Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strategija šefa EK

Juncker nabrojio 10 prioriteta. Od kojih Hrvatska može imati koristi, a od kojih štete?

juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
16.11.2014.
u 20:45

Juncker i njegovi suradnici najavljuju da će taj paket dovršiti i prezentirati do sredine prosinca, a 300 milijardi eura trebalo bi biti namaknuto kombinacijom javnog (nacionalnog i europskog) i privatnog novca...

U pismu koje je u srijedu poslao Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije, novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nabrojio je deset prioriteta kojima će pokušati potaknuti investicije i gospodarski rast te politički i gospodarski ojačati Europsku uniju, a u Hrvatskoj i drugdje najviše se iščekuju detalji o prvoj točki sa te liste – 300 milijardi eura vrijednom paketu mjera za stvaranje radnih mjesta, gospodarskog rasta i poticanje investicija.

Novac za nova radna mjesta

– Sve države članice nestrpljivo iščekuju vidjeti taj njegov paket. Države su sada u završnoj fazi davanja svojih prijedloga – kaže Daniel Mondekar, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove.

Juncker i njegovi suradnici najavljuju da će taj paket dovršiti i prezentirati do sredine prosinca, a 300 milijardi eura trebalo bi biti namaknuto kombinacijom javnog (nacionalnog i europskog) i privatnog novca. Paket od 300 milijardi eura neće biti odmah potrošen, nego raspoređen na tri godine, ali od njega se puno očekuje jer bi mogao potaknuti rast u svim dijelovima Europske unije, pa i u Hrvatskoj. Trenutačno se detalji još smišljaju, ali polazna teza je da se investicije ne mogu financirati dodavanjem duga na već prezadužene države te da poduzeća, a ne vlade ili institucije Europske unije, otvaraju radna mjesta.

Na popisu Junckerovih prioriteta je i razvoj digitalne ekonomije u Europskoj uniji, a šef saborskog odbora za Europu Daniel Mondekar smatra da Hrvatska može imati koristi od toga.

Foto: VLm

Potpora za LNG terminal

– Hrvatska ima vrlo zanimljivu scenu tzv. start-up kompanija i možemo imati koristi od Junckerova prioriteta koji se tiče digitalnog jedinstvenog tržišta – kaže Mondekar.

Hrvatska može imati koristi i od Junckerova prioriteta broj 3, koji se tiče jačanja energetske sigurnosti Europske unije, što se vidi i iz nedavne odluke Komisije da sa 4,9 milijuna eura podupre projekt LNG terminala na Krku kao jedan od energetskih prioriteta Europe.

Od svih Junckerovih prioriteta kao potencijalni problem za Hrvatsku mogla bi biti revizija strategije Europa 2020., kroz koju se predviđa izmjena šest direktiva o otpadu. Europska komisija kroz tu reviziju praktički pokušava Hrvatsku obvezati na puno strože ekološke standarde od onih uvjeta koji su zapisani u pristupnom ugovoru Hrvatske s Europskom unijom. Pooštre li se standardi zbrinjavanja otpada, to bi Hrvatskoj moglo donijeti velike troškove.

>>Juncker izviždan u EP-u zbog sumnje da je omogućio porezne prijevare u Luksemburgu

>>Željezna Dankinja po kojoj je rađen lik premijerke u Borgenu može srušiti Junckera

Komentara 3

SE
sestrićna
21:44 16.11.2014.

i taj novac koji dobijemo(ako ga dobijemo)skh će podjeliti svojim poduzetnicima i iskoristiti za jačenje svog sudstva medija i nevladinih organizacija da učvrste pozicije za sl 50 god..

DO
doktorica
08:29 17.11.2014.

koja obnova telekomunikacija,kad smo mlade inženjere potjerali van,ili rade kod privatnika za crkavicu,a upošljavali nesposobne uhljebe sa SSS.....

IC
iz.croatia@gmail.com
21:50 16.11.2014.

Samo pametnom gospodarskom politikom te nasim strateskim programima i ljudima koji nas u EU-Parlamentu zastupaju uzecemo novce. Nema straha od puno strozijih ekoloskih standarda EU od nasih. To je za nas jos samo veci izazov za grdnju spalionica smeca, zasigurno da i to trebamo uvrstiti u nasu listu prioriteta investicija. Sve ide na bolje, najgore ce biti izdrzati ovih 3-4 naredne godine. U svakom slucaju, nalazimo se na ispravnom putu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije