Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pokazali zube Rajoyu, ali nisu još zreli za neovisnost

Najveći je pobjednik izbora stranka Ciudadanos s 37 zastupničkih mjesta
22. prosinca 2017. u 23:53 1 komentara 626 prikaza
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

“Najveća tragedija Mariana Rajoya”, naslov je u španjolskom listu El Pais dan nakon izbora za novi parlament u Kataloniji 21. prosinca. Većina građana glas je dala separatističkim strankama koje su ukupno dobile 70 od 135 parlamentarnih mjesta.

Izbori u Kataloniji Katalonija I 'Građani' i Puigdemont slave pobjedu

Kazna za premijera i Madrid

Mariano Rajoy je na tim izborima doživio “najveći politički poraz u svojoj karijeri i ne može se skrivati iza Xaviera Albiola”, katalonskog čelnika njegove Pučke stranke (PP), koja je od 11 mjesta u katalonskom parlamentu, koliko je dobila na izborima 2015., spala na tri mjesta. Xavier Albiol je bio je obećao da će “pomesti separatističke stranke”.

Katalonija
1 / 12
Katalonski izbori

Ima pravo Alberto Rivera, čelnik stranke Ciudadanos (C’s), koja je dobila 37, dakle najviše, parlamentarnih mjesta zahvaljujući i njegovoj kandidatkinji Inés Arrimadas, kada kaže kako “u Kataloniji više nema Španjolske”. Jer, ne samo što je Rajoyova stranka dobila sramotna tri mjesta u katalonskom parlamentu već su i stranke Podemos i socijalisti PSC, dakle one koje se pojavljuju na španjolskoj nacionalnoj razini, dobile neznatan broj mjesta. Podemos nije izvukla ni barcelonska gradonačelnica Ada Colau, koja je dobila sa svojom koalicijom (En Comú Podem), a u kojoj je i Iglesiasov pokret, samo osam mjesta. Socijalistička stranka Pedra Sáncheza dobila je u Kataloniji 17 mjesta, jedno više nego 2015. Dakle nacionalne španjolske stranke PP i PSI dobile su samo 20 mjesta, a nije dobro prošao ni Podemos.

Katalonski izbori | Autor :

Pučka pripovijedanja PP-a čine se smiješnima u Kataloniji, a Rajoy je “okrunjen starom slavom Belzebuba”, piše El Pais. Platio je danak primjeni članka 155. Ustava kojim je ukinuo vlast Katalonije i iz Madrida vladao tom regijom, nakon što je neustavnim proglašen referendum o neovisnosti održan pod zabranom 1. listopada. El Pais drži kako je Rajoy na katastrofalan način upravljao sve vezano s Katalonijom. Dakle, kažnjene su španjolske stranke koje su bile neodlučne (socijalisti i Podemos) glede katalonske autonomije ili neovisnosti, kao i PP koja je htjela pokopati separatiste. Jedina stranka koja u Kataloniji zagovara jedinstvo sa Španjolskom i Europskom unijom, građanska (C’s) osvojila je najviše mjesta, ali najvjerojatnije neće moći vladati jer će teško pronaći koalicijske partnere. Jer na pitanje je li spremna pomilovati bivšeg predsjednika Carlosa Puigdemonta koji je u izbjeglištvu u Bruxellesu i ostale koji su u zatvoru, Inés Arrimadas jasno odgovara: “Ne, jer i kada neki građani prođe kroz crveno ne biva mu oprošteno, a zašto bi se opraštalo političaru koji je pogriješio.”

Carles Puigdemont i četvero dužnosnika Španjolska povukla međunarodni uhidbeni nalog za Puigdemonta

Pozivi na dijalog

Carles Puigdemont iz Bruxellesa odgovara kako je “pobijedila katalonska republika, a izgubila španjolska država. Rajoy i njegovi saveznici su izgubili i to je rezultat koji nitko ne može staviti pod sumnju”.

“Htio bih da Španjolska više ne donosi odluke u naše ime. Došao je trenutak za pravu politiku. Rajoyeva formula je propala, a Katalonci su pokazali da su usuglašeni”, kazao je Puigdemont i dodao kako je spreman sastati se sa španjolskim premijerom, ali ne u Madridu, već u inozemstvu. Poručio je i Europskoj komisiji neka sluša španjolsku vladu, “ali i mi imamo pravo da budemo slušani”. Što će se dogoditi? Teško je da će španjolska vlada popustiti katalonskim separatistima. Dapače, španjolski vrhovni sud proširio je istragu zbog navodne pobune i na bivšeg katalonskog predsjednika Artura Masa, te na kandidatkinju ERC-a (republikanske ljevice Katalonije čiji je predsjednik Oriol Junqueras već u zatvoru) Martu Roviru, zatim na Martu Pascal iz PdeCat (katalonske demokratske europske stranke) i Annu Gabriel iz CUP-a (kandidature narodnog jedinstva). Mogli bi biti kažnjeni s 30 godina zatvora zbog pokušaja provedbe političkog projekta katalonske neovisnosti.

Vlada u Madridu dala je do znanja kako neće prihvatiti ni jednu katalonsku vladu separatističkih stranaka ako prethodno ne budu izjavile kako se odriču od proglašenja neovisnosti Katalonije. To znači da će Madrid do daljnjega, dakle bez obzira na izbore, vladati i u Barceloni. Inés Arrimadas je kazala kako odustaje od vođenja kontakata za sastav vlade. Vidjet ćemo što će se dogoditi idućih tjedana, kazala je Arrimadas i dodala kako nema namjeru preskočiti scenarij. Čeka poteze Carlesa Puigdemonta, te dodaje kako se ne može ni za što kazati da je upravo tako. To bi se moglo protumačiti i da je spremna na eventualne pregovore sa separatistima.

Činjenica je i da je prvi puta jedna unionistička stranka, kakva je građanska, pobijedila na izborima u regiji kako po broju parlamentarnih mjesta tako i u postotku. No, najvjerojatnije stranka Ciudadanos neće vladati Katalonijom. Rajoy je kazao kako je spreman za novu etapu, novi dijalog, ali uz poštovanje zakona te kako će se sastati s Inés Arrimadas, pobjednicom katalonskih izbora. Ako se ne bude sastavila katalonska vlada, trebat će ići na nove izbore, kao što je bio slučaj u Španjolskoj.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

Katalonija
1 / 59
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Carles Puigdemont Carles Puigdemont 'Madrid morati okončati izravnu upravu ako pobijede oni koji su glasali za odvajanje od Španjolske' Barcelona - Eibar PRIMERA Barceloni prijeti zatvaranje Camp Noua ako navijači budu vrijeđali Španjolsku KATALONCI U BRUXELLESU 'Budućnost Europe ovisi o Kataloniji'

Još uvijek velike podjele među Kataloncima znak su za okretanje prema putu veće autonomije

Izbori u Kataloniji baš kao i uoči referenduma o neovisnosti pokazali su da je katalonsko društvo duboko podijeljeno između ideje separatizma i ostanka u zajednici s Madridom. Ipak, ono što ove izbore razlikuje od svih proteklih jest jedinstvo Katalonaca kada je španjolski premijer Mariano Rajoy u pitanju. Njemu su i njegovoj Narodnoj stranci (Partido popular – PP) jasno dali do znanja da u njihovoj regiji nema što tražiti. Rajoy je zasigurno najveći gubitnik ovih izbora što je, budimo realni, svojim potezima agresivnog djelovanja tijekom referenduma i zaslužio. Sada je potpuno jasno da je pretjerana uporaba sile nacionalne policije prema građanima koji su željeli izraziti svoje mišljenje na referendumu bila kontraproduktivna i da je španjolski premijer, želeći vjerojatno prikupiti bodove za nacionalne izbore, sebe de facto izbacio iz Katalonije.

S druge pak strane, podjele među samim Kataloncima, pa i među separatistima međusobno, jasan su pokazatelj da ta regija još uvijek nije zrela za ostvarenje neovisnosti. Riječ je o previše važnom pitanju za jednu naciju da bi ga se moglo forsirati na temelju želje tek natpolovične većine. I sami glasači pokazali su najvećom pojedinačnom podrškom Ciudadanosima (Građanima), koji se zalažu za ostanak unutar Španjolske, da još nije stiglo vrijeme za odlazak. Ipak, Katalonija iz ovih izbora može izvući ono što je realno gledajući bila i želja većine naroda uoči referenduma o neovisnosti i podizanja tenzija s Madridom, a to je veći stupanj autonomije. Za takav scenarij, tko god bude formirao vladu, imat će podršku i ostalih političkih snaga, i tu bi prije svega najbogatija španjolska regija trebala tražiti financijsku neovisnost poput Navare i Baskije. A samostalnost će ipak morati još malo pričekati. (Luka Capar)

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?