Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samodol u akciji

Kaznene prijave cijeloj upravi MOL-a zbog manipulacija tržištem

'15.01.2007., Zagreb - Ante Samodol, predsjednik Uprave HANFE. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/Poslovni dnev'
1/4
19.05.2011.
u 23:45

Hanfa, doznajemo, ima još materijala protiv Mađara, a oni tvrde da im ta agencija namjerno pokušava narušiti ugled

Hanfa podiže kaznenu prijavu protiv cijele uprave MOL-a zbog manipulacije tržištem, a moguća kazna, dokaže li se MOL-ovim direktorima krivnja, može biti od jedne do pet godina zatvora.

Tužbe za naknadu štete?

U odboru direktora MOL-a, pandanu upravi u Ini, kojim predsjedava Zsolt Hernadi, sjedi jedanaest članova koje će Hanfa, kako doznajemo, ponaosob kazneno prijaviti. MOL-u kazna slijedi, kažu naši izvori iz Hanfe, i zato što je u privatnoj ponudi dionice Ine kupovao po cijeni od 2800 kuna, pri tome je uvjeravao investicijsku javnost da sa špekulantima koji su istovremeno dionice kupovali na burzi neće imati posla, ali je ipak naknadno MOL od njih kupio Inine dionice po osjetno višoj cijeni od one u privatnoj ponudi. Time je MOL, tvrde naši izvori, oštetio sve one koji su mu dionice prodali po 2800 kuna. Večernjakovi izvori pak kažu da su rješenje o manipulaciji tržištem i kaznene prijave protiv MOL-a tek četvrtina onoga što je otkriveno u istrazi o kupnji Ininih dionica. Hanfa je, na čelu s predsjednikom uprave Antom Samodolom, odlučila podići kaznene prijave nakon što je MOL priznao da je kupio prava za 1,6 posto opcijskih dionica jer je istekla njegova privatna ponuda. Hanfa drži da je MOL u svojoj ponudi tvrdio da dionice kupuje kako bi radnicima Ine dao priliku da ih prodaju po dobroj cijeni, a naknadno ih je kupovao za višu cijenu kako bi došao do većinskog vlasništva u Ini.

Na burzi se Inine dionice, naime, nakon što je MOL objavio svoju ponudu za otkup tih dionica, nisu prodavale za manje od 2830 kuna, a dosegnule su i cijenu od oko 4000 kuna. Mali dioničari ili institucionalni ulagači tako navodno mogu podići privatne tužbe protiv te mađarske kompanije i tražiti naknadu štete jer je MOL, unatoč tvrdnjama da dionice kupuje samo po 2800 kuna, naknadno za njih izbrojio više novca. Hanfini inspektori i jučer su bili u Ini kako bi proveli nadzor, a nedavno su ispitivali i članove uprave Ine kako bi dokučili sistem odlučivanja u toj kompaniji te istražili koristi li se MOL povlaštenim informacijama o Ini. U MOL-u pak tvrde da je Hanfina optužba pogrešna te da je Hanfa postavila prava pitanja i pitala ih kada je taj opcijski ugovor potpisan, znala bi da je njena optužba pogrešna i neutemeljena.

Pravni lijek protiv Hanfe

– Sve kupnje dionica i opcijski sporazumi uslijedili su tek nakon što je naša ponuda istekla. Namjera nam je uvijek bila kristalno jasna te smo o njoj izvijestili izravno i pošteno – kažu u MOL-u. Napominju kako je Hanfa zanemarila to da je MOL svoju ponudu objavio u prosincu 2010. za sve slobodne dionice Ine.

– Hanfa tendenciozno zanemaruje to da MOL nije stekao nijednu dionicu tijekom privatne ponude te pokušava uništiti ugled MOL-a, ali to nećemo dopustiti, nego ćemo upotrijebiti lijek protiv njenih odluka – poručili su iz MOL-a.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
23:48 19.05.2011.

Kaznene prijave cijeloj upravi MOL-a zbog manipulacija tržištem Hahahahahah ---članak bi mogao ič pod naslov naučna fatastika!!!!!!!!!!!

MM
Mladen Miletić
23:54 19.05.2011.

Kaznene prijave cijeloj upravi MOL-a zbog manipulacija tržištem; Ili prvi Hrvatski korak prema EU , kao početak. Koliko čemo se tek svi skupa suditi sa cijelom EU to če biti milina ...

OB
-obrisani-
09:32 20.05.2011.

svi su nam krivi....osim nas samih....s ponašamo se kao da smo retardirani . Bože ....moj......koji blesav narod...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije