsjednik tog društva. Za Masaryka kaže da je bio pravi demokrat i humanist.

- Masarykova ulica jedna je od najpoznatijih gradskih ulica, a ime je dobila 1930. povodom njegova 80. rođendana. Masaryka se veličalo zbog znanstvenog rada, filozofskih i idejnih pogleda, privrženosti idejama slobode i demokracije. Bio je to prikriveni izraz otpora režimu i diktaturi kralja Aleksandra, navodi Lipovac.

Komentara 43

MA
Marko1337
16:33 06.09.2017.

Zašto bi mi morali zadržati nazive koje su nam nametali srboslavi, titovi zločinci, jugo izdajnička gamad. Nazivlje mogu imati u hrvatskoj samo hrvatski velikani i zaslužni ljudi

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
18:11 06.09.2017.

Drugarica Šego Piljić opet u akciji. Pokušava dati negativan prizvuk nečemu što bi trebalo biti normalno. Nikome ne smeta Masaryk kao takav ali svakom normalnom Hrvatu smeta da se ulica u centru Zagreba zove po takvoj osobi. Neka ga časte negdje drugdje a ova ulica neka se zove po Helmutu Kohlu.

DU
Deleted user
18:39 06.09.2017.

problem je u tome da mi u ljepoj nasoj (jos od prije 90-tih..) imamo previse petokraka, neokomunista (SDP, HNS, HSS I JOS NJIH..) ultraljevicara i ostale crvene gamadi, to treba prvo likvidirati i ocistiti hrvatsku od anti-hrvata. tek onda mozemo gledati unaprijed..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije