Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: Ova jesen će biti najteža što se tiče upisa u vrtiće, ali ulažemo sredstva i širimo kapacitete

Zagreb: Gradonačelnik na konferenciji najavio poskupljenje vode i promjenu u odvozu otpada
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
28.03.2023.
u 11:43

Uskoro će upisi u vrtiće, očekuje li se povećan broj djece koja će se prijaviti za vrtiće, odnosno koliko će ih ostati bez mjesta u vrtiću, pitali su novinari gradonačelnika.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom i ovoga utorka na redovnoj konferenciji za medije odgovarao je na brojna pitanja vezana uz gradske teme i probleme.

Nakon konferencije za medije, gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović, i Ivan Radić, s delegacijama, okupit će se u Gradskoj upravi kako bi pokrenuli Inicijativu 4 grada - platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada.


>> POGLEDAJTE SNIMKU

 

>> TIJEK KONFERENCIJE:


Konferenciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestivši o tome kako je potpisana sistematizacija kao dodatak kolektivnom ugovoru za radnike u Zagrebačkom holdingu.

- Dodatak je unutar okvira i stajat će osam milijuna eura. Glavni cilj je postignut, a to je da se koeficijenti izjednače unutar holdinga. Međutim, uvijek je teško zadovoljiti sva očekivanja, ali smatramo da je velik dio posla sada odrađen, ali posao nije gotov jer uvijek možemo unaprijediti odnose - kazala je uvodno Dolenec.

Dodala je da se isti proces odvija u ovim trenutcima u ZET-u te da će se dodatak potpisati uskoro. Nakon uvodnog obraćanja uslijedila su pitanja novinara.

O Zagrebellu

Zašto Zagreb želi deložirati NK Zagreb?

- Njima je istekao ugovor još za vrijeme prošle vlasti, ali oni se ne žele iseliti. Vi znate što ja mislim o nogometnom tajkunu koji je vlasnik i koji je uzurpirao slavnu povijest tog kluba. Uvjeren sam da ćemo na kraju pobijediti, žalit ćemo se Visokom trgovačkom sudu dok se ne vrati u posjed Grada kojemu i pripada - rekao je Tomašević.

11.09.2013., Zagreb - Pogled s Vjesnikova nebodera na Zagrebov nogometni centar Zagrebello. rPhoto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

O infrastrukturi

Može li grad zaustaviti izdavanje dozvola u kvartovima gdje je prevelika izgrađenost?

- Lanište i Blato su najgori primjeri preizgrađenosti, ali sve je prema planovima i GUP-ovima koji su usvojeni prije nas. Kada bismo i zaustavili sada gradnju još godinama bi nicale zgrade, ali zato ćemo već sljedeći mjesec imati odluku od izmjenama GUP-a koja, nažalost, po zakonu traje oko dvije godine. No, ono što radimo cijelo vrijeme jest da proširujemo kapacitete za vrtiće i škole - kazao je Tomašević.

Ponovio je još jednom tvrdnju kako su propusti učinjeni za vrijeme bivše vlasti. Bilo nam je nevjerojatno, kada smo vidjeli da u GUP-u nemamo zemljište za opće namjene na pojedinim prostorima, dodao je Tomašević Zamjenica Dolenec se nadovezala kazavši kako se već godinu dana mapiraju četvrti u kojima je prevelika izgradnja te gdje nedostaje infrastruktura.

20.09.2022., Zagreb - Podrucni objekt osnovne skole Savski Gaj - Blato. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

O vrtićima

- Osigurali smo novce za vrtiće, a iz NPOO-a planiramo ulaganja i u škole, ali kada se dogodi situacija da zemljište koje je u GUP-u označeno za javnu namjenu nije gradsko, onda se događa kašnjenje - rekla je.

Uskoro će upisi u vrtiće, očekuje li se povećan broj djece koja će se prijaviti za vrtiće, odnosno koliko će ih ostati bez mjesta u vrtiću.

- Radimo sve što možemo da ublažimo taj pritisak na vrtiće još od siječnja prošle godine. Otvorili smo i mogućnost da prenamjenimo dio mjesnih odbora, a dio prostora i unajmimo za vrtiće. Da, ove godine ćemo još uvijek imati situaciju da nećemo moći u potpunosti odgovoriti na sve zahtjeve. Prošle godine je ostalo neupisanih 1000 djece, a ako ove godine bude više djece morat ćemo pronaći način da ih upišemo - istaknula je Dolenec.

Tomašević se nadovezao dodavši kako je začarani krug morao biti prekinut jer se 10 godina nije ulagalo u vrtiće. Za nove vrtiće potreban je novac iz gradskog proračuna, tako da se negdje moralo prekinuti taj začarani krug.

- Najteža će biti ova jesen što se tiče upisa u vrtiće - dodao je.

Infografika prikazuje trenutacno stanje u Zagrebu i postotak promjene u odnosu na 2011. godinu. Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL
Foto: PIXSELL

O KB Sveti duh

Preminule su dvije osobe u čekaonici bolnice, novinare je zanimalo što se događa,

- Nije riječ samo o Svetom duhu nego da se takve stvari događaju i u drugim bolnicama, na što upozoravaju i sami liječnici. U tom smislu nadam se da će reforma zdravstva pomoći,  a u konkretnom slučaju će se provesti istraga - kazao je.

Za ravnateljicu je ocijenio kako ima njegovu najveću potporu i podršku te kako smatra da je pod 'neviđenim pritiskom'

- Vjerujem da je i svjetonazorski pritisak jer je omogućen pobačaj u toj bolnici. Dobiva i deset kaznenih prijava koje su sve redom anonimne. Pod velikim je pritiskom jer se rade promjene i u financijskom smislu - rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš je reakciju bolnice nazvao neprimjerenom, slažete li se s tim?

- Ja sam to shvatio kao komentar na izjave liječnika da je riječ o sistemskom problemu - kratko je komentirao.

11.06.2021., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic u drustvu ministra Vili Berosa i ravnatelja Mladena Busic otvorio je nove prostorije Dnevne bolnice u okviru KB Sveti Duh. Nova Dnevna bolnica raspolaze sa 65 smjestajnih jedinica i obuhvaca vise tehnoloskih cjelina -internisticki, neuroloski, kirurski, anestezioloski, ginekoloski te terapijski dio za potrebe fizikalne medicine i rehabilitacije. rPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

O Inicijativi 4 grada

Gradonačelnici Splita, Rijeke, Zagreba i Osijeka udružuju se u inicijativu.

- Vjerujemo da možemo jedni od drugih učiti oko nekih tema koje su na korist naših građana - kratko se osvrnuo Tomašević.

O optužbama HSLS-a

- Od svih tema u gradu vama je to tema za pressicu? Niste mogli nešto drugo naći? Da smo se prijavili onda bi bilo zašto Grad s proračunom od dvije milijarde eura javlja na takav natječaj. Ono što je bitno jest da na jesen idemo u još veće ozelenjavanje - istaknuo je.

O poskupljenju vode

Na pitanje ustraje li Grad Zagreb na poskupljenju vode, Tomašević je odgovorio da se razlozi za poskupljenje nisu promijenili niti milimetra.

 - Zašto nitko nije ulagao u vodopskrbnu mrežu? Jer se ne vidi dok ne pukne cijev. Bez obzira na te populističke poteze prošlih gradonačelnika ja taj začarani krug moram prekinuti. Ista stvar je s mostovima, prvo obnvavljamo, a onda gradimo nove, iako se to neće vidjeti - zaključio je.

>> VIDEO: Tomašević: Sve teže i teže će biti automobilom prolaziti kroz centar grada zbrog brojnih gradilišta

 

Komentara 36

JZ
Joža-Zg
11:37 28.03.2023.

Nista novo u Zagrebu, stare laži i stari problemi

Avatar Marko
Marko
11:33 28.03.2023.

Kako to da je iselilo pola Hrvatske,demografski smo uništeni,a nema mjesta u vrtićima?Netko tu laže...

BE
Berlioz
12:17 28.03.2023.

Uvijek su krivi prethodnici, nikad trenutačna vlast. Lagali su da će biti dovoljno mjesta u vrtićima iako su znali da neće biti mjesta za nekoliko tisuća djece ali što njih briga za djecu i njihove roditelje, važnije je slijediti upute sponzora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije