Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit g20 u rusiji

Kinezi uz Ruse vezano uz Siriju: Napad bi podigao cijene nafte

rusija
Reuters/PIXSELL
Autori: ba, jek/VLM, ldp
05.09.2013.
u 15:08

Vojna intervencija povećat će cijene nafte i stvoriti ekonomski pad, poručili su Kinezi

Kina se pridružila Rusiji u protivljenju vojnom napadu na Siriju rekavši da će vojna intervencija povećati cijene nafte i stvoriti ekonomski pad, prenosi Guardian. Kineska intervencija stigla je uoči okupljanja čelnika na sastanku G20, ovog četvrtka u Sankt Peterburgu na summitu nad koji se nadvila sjena sirijske krize.

– Vojna akcija imat će negativan utjecaj na globalnu ekonomiju, posebno na cijene nafte – izazvat će ubrzan rast cijena nafte – rekao je kineski zamjenik ministra financija Zhu Guangyao na brifingu prije početka sastanka G20.

Unatoč ovoj "vrućoj" temi, sastanak svjetskih čelnika, prema najavama ruskih domaćina, trebao bi proći bez razgovora o Siriji. Naime, na službenom dnevnom redu sastanka Sirija neće biti jedna od tema razgovora.

– Sirije nema na dnevnom redu summita u Sankt Peterburgu, ali bilo koji čelnik može pokrenuti bilo koje pitanje. Mi ćemo biti spremni za taj razgovor – kazao je Lavrov.

Očekuje se da će Putin tu temu početi tijekom zajedničke večere, kako bi upozorio na realnost da je sudbina svjetske ekonomije neraskidivo povezana s rastućim konfliktom na Bliskom istoku.

Čelnici EU: Vojna intervencija nije pravo rješenje za sirijsku krizu

Čelnici Europske unije poručili su na summitu G20 u Sankt Peterburgu da vojna intervencija nije pravo rješenje za sirijsku krizu.

– Ne postoji vojno rješenje za sirijski sukob, samo političko rješenje može okončati strašno krvoproliće, teška kršenja ljudskih prava i dugoročno razaranje Sirije. Već je izgubljeno previše života i previše je ljudi predugo pratilo i previše izgubilo. Sirijski narod zaslužuje šansu za ponovno uspostavljanje mira, pomirenje i ponovnu izgradnju svoje države – poručio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da međunarodna zajednica mora stvoriti konsenzus o načinu na koji će se okončati konflikt.

– Ovaj tjedan dosegnuta je strašna brojka od 2 milijuna sirijskih izbjeglica. Svi imamo dužnost djelovati i Europska unija vjeruje da trebamo stremiti političkom rješenju konflikta – rekao je Barroso, naglasivši kako je Europska unija dala više od 1,3 milijarde eura ljudima na terenu koji trpe posljedice sukoba.

 

Pitanje homoseksualaca

Obama i britanski premijer David Cameron odlučni su u namjeri da pred ruskog predsjednika Vladimira Putina postave pitanje diskriminacije homoseksualaca u njegovoj zemlji, javlja The Guardian.

Obama je pozvao ruske aktiviste i borce za ljudska prava da se susretnu s njim tijekom održavanja summita. Ova je pozivnica stigla nakon što je američki predsjednik otkazao sastanak s Putinom u Moskvi zbog situacije s američkim zviždačem Edwardom Snowdenom kojem je Putin pružio azil nakon što je Snowden iz Hong Konga sletio na moskovski aerodrom i tamo ostao neko vrijeme u tranzitnom prostoru.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je G20 osnovan isključivo za rješavanje financijsko-ekonomskih problema.

>>Vanjsko-politički odbor Senata SAD-a odobrio uporabu sile u Siriji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije