Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toksičan otpad

Još se ne zna gdje je 7 bačvi s opasnim otpadom: 'Ne znam ja ništa o tome...'

bačve
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
28.12.2016.
u 18:44

"Ugovor smo sklopili s čovjekom iz Karlovca koji je trebao otpad odvesti u spalionicu. Zgroženi smo..."

Četiri bačve s opasnim otpadom koje je ozaljska policija, nakon dojave građana, pronašla u šumu u naselju Grdun, nastavak su lanjske priče kada je na području Karlovačke županije, od Vojnića, Ozlja, Netretića, Duge Rese, Karlovca, na 15 lokacija, nađeno ukupno 77 odbačenih bačava s ukupno čak 20 tona opasnog otpada.

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Karlovca uklonili su bačve i sanirali teren od mogućeg onečišćenja, inspekcije su uzele uzorak sadržaja, a brigu o njima, kao i o prethodnih 77 bačava, preuzela je ovlaštena tvrtka CIAK iz Vojnića.

Isti natpisi na bačvama

– Po istim natpisima na pronađenim bačvama pretpostavili smo da je riječ o istoj ‘seriji’ bačava koje smo lani pronalazili diljem županije. S ovima sada na popisu imamo 81 bačvu s opasnim sadržajem – kazao nam je Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik.

Ugrožavanje okoliša s bačvama od po 200 litara u kojima su bili, utvrdile su inspekcije, opasna otapala, boje i razrjeđivači, a koje su građani nalazili po šumama i osamljenim šumskim putovima ili uz rijeke, započelo je lani krajem travnja na području Netretića. Svakih par tjedana pojavljivale su se nove lokacije, sve do srpnja kada su na području Vojnića nađene četiri bačve s istim sadržajem. U međuvremenu je istraga karlovačke policije došla do čak četiri osobe koje je Županijsko državno odvjetništvo optužilo za ilegalno zbrinjavanja otpada i ugrožavanja okoliša. Otpad je, utvrđeno je, došao iz pazinskog skladišta tvrtke Ecooperativa iz Matulja, pa su osumnjičeni direktor Dragan Šepić kao odgovorna osoba, dva djelatnika tvrtke te Karlovčanin Mijo Vuljanić koji je do njih, bez pratećeg lista za prijevoz otpada, preuzeo bačve. Istragom je utvrđeno da je Mijo Vuljanić, koji ima registriranu tvrtku Eko Auto za zbrinjavanje otpada, te čišćenje kanalizacija na adresi Grdun 20, blizu lokacije gdje su prije dva dana nađene četiri bačve, od Ecooperative lanjskog travnja preuzeo 88 bačava s opasnim otpadom. Još se ne zna gdje je sedam bačava.

“Ne znam ja ništa o tome”

– Čitav slučaj nanio nam je veliku štetu i jedan je od razloga što je za tvrtku Ecooperativa u međuvremenu podnesen zahtjev za stečaj. Ugovor smo sklopili s čovjekom iz Karlovca koji je bio registriran za taj posao i trebao je otpad odvesti u spalionicu u inozemstvo i nama ispostaviti račun. Zgroženi smo time što se dogodilo s otpadom. Očekujemo da se na sudu sve rasvijetli, a mi smo u svemu kolateralne žrtve i ako nam je netko time htio naštetiti, u tome je uspio, nama i obiteljima čiji su djelatnici zbog toga ostali bez posla – kazao nam je Dragan Šepić.

Mijo Vuljanić nam je rekao da ne zna ništa o bačvama te da s njim ni policija ni odvjetništvo ovih dana nisu kontaktirali. U listopadu je podignuta optužnica protiv Vuljanića, Šapića i još dvije osobe.

>> Nađene još dvije odbačene bačve u Karlovačkoj županiji

Komentara 3

DA
dangebandi
09:24 29.12.2016.

Možda su u šumi

BF
bf2
21:16 28.12.2016.

Ha da,nitko ne zna ništa...A onda po dobroj staroj uhodanoj šemi hr poduzetnika: prevari državu,vjerovnike i radnike, prepiši sve na suprugu ili rođake, ugasiš tvrtku te zatim par godina zbijaš šale s našim "pravosuđem" (ako se to uopće tako može nazvati,toliko neučinkovita organizacija da pobuđuje sumnju da ih ne plaća samo država) a u međuvremenu naravno nikne nova tvrtka,čista kao suza a dotični gospodin je i dalje ugledni građanin i uspješni poduzetnik kojeg u nebesa dižu lokalni (dobro podmazani) političari-načelnici općina koje su same sebi svrha

OS
osica
23:36 28.12.2016.

"Što uopće ti ljudi danas rade s tolikom amnezijom. Vode tvrtke i dalje i pojma nemaju što je bilo prošle godine" ? Čekamo da ih "netko opameti" . Kakva drskost, neodgovornost , šlamperaj s opasnim otpadom. Dokle ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije