Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza stručnjaka

Kako bi izgledalo da Ukrajina pristupi NATO-u: Ovo su mogući scenariji, od najboljeg do katastrofalnog

NATO Secretary General Makes Surprise Visit to Ukraine
Foto: Ukrainian President Press Office
1/3
11.07.2023.
u 10:43

Američki predsjednik Joe Biden ovog je vikenda izjavio kako Ukrajina još nije spremna za članstvo u NATO-u, tvrdeći da rat s Rusijom treba završiti prije nego što NATO može uputiti poziv Kijevu

MailOnline je razgovarao sa stručnjacima kako bi istražili kako bi izgledalo pristupanje Ukrajine NATO-u i hoće li to pomoći Ukrajini da postigne mir ili će rezultirati katastrofalnim posljedicama. Kijev vidi članstvo u NATO-u kao konačno sredstvo odvraćanja od ponovnog napada Rusije na Ukrajinu, nakon što je nezakonito anektirala Krim 2014. i pokrenula invaziju punog opsega u veljači prošle godine.

No, Putin i Kremlj dugo su tvrdili da je širenje NATO-a na istok bio jedan od čimbenika koji je uopće pokrenuo odluku o invaziji.
Američki predsjednik Joe Biden ovog je vikenda izjavio kako Ukrajina još nije spremna za članstvo u NATO-u, tvrdeći da rat s Rusijom treba završiti prije nego što NATO može uputiti poziv Kijevu.

Ali istočnoeuropske i baltičke zemlje - čije su granice puno bliže sukobu - namjeravaju Ukrajini ponuditi jasnu mapu puta za ulazak na aktualnom summitu u Litvi. John Kennedy, stručnjak za Rusiju i vodeći istraživač RAND Europe, objasnio je zašto je predstavljanje ujedinjenog otpora Putinovoj nasilnoj invaziji tako važno. 

„Dio ruskog opravdanja za njezin rat u Ukrajini - argument da je izvršila invaziju na Ukrajinu kao odgovor na ekspanzionizam NATO-a - ima ključnu grešku. Iako se NATO očito znatno proširio od svog osnutka - nedavno dodavanjem Finske i, nadamo se, Švedske - učinio je to demokratski, sa svakom državom članicom koja je svojom voljom pristala pridružiti se bloku. Nasuprot tome, ruski ekspanzionizam je povijesno imperijalistički, nedemokratski i provodi se silom.“ – rekao je Kennedy dodavši kako NATO i Zapad moraju nastaviti podržavati Ukrajinu u njezinom ratu protiv Rusije „kako bi pokazali da se oružani ekspanzionizam u suverene zemlje neće tolerirati i da budućnost Europe moraju odrediti te zemlje - a ne Kremlj.“

POVEZANI ČLANCI:

Kennedy je dodao da Biden i čelnici drugih država članica, realno, ne mogu ponuditi članstvo u NATO-u kada je veliki dio ukrajinskog teritorija pripojen, tvrdeći da bi takav potez bio scenarij 'kola ispred konja'. „Odobravanje članstva Ukrajine u NATO-u dok su četiri regije Ukrajine de facto pod kontrolom Rusije potkopalo bi sigurnost bloka... U tom scenariju, Rusija bi aktivno okupirala dijelove zemlje NATO-a, a NATO bi se zauzvrat smatrao nesposobnim jamči sigurnost svojih granica.“ – napominje Kennedy.
Prema njegovoj procjeni, najbolji scenarij bi bio da Ukrajina – uz potporu Zapada – na kraju odbije ruske snage, povrati svoj teritorij izgubljen nakon veljače 2022. i posveti se demokratskim reformama kako bi postigla članstvo u NATO-u. To bi, rekao je, ojačalo održivost NATO-a, pokazalo da Europa nije voljna podnijeti ruski ekspanzionizam, učvrstilo europsku sigurnost i predstavljalo jedinstveno odvraćanje od buduće ruske agresije.

I drugi stručnjaci slažu se da je malo vjerojatno kako će NATO uputiti poziv Ukrajini dok se rat ne završi. Dr. Gavin Hall, stručnjak za NATO i sigurnosne institucije na Sveučilištu Strathclyde, rekao je da postoje  značajni rizici s bilo kojom odlukom koju NATO donese.
„Da bi Ukrajina bila primljena ili njezino članstvo objavljeno u Vilniusu, tada bi moralo postojati dovoljno uvjerenja da će Rusija odmah prekinuti sve neprijateljske akcije u Ukrajini. Sumnjam da je tome tako.“ – rekao je dr. Hall. 

GALERIJA Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

NATO Secretary General Makes Surprise Visit to Ukraine
1/20

Na pitanje što bi se dogodilo ako bi NATO nekako odobrio članstvo Ukrajine dok na ukrajinskom tlu bjesne aktivne borbe s Putinovim trupama, dr. Gavin Hall je rekao: 'U najboljem slučaju, Ukrajina se pridruži i Rusija prekine vojne operacije... ali vjerojatnost da se to dogodi je 0,01 %.' Umjesto toga, odobravanje članstva Ukrajine prije kraja rata moglo bi dovesti do rizika da Rusija bude stjerana u kut i, kada se suoči s sveobuhvatnim ratom protiv združene moći svih država NATO-a, gurnuti Putina da otvori nuklearnu aktovku. 

'Najgori slučaj - Rusija je toliko ugrožena Ukrajinom u NATO-u da je pokrenula taktički nuklearni napad na Kijev... ali opet, vjerojatnost je i za to 0,01%. Stvarnost je takva da nema najboljeg ili najgoreg scenarija - samo konfuzna situacija, gdje prošli potezi učinkovito ograničavaju buduće akcije.', zaključio je dr. Hall.

Sličnog je mišljenja i dr. Martin Smith, viši predavač obrane i međunarodnih poslova na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst. 
„Tijekom sadašnjeg rata Rusija je pazila da izbjegne akcije, protiv Poljske i baltičkih država, na primjer, koje bi ju mogle dovesti u opasnost od NATO-a koji se poziva na svoje odredbe o kolektivnoj obrani. Uvođenje Ukrajine u NATO tek nakon dogovorenog završetka rata trebalo bi proširiti taj učinak odvraćanja na njezin vlastiti teritorij i sigurnost.“ – smatra dr. Smith koji ukazuje upravo na rizike te odredbe o kolektivnoj obrani u slučaju da Ukrajina uđe u NATO dok je sukob u tijeku.

POVEZANI ČLANCI:

„No, mislim da puno ovisi o tome kada će se Ukrajina pridružiti. Jasno je da neće biti sve dok rat ne završi, bilo kao rezultat Ukrajine koja je ponovno preuzela sve okupirane teritorije ili putem dogovorenog sporazuma, tako da se NATO neće naći u izravnoj borbi protiv Rusije. Najbolji ishod, po mom mišljenju, bio bi ubrzati ukrajinsko pristupanje članstvu nakon završetka rata, čime bi se proširile prednosti odvraćanja članstva od bilo koje buduće ruske agresije. Najgori ishod bio bi nastavak situacije od 2008., gdje se Ukrajini obećava članstvo, ali se ništa ne poduzima da se to i ostvari. Pod tim okolnostima, Rusija, pod Putinom ili njegovim nasljednikom, potencijalno bi mogla biti u iskušenju da obnovi svoje vojne kapacitete i pokuša još jedan napad.“ – zaključuje dr. Smith.

Međutim, geopolitički strateg Atlantskog vijeća Alp Sevimlisoy optimističniji je glede ulaska Ukrajine u NATO u kratkom roku, bez obzira na to hoće li rat završiti. „Kada pogledate sve čimbenike, ono što vidimo su temelji novog NATO partnera i nacije koja će biti primljena u NATO ne samo zbog sigurnosti Ukrajine, već i zbog nacionalne sigurnosti svih nas unutar Saveza. Mislim da je pridruživanje Ukrajine NATO-u sigurno u bliskoj budućnosti. Definiram tu blisku budućnost unutar sljedećih 12-16 mjeseci.“ – rekao je Alp Sevimlisoy.

„Nisam zabrinut zbog ruskog odgovora kada je u pitanju Ukrajina... jer Ukrajinu prilično prikladno podupiru zemlje članice NATO-a. Pridruživanje Ukrajine NATO-u bit će formalizacija pomoći i podrške i vojne suradnje koju im pružamo unutar strukturiranijeg okvira. Siguran sam da bi svi koji žive u blizini Ukrajine, unutarnje i vanjske, jako pozdravili mir uz podršku NATO-a.“ – dodaje on.

>> VIDEO Strašni prizori pristižu iz Lavova nakon ruskog napada: Raste broj mrtvih, ljudi su zatrpani

Ključne riječi

Komentara 67

DU
Deleted user
11:37 11.07.2023.

Ako Ukrajina ,Gruzija ,Moldavija i sl sprdacije ikada uđu u NATO/EU hitno treba raspisati referendum o izlasku RH iz tih "asocijacija". Zatražiti potom članstvo u Pokretu nesvrstanih. Očito se nekom na Zapadu jako žuri da svi skupa nestanemo u nuklearnomm holokaustu 3. svjetskog rata.Zapravo i EU i NATO bi trebao smanjiti broj članica izbacujući većinu koja se tamo ne uklapa uključujući i nas.Da su to stvarno ozbiljne organizacije.Pa znaju Britanci zakaj su izašli iz EUa.

OO
Oohootutkalo
12:27 11.07.2023.

Ako Ukraina pristupi NATO-u, nema tu neke velike pameti, rat ce se samo prosiriti.US i UK, bolje receno Anglosaksonci su opet potpalili kontinentalnu Europu.Idemo u pakao zajedno sa Rusima.

SS
sokac sa drave
16:33 11.07.2023.

Objektivno razmisljajuci rusija ce se povuci iz ukrajine kada ameri napuste japan,juznu koreju,njemacku,italiju,pa tajvan,filipine,panamu skoro cijelu juznu ameriku i sve ostale sto su porobili i napravili svoje baze.Mislim da je to objektivno i svima razumno koji zele razmisljati sa svojom glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije