Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. Škare Ožbolt:

'Bilo je teško pokrenuti lustraciju kad je počeo rat'

Vesna Škare Ožbolt
Foto: Boris Ščitar
1/2
27.10.2014.
u 08:30

U emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija gostovali su Vesna Škare Ožbolt i politolog Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti i govorili su o lustraciji te o suđenju Perkoviću i Mustaču u Njemačkoj

Bivša ministrica pravosuđa i aktualna predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt gostovala je u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija zajedno s politologom i profesorom na Fakultetu političkih znanosti Bertom Šalajem, a glavna tema su bili suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj te najava HDZ-a da će kad dođe na vlast, provesti lustraciju.

Njemačka je tražila rješavanje ubojstva zbog čega su Perković i Mustač na kraju izručeni. Hoće li to ostati isključivo na tome ili će se proces okrenuti na način da se sudi tadašnjoj obavještajnoj službi, to će se tek pokazati. No, ako će se neće suditi isključivo zbog ubojstva Stjepana Đurekovića nego će to prerasti u suđenje sustavu, tada se treba pitati zbog čega je Hrvatska uopće dozvolila izručenje - rekla je Vesna Škare Ožbolt..

Na pitanje lustracije rekla je i da je vrlo teško odgovoriti na pitanje je li se lustracija mogla pokrenuti ranije - 90-ih godina.

- Bilo je teško pokrenuti to pitanje kad je počeo rat. Sjetimo se predsjednika Franje Tuđmana koji je pozvao sve da se obranimo od velikosprske agresije. Tu su sudjelovali svi, obavještajci, bivši članovi komunističke partije, civili, vojnici. Notorna je činjenica da je Josip Perković s Gojkom Šuškom kreirao neke vojne operacije, to se ne može pobijati - rekla je Škare Ožbolt.

Politolog Berto Šalaj sa Fakulteta političkih znanosti rekao je da se koncept lustracije uvodi u javni diskurs isključivo u političke svrhe budući da se HDZ bio na vlasti od 2003. do 2011. i imao je vremena provesti lustraciju.

- Pojam lustracije koristi se kao prazan pojam jer ne postoji nacrt na što se ona odnosi, na koje razdoblje, koja djela. Tomislav Karamarko obećaje lustraciju kao nešto čime će se srušiti ova nedemokratsku vlast jer nije lustrirana. Tomislav Karamarko je bio ministar unutarnjih poslova od 2008. i mogao je pokrenuti to pitanje tada. Postavlja se pitanje zašto to čini sada, rekao je Berto Šalaj dodajući da je lustracija pravno pitanje.

Vesna Škare Ožbolt potvrdila je da je lustracija pravno pitanje.

- Postoje zemlje koje su uspjele provesti lustraciju - Njemačka je u tome najuspješnija. Madžarska je negativan primjer provedbe lustracije. Posljednji primjer provedbe lustracije dogodio se u Makedoniji gdje je lustracija poslužila u političkoj borbi. Međutim, sve te zemlje nisu imale rat kao što je imala Hrvatska. I zbog toga smo mi u specifičnom položaju. Franjo Tuđman okupio je sve politikom pomirbe kako bi se osnovala država i obranila od agresije, a to niti jedna druga zemlja nije imala - rekla je Vesna Škare Ožbolt i dodala da politika pomirbe ne obuhvaća ubojice, ali uključuje sve ostale.

Bez obzira na ono što su Perković i Mustač učinili da bi pomogli nastanku neovisne Hrvatske, to ne isključuje nedjela koja su učinili prije 1990. godine, istaknula je.

>> Pavlović: Obrana je predala potpuno bezvrijedan dokument

>> Stazić: Lustracija je bedasta tema, treba li lustrirati i Tuđmana?

Komentara 14

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:36 27.10.2014.

I tebe ce uskoro upitat za mirnu reintegraciju....

RO
rotterdam49
10:26 27.10.2014.

Gospoda Ozbol pokusava biti od nekog znacenja na Hrvatskoj politickoj scenini,ali primjecujem da joj to bas neuspjeva,zato koristi svaku priliku da ocrni stranku kojoj je pripadala.Nemam nikakvi simpatije za ljude koji svako malo mjenjaju stav isto kao novi trend u odjeci i sminki.

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
11:00 27.10.2014.

Bilo je teško pokrenuti lustraciju kad je počeo rat a nova domoljubna elita je kao svoja na svome stvarala 200 bogatih familija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije