Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oni znaju

Još su mali, ali naučili su da životinje osjećaju strah, bol i tugu

Foto: Privatni album
1/7
16.04.2022.
u 11:00

U sklopu projekta 'Na putu dobrote 3' učenici produženog boravka OŠ Remete na predavanju koje je održala studentica prava Iris Ban-Krošelj učili su što se događa sa životinjama koje njihovi vlasnici napuste, gdje završavaju i tko im pomaže

Što se događa sa životinjama koje njihovi vlasnici napuste, gdje završavaju, tko se brine za njih, osjećaju li i životinje bol, tko im pomogne kad ih nešto boli, samo su neka od pitanja koja su učenici 1.b i 2. d razreda produženog boravka zagrebačke Osnovne škole Remete pripremili za predavanje o pravima životinja.

A sve je počelo, kaže njihova učiteljica Ivana Račić, idejom da se u sklopu školskog eTwining projekta “Na putu dobrote 3” ove godine posvete baš kućnim ljubimcima.

– Već treću godinu u našoj školi provodimo ovaj projekt, određen mu je naziv, no dopušteno nam je da sami odaberemo čime ćemo se baviti. Voditeljica projekta među moguće aktivnosti stavila je i kućne ljubimce. I baš sam nekako u isto vrijeme na stranici udruge Animalex, koja se inače bavi pravima životinja, vidjela da organiziraju i predavanja. Javila sam im se i tako je sve krenulo – govori nam učiteljica I. Račić. Zbog korone predavanje je održano online, no sve njihove aktivnosti prije predavanja bile su uživo, na nastavi.

– Bavili smo se brigom za životinje i prije samog predavanja. Čitali smo priču “Čupko” o jednom ostavljenom psu i djeca su na osnovi priče napravila slikovnicu koju smo poklonili Animalexu i Iris Ban-Krošelj, koja je i održala predavanje. Osim toga, organizirali smo skupljanje hrane koja je uvijek potrebna. Akcija je prošla jako dobro, sakupili smo i nešto novca i uplatili smo ga na račun udruge jer oni se brinu i za neke pse – prisjeća se učiteljica i dodaje da su sve aktivnosti dogovorili s roditeljima djece i dobili njihovu suglasnost.

Foto: Privatni album

Baš kao i učenici, za predavanje se pripremala i Iris Ban-Krošelj. Kaže, nije isto razgovarati s prvašićima ili s učenicima osmog razreda, morala je dobro razmisliti kako maloj djeci približiti sve o čemu im je govorila – da životinje osjećaju bol, da je jednako osjećaju i pas i hrčak, da se životinje ne smije tući i izgladnjivati ih, kako im se može pomoći.

– Pričala sam im da ima puno napuštenih životinja koje treba udomiti, ali da nije dovoljno samo udomiti. Moraju biti odgovorni jer su to onda njihove životinje. Iako su mali, zanimalo ih je kako pomognemo napuštenom psu kojeg pronađemo, jesu ti psi tužni, bolesni, vodimo li ih veterinaru? Objasnila sam im ukratko i da se o pravima životinja brinu i policija i državne službe. Pohvalili su se neki od njih da i sami imaju pse i da se brinu za njih. Bilo je i zabavno i poučno, sve ih je zanimalo – govori nam ova studentica prava. Dodaje kako je do sada održala četiri predavanja u osnovnim školama, jedno je bilo i u osmom razredu i s njima je razgovarala i o zakonima i koja tijela ih provode, kome i kako prijaviti kad netko zlostavlja životinje.

Da su na dobrom putu kad je riječ o predavanjima o pravima životinja i njihovoj zaštiti, kažu u udruzi Animalex, dokazuje i sve veći interes učitelja, ali i knjižničara u školama. O predavanju se još uvijek razgovara i u OŠ Remete, djeca su bila oduševljena, kaže nam učiteljica. Pričali su i o gradskom skloništu u Dumovcu, želja im je posjetiti ga i vidjeti kako žive psi koji nemaju svoj dom. A dok to ne realiziraju, ističe Ivana Račić, nastavit će dijeliti dobrotu prema životinjama.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kažemja
12:23 16.04.2022.

Bol ne osjećaju samo kućni ljubimci.Nisu oni ništa vrijedniji od tisuće odojaka,svinja ,janjaca ,pilića ,telića i drugih životinja koje ćemo požderati ovih dana.Licemjerno je naglašavati da pate samo jedna vrsta .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije