Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostali bez prava glasanja

Kako izgleda glasanje kad si pozitivan na koronavirus? Jednostavno, ne daju ti da glasaš

Brodarica: Parlamentarni izbori odvijaju se pod posebnim mjerama zbog pandemije koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
05.07.2020.
u 20:09

Cijeli su dan uzalud čekali poziv, no nitko nije došao, a prijavu su podnijeli i GONG-u

Otkucalo je 19 sati. Na naša vrata nitko iz biračkog odbora nije pozvonio niti nam omogućio naše pravo da glasamo na parlamentarnim izborima 2020. No, krenimo redom. Suprug i ja smo COVID pozitivni, što znači ne smijemo izlaziti iz stana, ali je početkom tjedna rečeno da ćemo moći glasati i da se prijavimo gradskom izbornom povjerenstvu.

Prvi poziv prema toj adresi napravili smo u ponedjeljak i prijavili smo se te pritom pitali hoće li biti problema s obzirom na našu dijagnozu. Rečeno nam je da oni ne vide zašto bi bilo ikakvih problema, jer ako mogu glasati osobe u samoizolaciji, a za koje se ne zna jesu li pozitivni na koronu ili nisu, onda možemo i mi čija je dijagnoza poznata.

Ok, dali smo svoje podatke, sve je upisano. No, tada dan kasnije dolazi obavijest DIP-a da zaražene osobe ne smiju glasati. Ta odluka ide na Ustavni sud koji kaže da se zaraženima ipak ne smije uskratiti pravo glasanja. Sve to događa se u petak kad mi  primamo novi poziv iz gradskog izbornog povjerenstva da nam kažu kako nas miču s popisa glasača jer smo pozitivni na koronu i zbog zaštite članova biračkog odbora, a prema zakonu o zaštiti pučanstva.... mi glasati ne možemo.

I dok taj poziv još traje na portalima vidimo odluku Ustavnog suda da ipak možemo glasati i kažemo to gospođi iz gradskog izbornog povjerenstva. Na to dobivamo odgovor da oni tu odluku nisu dobili i dok ju ne dobiju ne mogu ništa napraviti. U redu.

Dolazi subota, u međuvremenu računamo gradsko izborno povjerenstvo dobilo je odluku Ustavnog suda. I doista osoba s druge strane linije već prepoznaje moj glas te ime i prezime i kaže - možete glasati. Damo opet naše podatke i broj telefona jer su nam upute da će nas iz biračkog odbora nazvati i reći kad će doći do nas. Pitamo tada mogu li nas nazvati ranije, jer osoba od povjerenja koja će umjesto nas zaokruživati listiće ne živi s nama, dakle treba joj barem 10 minuta do naše zgrade. Odgovoreno nam je, hoće, unaprijed će nas nazvati.

Prevrtimo na današnji dan i ono otkucavanje 19 sati s početka priče. Nitko nije došao, niti nas nazvao. Osoba od povjerenja koja je trebala umjesto nas glasati cijeli je dan sjedila doma i čekala naš poziv. Uzalud. Prijavu smo podnijeli i GONG-u. Tako da, rekli bismo kako izgleda glasanje kad si pozitivan na koronu ili kad si u nemogućnosti da izađeš na biračko mjesto, ali eto, iako smo se trudili, ne znamo ni mi. 

 

Ključne riječi

Komentara 7

NA
navijeke
21:27 05.07.2020.

Kakve su ovo bedastoće? Slijedom njihove "logike" i pacijenti u bolnicama, neovisno o tome jesu li pri svijesti ili ne, su diskriminirani jer nitko ih nije obišao kako bi glasali.

DU
Deleted user
20:35 05.07.2020.

Vidi genijalaca ! Očigledno nemaju simptoma ili su blagi čim razmišljaju o glasovanju .Pa zašto su dopustili da ih testiraju na koronavirus ?

Avatar EtTore
EtTore
21:56 05.07.2020.

Tako i sa turistima; Jednostavno ih nema a niti ce biti ovog lita a ni naredng!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije