Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zaspali na Trgu maršala, probudili se na Trgu Republike

Na trgu nalaze se uglavnom ustanove, dok je stanara u manjem broju. Oni će morati mijenjati dokumente, za što će imati i rok.
02. rujna 2017. u 18:37 55 komentara 4643 prikaza
Trg maršala Tita
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Novo ime, a ploče stare. Od jutra gledali su jučer Zagrepčani više nego ikad kojim trgom prolaze kad su poslom ili razonodom šetali pokraj Hrvatskog narodnog kazališta. Novo ime jednog od najljepših zagrebačkih trgova dočekalo ih je dok su se probudili jer sjednica Gradske skupštine trajala je prekjučer dugo u noć, pa su se o istinitosti odluke morali uvjeriti na licu mjesta.

ZAGREBAČKA SKUPŠTINA Prihvaćen prijedlog preimenovanja: Trg maršala Tita otišao u povijest

Polemike traju godinama

– Nema još novih ploča. Ali valjda i za to treba vremena, baš kao što je gotovo stoljeće trebalo da se Tita konačno deložira iz Zagreba – rekla nam je umirovljenica Kata Miletić koju smo jučer sreli kako pozorno promatra i manje ploče, na kojima piše samo adresa i kućni broj, a i one veće, na kojima je objašnjeno da je Josip Broz Tito bio “političar, vođa antifašističkog pokreta te predsjednik FNRJ i SFRJ”. Što prije, odlučna je Kata Miletić, te ploče treba zamijeniti s onima na kojima će pisati Trg Republike Hrvatske.

Kada će se to točno dogoditi, u Gradu nam jučer nisu točno znali reći jer će se ploče s Titovim imenom sa zgrada oko HNK skidati kad skupštinska odluka postane pravomoćna. Točnije, čim bude objavljena u Službenom glasniku grada Zagreba. A da je to odluka koja je, otkad je najavljena, Grad podijelila vidjeti se moglo preksinoć u Staroj gradskoj vijećnici, na sjednici koja je trajala više od 16 sati. Iako se već odavno znalo da će Neovisni za Hrvatsku, čiji je uvjet za koaliciju s gradonačelnikom Milanom Bandićem i HDZ-om bilo upravo preimenovanje trga, imati dovoljan broj ruku za novo ime, većina zastupnika ipak nije propustila da kaže pokoju o odluci koja se treba donijeti. A baš kao i jučer većina Zagrepčana, njih 20 zaključilo je da u gradu postoje važniji problemi od imena ulica. Kad se odlučivalo o Trgu Republike Hrvatske, u zraku je bilo 29 ruku jer su Darinko Kosor i Darko Klasić iz HSLS-a te Ilija Ćorić iz HSS-a stali uz 26 zastupnika koji su svoje glasove zajamčili početkom srpnja sporazumom o suradnji. Jozo Milićević iz stranke Nezavisna lista Sandre Švaljek bio je suzdržan, a Radenko Tomić, koji je nedavno iz SDP-a prešao k Bandiću u Stranku rada i solidarnosti, jednostavno se nije pojavio na glasovanju. Da mu je teško odreći se stranačkih stavova pokazao je odmah na početku sjednice, kad je Sandra Švaljek predložila da se o preimenovanju trga uopće ne raspravlja, što je većina, čiji je i Tomić dio, odbila, ali je on bio suzdržan. Bez određenog stava ili pak s tendencijom da ga ne iznose javno bili su jučer i pojedini Zagrepčani koji su nam se na trgu s novim imenom povjerili da su zbog promjene imena sretni, ali ne kao Zlatko Hasanbegović, koji se od uzbuđenja pri glasovanju digao sa stolca i kartončić na kojem piše “da” dignuo visoko iznad svih ostalih, već iz razloga što će se o Trgu maršala Tita napokon prestati raspravljati.

– Ovo traje godinama. Prosvjeduju jedni pa prosvjeduju drugi. Malo bi da se ime mijenja, pa bi ga onda opet ostavljali. A nama se, iskreno, sve to već popelo na vrh glave – iskreni su bili djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta, koji se nadaju kako će sad polemike konačno zauvijek završiti. Kako su objasnili, radije bi da su im trg nazvali Kazališnim ili Sveučilišnim, ali zadovoljit će se i s Trgom Republike Hrvatske.

Povijesna odluka

Da gradonačelnik Milan Bandić ipak neće popustiti Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću do zadnjeg su se dana nadali u autoškoli koja se nalazi na trgu. Ne zato što im novo ime smeta, nego zato što će morati mijenjati adresu. Nove dokumente Grad će platiti tamošnjim stanarima, ali promjene podataka na internetskim stranicama i naljepnicama na nekoliko desetaka automobila, kao i reklamama – neće.

– Uostalom, i promjenu dokumenata stanarima, kao i izradu novih ploča platit ćemo svi zajedno – zaključili su djelatnici autoškole. Nekima ipak to ne smeta jer Trg Republike Hrvatske, kako kažu, jedino je logično i pravo ime za trg na kojem se nalaze najvažnije hrvatske kulturne i obrazovne institucije.

– Svaka čast zastupnicima na toj historijskoj odluci – novim imenom trga bio je jučer oduševljen Josip Majstorović. Gradonačelnik Bandić ustvrdio je, pak, kako nije riječ ni o kakvom povijesnom trenutku, jer on se dogodio onog dana “kada su raskinute sve državnopravne veze s bivšom državom”. Tito će se, međutim, ipak sačuvati, makar u Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom povijesnom muzeju, u kojima će se u budućnosti moći vidjeti ploče s natpisom Trg maršala Tita. 

Ovako se glasovalo u Skupštini: 

ZA

Dubravka Brezak Stamać HDZ

Irena Cajner Mraović nestranačka (lista BM 365)

Ivan Ćelić HDZ

Ilija Ćorić HSS

Miodrag Demo BM 365

Bruna Esih Neovisni za Hrvatsku

Davor Filipović HDZ

Zlatko Hasanbegović Neovisni za Hrvatsku

Mislav Herman HDZ

Robert Hirc Reformisti

Kazimir Ilijaš HDZ

Grgo Jelinić SMSH

Tomislav Jonjić Neovisni za Hrvatsku

Krešimir Kartelo Neovisni za Hrvatsku

Darko Katuša nestranački (lista BM 365)

Darko Klasić HSLS

Darinko Kosor HSLS

Ana Lederer Neovisni za Hrvatsku

Nenad Matić Zelena lista

Andrija Mikulić HDZ

Ljerka Mintas-Hodak nestranačka (lista BM 365)

Dragica Nikolić BM 365

Ševko Omerbašić BM 365

Vojin Perić nestranački BM 365

Drago Prgomet HDZ

Ana Rucner nestranačka (lista BM 365)

Gordana Rusak nestranačka (lista BM 365)

Ana Stavljenić-Rukavina BM 365

Milana Vuković Runjić BM 365

PROTIV

Rada Borić Nova ljevica

Zvane Brumnić SDP

Tamara Čubretović SDP

Vladimir Ferdelji nestranački (lista NLSŠ)

Mate Kapović Radnička fronta

Stanko Kordić HSU (Glas)

Sonja Konig HSU (Glas)

Iva Kvakić Za grad

Tihomir Milovac nestranački (lista NLSŠ)

Matej Mišić SDP

Saša Molan SDP

Anka Mrak-Taritaš HSU (Glas)

Vesna Nađ SDP

Rajko Ostojić SDP

Renato Petek Naprijed Hrvatska

Tomislav Stojak HNS

Miroslav Polovanec HSLS

Sandra Švaljek NLSŠ

Tomislav Tomašević Zagreb je naš

Marko Torjanac nestranački (lista NLSŠ)

SUZDRŽAN

Jozo Milićević NLSŠ

Milan Bandić STIŽE NOVA BISTA Bandić: 'U Beogradu ima ulicu, a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju' Trg maršala Tita Nino Raspudić Kako preboljeti gubitak Titova trga? Ivo Josipović 'Pilići s neba' Josipović komentirao preimenovanje: 'Podržavam Hasinu ideju'
bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • stefj:

  Rekao sam da nam mediji neće dopustiti da se Tito zaboravi. Ipak je to forca ljevice, nemaju nekih drugih ideja kako se suprotstaviti vlasti... Na žalost, umjesto da se fokusiraju na gospodarstvo, te kritiziraju vlast na taj način, potiču ideološke ... prikaži još! teme. No što očekivati od ljevice, čiji se vokabular sastoji od dvije riječi - fašisti i antifašizam...

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Za svakog pravog poremećenog antifašista taj će trg zauvijek ostati Trg poremećenog masovnog ubojice Tita, a Tito će zauvijek kucati u njihovim grudima.

 • carlo20:

  Ova Švaljek pokazala svoje pravo lice, a mnogi su je prodavali pod tzv. desni centar, a gospođa čisti ljevičarski kadar. . Pokupila je nažalost mnogo glasova desnice jer je stavila Ružu Tomašić na listu, a dobila je i mnogo glasova ... prikaži još!a Hercegovaca jer je Hercegovca Jozu Miličevića stavila na listu. Lijepo je udbaški mutila vodu.