Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKO BREGANE

Kineski turisti iz Wuhana ušli u Hrvatsku: Pregledani su, svi su zdravi

Raste broj oboljelih od novog koronavirusa
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/5
26.01.2020.
u 16:51

Turisti su došli iz Italije gdje su sletjeli sa zrakoplovom

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrdili su nam da je u Hrvatsku doista ušao autobus s turistima iz kineskog grada Wuhana koji je epicentar širenja novog koronavirusa 2019-nCoV, no da nema razloga za paniku jer su provedene sve mjere opreza, putnici su pregledani te nije utvrđeno ništa neuobičajeno. U Zavodu i dalje upućuju na upute i informacije o koronavirusu koje su na njihovim stranicama objavljene u petak.

Stigli preko Milana

Autobus s kineskim turistima iz Wuhana i okolice u subotu u 11.25 ušao je u Hrvatsku na području graničnog prijelaza Bregana, potvrdili su u PU zagrebačkoj.

– U tom autobusu bilo je 29 turista, a oni su u EU ušli preko zračne luke u Milanu. Kada su stigli u milansku zračnu luku, provjereno je njihovo zdravstveno stanje nakon čega su nastavili putovanje u Hrvatsku. O ulasku kineskih turista u Hrvatsku obaviješten je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) iz kojeg je zatraženo da se kineske turiste upozna s mjerama prevencije širenja koronavirusa. Na stranicama HZJZ-a objavljen je letak na hrvatskom i engleskom u kojem su sve te mjere navedene. Sve epidemiološke službe obaviještene su o dolasku kineskih turista, a oni iz Hrvatske putuju dalje u BiH – kazali su u PU zagrebačkoj.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a,  za domaće medije je rekao kako su kineski turisti otišli iz Hrvatske u Sarajevo. Cijelo vrijeme boravka u Hrvatskoj držali su se uputa Zavoda.

Sumnja da je pacijent iz Kine zaražen koronavirusom otklonjena je u Srbiji nakon liječničkih pretraga i testova kojima je utvrđeno da je riječ o respiratornoj infekciji, rekao je tamošnji ministar zdravstva Zlatibor Lončar te istaknuo da Srbija ima reagense za četiri tipa koronavirusa. – U roku od dva sata određujemo ima li pacijent virus – ustvrdio je Lončar. Vijest o dolasku kineskih turista u Hrvatsku izazvala je interes i u Srbiji. – Jedino što možete napraviti jest da ih pratite i zamolite ih da imaju što manje kontakta s drugim ljudima – rekao je Lončar.

Radnici iz Kine koji grade autocestu u Crnoj Gori pod stalnim su zdravstvenim nadzorom, izjavio je za dnevnik Dan direktor tamošnjeg Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Sve se brže širi

Do oko podneva potvrđeno je da je 2019-nCoV-om zaraženo 2019 ljudi, a preminulo je njih 56. Ma Xiaowei, čelnik kineske Nacionalne komisije za zdravlje, rekao je kako je kod virusa primijećena sve jača sposobnost širenja. Priznao je i kako je znanje kineskih vlasti o novom koronavirusu ograničeno te im još nije jasno kakve rizike može donijeti njegova mutacija. Ma kaže da inkubacija virusa može trajati od tek jednog do 14 dana te kako je virus zarazan tijekom inkubacije što nije bio slučaj kod koronavirusa koji je uzrokovao SARS. Kineske su vlasti zabranile trgovanje životinjama na području Wuhana, a iz globalnih medija čuju se upozorenja da je način trgovanja životinjama kao na tržnici za koju se drži da je izvor zaraze temelj za nove zaraze.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
12:50 26.01.2020.

Inkubacija virusa traje nekih tjedan dana... u meduvremenu mogu zarasit desetke ljude bez da ovi to i znaju.

DU
Deleted user
14:23 26.01.2020.

Čak 14 dana može trajati inkubacija, a za to vrijeme nositelj prenosi viruse drugima. Bravo što ste ih pustili u zemlju.

Avatar film
film
13:15 26.01.2020.

Kugu pušaju u zemlju a ministar se bavi nekretninama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije