Naslovnica Vijesti Svijet

Kinezi u EU kupuju sve – od robota do tekstilnih giganata

Peking si je postavio ambiciozan cilj – pokupovati ono što im je potrebno da do 2015. ne budu ovisni o zapadnoj tehnologiji
17. siječnja 2018. u 21:47 17 komentara 3056 prikaza
Kineski radnici
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kinezi investicijskom ofenzivom lagano osvajaju Europu. Kupuju sve – od robota do tekstila. Kina je 2015. bila treći globalni investitor s 28 milijardi dolara uloženih diljem svijeta. Već sljedeće, 2016., ta je suma narasla na 170 milijardi.

U 2017. Kina ukinula 128.000 'štetnih' internetskih stranica - kažnjeno 1900 ljudi

Samo u Europsku uniju istočni je gigant uložio 30 milijardi dolara 2015., a 2016. ta je svota dosegla 35 milijardi. Na tri najveće ekonomije – njemačku, britansku i španjolsku, otpalo je 44 posto. Cilj im je, kažu Kinezi, do 2025. postati neovisni o zapadnoj tehnologiji.

Na meti i C&A iz 1841.

No Kinezima nije neatraktivna ni južna Europa. U Italiju, Portugal, Španjolsku i Grčku otišlo je 28,3 posto investicija. Posljednja je meta kineskog kapitala i nama poznata tvrtka, njemački prodajni lanac tekstila, C&A, osnovan 1841. godine. Ta obiteljska tvrtka u 18 europskih zemalja ima tisuću i pol trgovina te zapošljava 35.000 ljudi. Godišnji joj je prihod blizu tri milijarde eura. No, u portfelj tvrtki koje Kinezi žele kupiti spadaju i one visokotehnološke, pogotovo iz sfera zračne i svemirske industrije.

No, čini se kako su, počevši od kraja prošle godine kineske investicije u Europi pomalo počele gubiti svoj jaki ritam. Za to postoje dva glavna razloga. Agresivno kinesko investiranje u europske visokotehnološke tvrtke bez skrivanja kako je namjera te velike svjetske sile nadići Njemačku u toj sferi nije prošlo neopaženo od Bruxellesa. Krajem prošle godine Jean-Claude Juncker proglasio je stvaranje novog europskog okvira za kontrolu investicija.

Kina | Autor : VL Foto: VL

– Ako strana državna kompanija želi kupiti europsku luku, dio naše energetske infrastrukture ili tvrtku iz sfere obrambene tehnologije, to se može dogoditi samo uz transparentnost, propitkivanje i javnu raspravu – rekao je Juncker, dodajući kako Europa uvijek mora braniti svoje strateške interese.

Detalja prijedloga tog novog okvira još nema, no plan je da se uspostavi bolja koordinacija između nacionalnih vlasti, pri čemu bi se komisija i države članice mogle protiviti eventualnim preuzimanjima tvrtki unutar EU od neke strane sile. Navodi se kako iza te inicijative stoji Francuska uz jaku potporu Njemačke i Italije. Poznato je da 15 europskih zemalja imaju agencije za kontrolu stranih investicija na svojem teritoriju. Jasno je da ima onih koji su skloni takvoj regulativi, no i onih koji zaziru da bi se tako mogla narušiti njihova slobodnotrgovinska tradicija.

S druge strane, siromašnije zemlje EU jako ovise od velikih stranih investicija.

Hrvatska do sad po strani

Doista, u posljednjih 17 godina u nama susjednu Mađarsku slilo se više od dvije milijarde eura kineskog kapitala, u Portugal gotovo šest milijardi, u Grčku 840 milijuna. To je malo u odnosu koliko je prispjelo u Njemačku, gotovo 19 milijardi, Italiju, gotovo 13 milijardi, Francusku, 11,5 milijardi, Veliku Britaniju, više od 23,5 milijardi. Za usporedbu, u Hrvatsku je u istom periodu investirano tek četiri milijuna dolara kineskog novca. Sada bi Kinezi trebali graditi Pelješki most.

U Njemačkoj su Kinezi samo 2016. kupili 68 tvrtki, od čega su za proizvođača robota Kuku platili 4,4 milijarde eura.

Drugi je spominjani razlog usporenja kineskog investiranja u Europi regulacija same kineske vlade. Kinezi nastoje strože kontrolirati odljev njihova kapitala u inozemstvo. Sada prije konverzije juana u euro i dolar postoji i određena procedura koja je ipak malo narušila povjerenje potencijalnih europskih partnera.

No, iako je lani bilo preuzimanja važnih njemačkih visokotehnoloških tvrtki od Kineza, ni jedna transakcija nije zabranjena. I to još od 2004. otkako je uvedena kontrola kineskih investicija u njemačko gospodarstvo. No, u jednoj analizi Deutsche Wellea napomenuto je i kako najveći investitori u Njemačku još nisu Kinezi. Ispred njih su Amerikanci, Britanci i Švicarci. Također, dosta je tvrtki koje su kupili Kinezi imalo nesigurnu perspektivu, neke kupljene visokotehnološke tvrtke trebale su kapital.

Bogatstvo Najbogatija Kineskinja zaradila 2,1 milijarde dolara u 4 dana Donald Trump Od Zapada prema Istoku Svijet, obješen o jednog moćnika, visi na tankom koncu ravnoteže POKAZIVANJE MIŠIĆA Kina stvara elitnu i moćnu vojsku: 'Ne bojte se smrti'

Kini je sve atraktivnija i južna Europa

Pogleda li se Fortuneovu Global 500 listu najvećih svjetskih kompanija za 2016., vidi se da je već tada jedna od pet kompanija bila kineska. Sasvim je sigurno da će taj broj rasti. Do sada je najveće preuzimanje u Europi bila ChemChineova kupnja švicarske Syngente. Posao je bio vrijedan 43 milijarde dolara. U Grčkoj kompanija COSCO ulaže u luku Pirej milijardu dolara. Treba također istaknuti kako 43 posto kineskih investicija u Europi otpada na privatne kompanije. Najkompleksnije kineske investicije u južnoj Europi stigle su u Italiju, gdje Kinezi ulažu u cijeli portfelj djelatnosti. U tu zemlju Kina je ulagala više od svih europskih zemalja 2015. U četiri zemlje južne Europe, Portugal, Italiju, Španjolsku i Grčku, stiže 12,8 posto ukupnih stranih investicija. No, kada se radi samo o kineskima, ta je brojka 28,3 posto.

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Pikacu:

  Made in China u Njemackoj je tajna

 • Avatar anticenzura
  anticenzura:

  Samo su krivi Zapadnjaci, ako ih Kina satare. To je rezultat seljakanja proizvodnje u Kinu, na stotine tisuca mega kompanija, i sada lijepo kada su se oni nagrabili miliardi, eto ih osvojiti Europu i svijet, ehehe. Za 20-30 godina cemo ... prikaži još!mo opet imati feudalna drustva, gospodare i roblje, ali ovaj put ce Kinezi biti gospodari, a mi svi ostali roblje.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Bankrotirani zapadni duznici Rothschildovim bankama moraju sve rasprodavati jer Rothschild i kabala moraju financirati svoj bliskoistocni projekt.