Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRONOLOŠKI PREGLED

Knjiga 'Hrvatska EU-članica broj 28' predstavljena u Beču

štefan benczak
Snježana Herek/VLM
11.07.2013.
u 19:45

Riječ je o knjizi na njemačkom jeziku autora Štefana Benczaka u izdanju Hrvatskog štamparskog društva (HŠD)

„Hrvatska EU -članica broj 28“, naziv je knjige gradišćansko-hrvatskog povjesničara, Cindrofca Štefana Benczaka, predstavljene u četvrtak u Beču. Riječ je o knjizi na njemačkom jeziku u izdanju Hrvatskog štamparskog društva (HŠD) u Željeznom koja na gotovo stotinu stranica daje kronološki pregled najvažnijih povijesnih događaja vezanih uz Hrvate i Hrvatsku, počevši od 796 godine do 1. srpnja ove godine i punopravnog članstva u EU.

Goste je uvodno pozdravio predsjednik HŠD-a Ivica Mikula, a o knjizi su govorili hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, poznati austrijski znanstvenik, gradišćanski Hrvat Franz M. Wuketits, glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran u ime izdavača te autor knjige.

– Knjiga daje sjajan pregled hrvatske povijesti, tradicije i kulture i odličan je dokaz da je Hrvatska oduvijek pripadala srednjoj Europi – rekao je Bakota istaknuvši kako će RH nakon nedavnog povijesnog povratka europskoj obitelji nastaviti pomagati zemlje jugoistočne Europe na njihovu europskom putu. Napomenuvši posebnu važnost višejezičnosti u Europi, Wuketits je izrazio bojazan za opstanak gradišćansko-hrvatskog jezika u Austriji i šire. Govorio je i o hrvatskom podrijetlu kravate koju je već francuski kralj Louis XIV. podigao na tadašnju službenu modnu razinu, kao i o hrvatskom dalmatinskom psu poznatom već u 17. i 18. stoljeću diljem Europe, kao potvrdi višestoljetne pripadnosti naše zemlje srednjoeuropskom miljeu.

– Ova knjiga želi pratiti Hrvatsku na njenom putu unutar EU te njenu povijest i kulturu približiti drugim državama članicama – rekao je Tyran napomenuvši kako su gradišćanski Hrvati poveznica između Austrije i Hrvatske.

– Cilj mi je bio upoznati Austrijance i predstavnike stranih diplomatskih zborova akreditiranih u Austriji s Hrvatskom, starom članicom europske obitelji i njenom bogatom povijesti i kulturom nedovoljno poznatom europskoj javnosti – rekao je Benczak istaknuvši kako knjiga daje kronološki prikaz europskog puta Hrvatske od prvog spominjanja hrvatskog imena 852. godine u vrijeme vladavine kneza Trpimira, pa sve do danas. Dodao je kako je riječ o privatnoj publikaciji, isključivo austrijskoj inicijativi usredotočenoj na Hrvatsku koja je „stotinu godina bila povezana s francuskom dinastijom Anjou, četiri stotine godina s povijesti Austrije i osam stotina godina s Mađarskom“ i Hrvate koji se pod sadašnjim nazivom već od 9. stoljeća pojavljuju u europskom registru imena. Dodao je kako je u knjizi posebno naglasio francusku komponentu hrvatskih povijesnih veza, nepoznatu mnogim Francuzima, čija zemlja ima važnu ulogu u EU, čija je članica i Hrvatska.

>> "Hrvatska je loša za EU, po poštenju je iza Namibije"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije