Naslovnica Vijesti Svijet

Juncker najavio da će u rujnu predložiti nove mjere za zaštitu vanjskih granica

Usmjerenost na zaštitu vanjskih granica nedavno je kritizirao luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, kazavši da je riječ o "fetišizmu vanjskih granica".
06. srpnja 2018. u 14:13 6 komentara 317 prikaza
Jean Claude-Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je u petak u Beču da će u rujnu Komisija predložiti nove mjere za zaštitu vanjskih granica EU-a.

Angela Merkel i Sebastian Kurz Zaštita granica EU spašava Schengen i zanemaruje Hrvatsku

"Složili smo se da će Komisija u rujnu izići s prijedlogom o zaštiti vanjskih granica", rekao je Juncker u Beču nakon sastanka članova Komisije s austrijskom vladom, koja je 1. srpnja preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a.

Već sada se zna da će jedna od predloženih mjera biti jačanje Frontexa, koji bi trebao imati 10 tisuća pripadnika granične i obalne straže  do 2020. umjesto do 2027. godine kako je ranije planirano.

ANGELA MERKEL Posljedice dogovora CDU-CSU Njemačka i Austrija će zatvoriti svoje južne granice

Ostaje nejasno pitanje mandata Frontexa, jer se on može rasporediti samo ako to neka zemlja zatraži.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da nije posve siguran da se sve članice slažu oko jačanja mandata Frontexa, ali da je u raspravi na summitu krajem prošlog mjeseca bilo vidljivo da su mnoge zemlje promijenile svoja stajalište. U posljednje vrijeme u EU uočljivo je približavanje stajališta oko potrebe zaštite vanjskih granica.

Sebastian Kurz Poduzet će mjere Austrija: Zaštitit ćemo granice ako Njemačka preseli izbjeglice

"U prvoj fazi migrantske krize, vrata EU-a bila su provaljena, a sada ulazimo u fazu u kojoj ćemo štititi vanjske granice, koje će biti policijski nadzirane", rekao je izvor iz Komisije. Isti izvor je dodao da EU "nikada neće pribjeći tome da tjera ljude sa svojih obala".

Usmjerenost na zaštitu vanjskih granica nedavno je kritizirao luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, kazavši da je riječ o "fetišizmu vanjskih granica".

Sebastian Kurz MJERA NA SNAZI Jedino ova zemlja nije potpuno otvorila tržište rada Hrvatima

Juncker je rekao kako smatra da Asselbornova opaska nije točna, a kancelar Kurz je rekao da Asselborn predstavlja manjinu u EU-u. "Ne dolazi u obzir nastavak politike iz 2015., potreban je zaokret. Mnogi su promijenili mišljenje, on možda nije, ali bilo bi vrijeme da i on to učini", rekao je Kurz.

Jean Claude-Juncker
1 / 6
Tijekom našeg boravka u Velikoj Kladuši, u kojoj god smo instituciji smo upitali za broj migranata ili njihove identitete, nitko nije znao te podatke
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • virtual1:

  hehehe dobro su se sjetili sad kad u Europi imamo 5-6 milijuna okupatora. Sad Plenki dobro načuli uši šta će tata reć.

 • morejeslano:

  Za EU vanjska granica unije znači Schengenska granica, (Slovenija, Mađarska). Nas su "zaboravili". Žicu na naše granice, inace ćemo postati hotspot za migrante. Naša vlada mora sama preuzeti odgovornosti za granicu, a ne očekivati pomoć od EU jer je neće ... prikaži još! biti (ili u maloj mjeri). Zemlje koje prve zatvore granicu proći će dobro,, a ostale koje to ne učine imati će rijeke migranata kojih se neće moći riješiti.

 • Avatar Ujkan
  Ujkan:

  Hvala Kurzu da su ipak odlučili poduzeti nešto protiv najezde garavih iz Azije i Afrike.