Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŠALI SE

Kako je Trump poslao poruku europskim diplomatima i smanjio im privilegije

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
08.01.2019.
u 18:48

Promjena u protokolu znači da će biti manje vjerojatno da diplomati EU-a u Washingtonu budu pozvani na događaje visokog profila i da će biti manje važni nego u vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Američka administracija snizila je status diplomata Europske unije u Washingtonu, a da nije o tome obavijestila Bruxelles, kazali su u utorak europski dužnosnici.

Promjena u protokolu znači da će biti manje vjerojatno da diplomati EU-a u Washingtonu budu pozvani na događaje visokog profila i da će biti manje važni nego u vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Europski izaslanik tako je na pogrebu bivšeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha 5. prosinca među posljednjima bio pozvan da mu oda posljednju počast, kako je primijetio Deutsche Welle. 

Donald Trump
1/7

Glasnogovornica Komisije potvrdila je da je američki protokol nedavno promijenio red prvenstva na diplomatskoj listi, ne ulazeći u pojedinosti.

"Trenutačno razgovaramo s nadležnim službama u administraciji o mogućim implikacijama za europsko izaslanstvo u Washingtonu", rekla je.

Dvoje drugih europskih diplomata potvrdilo je snižavanje statusa, a jedan je kazao da nije vjerojatno da će EU odgovoriti istom mjerom.

Američki diplomati u Bruxellesu nisu bili dostupni za komentar.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u govoru u Bruxellesu u prosincu da Trump svojim proklamiranim načelom "Amerika na prvom mjestu" želi preoblikovati poslijeratni međunarodni poredak i postaviti mu temelje na suverenim državama, a ne multilateralnim institucijama.

Kritizirao je također "birokrate" koji održavaju multilateralizam "kao cilj sam po sebi" i doveo u pitanje predanost EU-a europskim građanima, što je izazvalo kritiku Europske komisije.

Video - Hrvatski vojnici poslali božićnu čestitku iz Afganistana

 

Ključne riječi

Komentara 55

DU
Deleted user
19:27 08.01.2019.

Kad vidi onog pijanog starca sto naseg vodju mazi po guzi ovo je logicna odluka

MA
Marsijanac
19:49 08.01.2019.

Go Trump, go!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WI
Witman
19:34 08.01.2019.

Koliko je Trump zapoceo ili vodio ratova? Bitno da je Obama dobitnik nobelove nagrade za mir. E teladi moja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije