Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održali prvi sastanak

Kakva je to inicijativa koju su pokrenuli čelnici najvećih hrvatskih gradova? 'Imamo slične probleme'

Zagreb: Zajedni?ka fotografija nakon sastanka Inicijative 4 grada
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
28.03.2023.
u 19:56

Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić kažu da nije riječ o političkoj suradnji, posvetit će se priuštivom stanovanju, digitalnoj i zelenoj tranziciji

Gradonačelnici četiriju najvećih hrvatskih gradova pokrenuli su danas “Inicijativu četiri grada”. I dok bi sastanak čelnih ljudi Zagreba, Splita i Rijeke bio donekle očekivan budući da se radi o srodnim političkim opcijama, sudjelovanje u ovoj inicijativi Ivana Radića, HDZ-ova gradonačelnika Osijeka, podiglo je poneku obrvu. Četiri gradonačelnika zbog toga su se nakon prvog sastanka inicijative suočila i s pitanjem može li se iz njihovih susreta iščitati najava potencijalne koalicije na nacionalnoj razini. Redom su, međutim, otklonili takvu mogućnost ističući kako se radi o “natpolitičkoj suradnji”.

Stanovanje je “top pitanje”

– Naši gradovi u pojedinim slučajevima bolje surađuju s nekima u inozemstvu nego s hrvatskim gradovima, što je apsurd. Često nas more slični problemi i uvidjeli smo da možemo puno bolje upravljati gradovima u korist građana ako više i intenzivnije surađujemo – pojasnio je nakon sastanka zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ujedno i čelnik platforme Možemo!. Podsjetio je i da su u sva četiri velika grada na zadnjim lokalnim izborima izabrani novi gradonačelnici, a iako su iz različitih političkih opcija, Tomašević vjeruje da mogu pronaći teme, vrijednosti, projekte i programe iza kojih sva četvorica mogu stati. Zagrebački gradonačelnik pritom ističe iskustvo koje gradovi mogu razmjenjivati oko projekata koje su neki među njima već proveli, bilo da se radi o preprekama s kojima su se susreli ili o rješenjima koja su se u praksi pokazala dobrima.

Zagreb: Zajedni?ka fotografija nakon sastanka Inicijative 4 grada
1/7

Razmjenu iskustava kao vrijednu točku nove suradnje naglašava splitski gradonačelnik, čelnik Centra Ivica Puljak, koji je već izišao sa zapaženom inicijativom “naslijeđenom” iz doba svojih prethodnika, a riječ je o ideji da sva četiri velika grada dobiju status grada-županije kakav uživa Zagreb. Potporu za tu inicijativu danas, međutim, nije tražio niti je zasad planira iznositi pred kolege, vjerojatno svjestan da je veliko pitanje bi li za takvo što dobio potporu Zagreba i HDZ-ova gradonačelnika Osijeka Ivana Radića. No od suradnje u okviru Inicijative četiri grada Puljak ipak očekuje nešto više od puke razmjene iskustava među gradonačelnicima.

– Bez obzira na to što pripadamo različitim političkim opcijama, naši gradovi i građani koji u njima žive susreću se sa sličnim problemima. Zbog toga smo odabrali tri teme kojima se zajednički možemo posvetiti, a radi se o priuštivom stanovanju te o digitalnoj i zelenoj tranziciji – rekao nam je Puljak. Pojasnio je kako je konkretno riječ o, primjerice, energetskoj obnovi zgrada, zelenom prijevozu ili digitalizaciji gradskih tvrtki, gdje su moguća različita rješenja, a gradovi ih mogu tražiti zajedno. A uvjeren je kako je lako moguće da se u okviru tih tema mogu otvoriti pitanja koja će gradove usmjeriti na zajedničko djelovanje prema “trećim osobama”. Pojašnjava da će, primjerice, gradonačelnici zajedno tragati za najboljim rješenjem za priuštivo stanovanje, proučavajući rješenja koja primjenjuju i gradovi izvan Hrvatske.

– Ako se pokaže potreba za promjenom legislative kako bi se omogućila implementacija najboljeg rješenja, moguć je i naš zajednički nastup prema državi – kaže Puljak.

Da je priuštivo stanovanje problem čije je rješavanje od nacionalne važnosti i da je riječ o pitanju koje može povezati gradonačelnike iz različitih političkih opcija, uvjeren je i gradonačelnik Rijeke, SDP-ovac Marko Filipović, koji potencijal nove inicijative vidi i u suradnji na povećanju energetske učinkovitosti u velikim gradovima.

– Mislim da je odgovor na brojna pitanja upravo u integriranim ulaganjima jer su sva četiri grada predviđena u nacionalnom okviru financiranja – podsjetio je Filipović.

Osječki gradonačelnik Radić namjerava pak primijeniti iskustvo Splita u donošenju nove odluke o komunalnom redu koje je u tijeku u njegovu gradu.

– Odluka o komunalnom redu u Splitu je već implementirana, s Rijekom ćemo razgovarati o digitalizaciji, a sa Zagrebom nas povezuje i gradski prijevoz – nabrojio je Radić podsjetivši tako na činjenicu da Osijek, uz Zagreb, jedini ima tramvaj, dok je, naglašava, po pitanju otpada Osijek otišao daleko u usporedbi s drugim gradovima.

Lakše do odluka

Sva četiri gradonačelnika očekuju da će im širi format suradnje biti korisniji od bilateralnih kontakata koje su do sada među sobom održavali, a uz spomenute teme najavljuju i suradnju na temama upravljanja gradskom imovinom i gospodarenja otpadom. Tomašević pak očekuje, da će im zajedničkim snagama biti lakše donositi i odluke o modelima budućeg zelenog javnog gradskog prijevoza, hoće li on biti na vodik ili na struju.

Prvi sastanak četvorica gradonačelnika danas su održala u Zagrebu, idući će biti u Rijeci u lipnju, a zatim slijede i sastanci u Splitu i Osijeku. 

VIDEO Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju

Komentara 2

Avatar Pukovnik Simo
Pukovnik Simo
20:23 28.03.2023.

Crveni burazeri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije