Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATALONCI U BRUXELLESU

'Budućnost Europe ovisi o Kataloniji'

Foto: Reuters
1/4
12.11.2017.
u 17:51

Među katalonskim autonomaškim bojama za podršku katalonskom pitanju viorile su se i flandrijske, valonske, baskijske i velške zastave

Nekoliko stotina katalonskih separatističkih prosvjednika, okupljenih danas u Bruxellesu, obratili su se Europskoj uniji i tražili da "obrani demokraciju u Kataloniji u ime vrijednosti koje su utemeljile Europu". 

"Europo srami se", pisalo je na transparentima okupljenih prosvjednika u jednom parku Bruxellesa, nedaleko europskih institucija. Na natpisima su okupljeni također tražili i oslobođenje političkih zatvorenika.

Svrgnuti katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije došao na taj prosvjed koji su organizirale autonomaške udruge Beneluxa.

"Europo, tvoja budućnost ovisi o tome što ćeš učiniti s Katalonijom", izjavio je Antoni Comin, jedna od četiri člana bivše regionalne vlade u egzilu od 30. listopada u Belgiji zajedno s Puigdemontom. "Europska unija je izgrađena kako se fašizam i totalitarizam nikada ne bi vratili", dodao je Comin, uz odobravanje okupljenih.

1/4

Demokracija u Španjolskoj je ne samo bolesna već je i praktično mrtva, ocijenio je eurozastupnik Josep-Maria Terricabras, dan nakon velike manifestacije u Barceloni u korist oslobođenja autonomaških čelnika koji su u španjolskim zatvorima.

"Strašno je što europske institucije ne razumiju da se nakon napada na demokraciju, ne može odobravati premijeru Marianu Rajoyu i španjolskim institucijama koje djeluju izvan zakona", optužio je katalonski parlamentarac.

Među katalonskim autonomaškim bojama za podršku katalonskom pitanju viorile su se i flandrijske, valonske, baskijske i velške zastave.

Komentara 5

AA
aabbcc
09:37 13.11.2017.

EU se zalaze za demokratiju izvan granica EU a ovo im je unutrasnje Spansko pitanje .

Avatar 123456
123456
18:40 12.11.2017.

Kak sam već rekel - EU - pravna stečevina na šeks-pusić naćin! Fuuuuuuj!

NO
nogogaz
18:45 12.11.2017.

Republika Dubrovnik! Referendum za republiku Istru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije