Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA JUMBO PLAKATIMA

Slogani predsjedničkih kandidata osvanuli na ćirilici, SNV otkrilo zašto

Plakati SNV-a
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
05.12.2019.
u 19:42

Predsjednik SNV-a Boris Milošević pojasnio nam je da SNV od samog početka kampanju nastoji prilagoditi aktualnostima, a u središtu pozornosti sada je upravo predsjednička kampanja.

Srpsko narodno vijeće (SNV) na zanimljiv je način odlučilo iskoristiti predsjedničku kampanju kako bi poduprlo vlastitu kampanju “Da se bolje razumijemo”, kojom već mjesecima promiče ćirilicu, nastojeći je učiniti prihvatljivom što većem broju hrvatskih građana. Uz gradske prometnice oni su postavili plakate sa sloganima predsjedničkih kandidata, istovjetne onima koje su postavili i sami izborni stožeri, no tiskane na ćiriličnom pismu, uz SNV-ov logo u donjem desnom kutu. Na jednom plakatu, tako, na ćirilici piše “Zoran Milanović, Normalno”, na drugom “Kolinda Grabar-Kitarović, Jer Hrvatska zna”, a na trećem “Miroslav Škoro, Sad il’ nikada”.

‘Razumjet će svoju ulogu’

Predsjednik SNV-a Boris Milošević objasnio nam je da SNV od samog početka kampanju nastoji prilagoditi aktualnostima, a u središtu pozornosti sada je upravo predsjednička kampanja. Ponavlja kako žele poručiti da je riječ o pismu koje je kao i svako drugo te pozvati na dijalog i razumijevanje.

Kaže i da ovakvih plakata nije tiskan prevelik broj, ali ih je samo uz zagrebačke prometnice postavljeno 18.

Reakcije iz stožera predsjedničkih kandidata na ove plakate su različite. Najjednostavnije je bilo reagirati ljudima iz stožera Zorana Milanovića, koji nikada nije izbjegavao da se njegovo ime veže i uz ćirilicu. Dovoljno je spomenuti prosvjede koje je 2013. izazvala njegova odluka o postavljanju ploča s natpisima na dva pisma na državnim institucijama u Vukovaru. Njegovim ljudima nije bilo nimalo sporno što su Milanovićevi izborni plakati iskorišteni za promociju ćirilice.

– Nismo vidjeli te plakate, ali čuli smo da SNV priprema njihovo postavljanje. Normalno je normalno, bez obzira na kojem jeziku i pismu bilo – komentirao nam je njegov glasnogovornik Nikola Jelić.

Ljudima iz Škorina stožera nije, međutim, najbolje sjelo neovlašteno korištenje imena njihova kandidata.

– Ta se kampanja zove “Da se bolje razumijemo”. Kada Miroslav Škoro pobijedi na izborima, SNV će puno bolje razumjeti svoju ulogu u društvu. Ako se do sada i nismo razumjeli, nakon 22. prosinca sigurno hoćemo – kazao nam je voditelj Škorina stožera Mate Mijić.

Nešto kasnije, o SNV-ovim plakatima na Facebooku oglasio se i sam Škoro, koji je SNV-ov potez kritizirao ipak nešto odmjerenijim riječima.

– Hrvati i Srbi puno bi se bolje razumjeli da Milorad Pupovac od svega ne radi etnobiznis. Oglasni je prostor prilično skup (ja to dobro znam jer ga plaćam iz svojeg džepa) pa bi valjalo saznati otkud Plenkovićevu koalicijskom partneru novac za ovakvu rastrošnost – napisao je Miroslav Škoro.

 

‘Hrvatska je slobodna država’

SNV-ov potez teško da može naštetiti Škori, koji bez problema može i vrlo oštro odbiti njihovu kampanju, bez bojazni da će se time zamjeriti bilo kome od koga očekuje potporu ili s kim surađuje. Nešto je drukčija situacija u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović, koja također računa na naklonost biračkog tijela desno od centra, no nevolja je to što najveći utjecaj na SNV ima SDSS, koalicijski partner HDZ-a, stranke čija je ona kandidatkinja. Zato je i reakcija bila vrlo suzdržana.

– Hrvatska je slobodna država, zemlja u kojoj svi imaju pravo izražavati se, ali i odgovornost koja s tim ide – komentirao je izvor blizak njezinu stožeru

VIDEO: Predsjednički kandidati

Komentara 52

Avatar Mi sami
Mi sami
16:42 05.12.2019.

Ne znam čitati ta slova ali jako me podsjećaju na ona kojima su bile ispiaane crne zastave sa lubanjama i kostima prilikom ulaska u Vukovar.

PE
pepita005
17:19 05.12.2019.

Sramotno!!! Ajmo Hrvatska ustanimo na noge protiv daljnje agresije! A mi vrlo dobro razumijemo ćirilicu još od onih CCCC koje su ispisivali po našim mecima izbušenim kućama! Naši Hrvati u Srbiji nemaju pravo glasa o ničemu, a mi bi sad trebali razumjeti njih, i ne samo to nego našu djecu učiti i ćirilicu! Sram bilo one koji ovo dozvoljavaju!

Avatar MK
MK
16:37 05.12.2019.

To sa lustracijom mu je dobra ideja i model je dobar "istina i oprost" kako je objasnio - ali nije rekao za lustraciju "sad ili nikad" koliko sam shvatio, nego je nešto zatezao oko toga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije