Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDRAG ŠTROMAR:

'Kandidat sjevera je Marin Vučić, a ne Ivan Jakovčić'

Predrag Štromar
Marko Jurinec/PIXSELL
15.05.2014.
u 13:47

Štromar se protivi osnivanju Fonda za sufinanciranje EU projekata

- Financijska decentralizacija je ustvari ona prava decentralizacija i naš je prijedlog da se ostvari kroz drugačiju raspodjelu poreza na dobit. Prema našem prijedlogu, dio poreza na dobit koji odlazi u državni proračun trebao bi se preraspodijeliti svim općinama, gradovima i županijama u ukupnom iznosu od milijarde kuna, koji bi se s vremenom trebao i povećavati. Time bi se svima na ravnopravan način omogućilo da prema vlastitim sposobnostima koriste fondove Europske unije i ta bi sredstva prvenstveno služila za te svrhe - izjavio je u četvrtak varaždinski župan Predrag Štromar (HNS).

Nekoliko dana ranije o decentralizaciji je govorila i Natalija Martinčević (Reformisti), izbačena članica HNS-a, koja je najavila prijedlog Zakona o osnivanju Fonda za sufinanciranje EU projekata, budući da jedinice lokalne uprave i samouprave to ne mogu. No Štromar je, očito se referirajući na njen prijedlog, izjavio da se protive osnivanju "nekih novih fondova, jer time opet centraliziramo sredstva koja zatim ponovno moramo tražiti, a obično se podjele bez jasnih kriterija".

- Svi koji na taj način traže i bore se za decentralizaciju zapravo ne žele da se ona i ostvari, već žele skupiti jeftine političke poene - poručio je Nataliji Martinčević.

Kaže da bi Varaždinska županija njegovim prijedlogom godišnje dobila oko 25 milijuna kuna i taj bi se novac koristio za izradu projekata te predfinanciranje i pokrivanje razlike financiranja od strane EU. Ukoliko ne bi bio potrošen, ostao bi prihodom državnog proračuna. Dodao je i prijedlog da se izravnaju prihodi općinskih i gradskih proračuna po stanovniku, koji se kreću od 800 do 5000 kuna. Budući da su Reformisti u bitci za EU parlament podržali Ivana Jakovčića, jer "sjever opet nema pravoga kandidata", Štromar kaže da tomu nije tako, te poziva sve sjevernjake da glasuju za Varaždinca Marina Vučića, ravnatelja Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, koji je deveti na listi Kukuriku koalicije.

No u jednome se očito slaže s Natalijom Martinčević, a to je da bi preferencijalni sustav glasovanja (za određenog kandidata na listi) nakon izbora za EU parlament trebalo uvesti i prilikom glasovanja za Hrvatski sabor.

>> Dvije godine do izbora u HNS-u, a Štromar se već nudi za predsjednika

Komentara 1

ŽU
žuna
15:20 15.05.2014.

do đavola i ti , i jakovčić. gdje da se baš u Varaždinu okupljaju najveće lopine Hrvatske???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije