Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Još se ne zna gdje je 7 bačvi s opasnim otpadom: 'Ne znam ja ništa o tome...'

"Ugovor smo sklopili s čovjekom iz Karlovca koji je trebao otpad odvesti u spalionicu. Zgroženi smo..."
28. prosinca 2016. u 18:44 3 komentara 1473 prikaza
bačve
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Četiri bačve s opasnim otpadom koje je ozaljska policija, nakon dojave građana, pronašla u šumu u naselju Grdun, nastavak su lanjske priče kada je na području Karlovačke županije, od Vojnića, Ozlja, Netretića, Duge Rese, Karlovca, na 15 lokacija, nađeno ukupno 77 odbačenih bačava s ukupno čak 20 tona opasnog otpada.

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Karlovca uklonili su bačve i sanirali teren od mogućeg onečišćenja, inspekcije su uzele uzorak sadržaja, a brigu o njima, kao i o prethodnih 77 bačava, preuzela je ovlaštena tvrtka CIAK iz Vojnića.

Isti natpisi na bačvama

– Po istim natpisima na pronađenim bačvama pretpostavili smo da je riječ o istoj ‘seriji’ bačava koje smo lani pronalazili diljem županije. S ovima sada na popisu imamo 81 bačvu s opasnim sadržajem – kazao nam je Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik.

Ugrožavanje okoliša s bačvama od po 200 litara u kojima su bili, utvrdile su inspekcije, opasna otapala, boje i razrjeđivači, a koje su građani nalazili po šumama i osamljenim šumskim putovima ili uz rijeke, započelo je lani krajem travnja na području Netretića. Svakih par tjedana pojavljivale su se nove lokacije, sve do srpnja kada su na području Vojnića nađene četiri bačve s istim sadržajem. U međuvremenu je istraga karlovačke policije došla do čak četiri osobe koje je Županijsko državno odvjetništvo optužilo za ilegalno zbrinjavanja otpada i ugrožavanja okoliša. Otpad je, utvrđeno je, došao iz pazinskog skladišta tvrtke Ecooperativa iz Matulja, pa su osumnjičeni direktor Dragan Šepić kao odgovorna osoba, dva djelatnika tvrtke te Karlovčanin Mijo Vuljanić koji je do njih, bez pratećeg lista za prijevoz otpada, preuzeo bačve. Istragom je utvrđeno da je Mijo Vuljanić, koji ima registriranu tvrtku Eko Auto za zbrinjavanje otpada, te čišćenje kanalizacija na adresi Grdun 20, blizu lokacije gdje su prije dva dana nađene četiri bačve, od Ecooperative lanjskog travnja preuzeo 88 bačava s opasnim otpadom. Još se ne zna gdje je sedam bačava.

bačve grdun Kod Karlovca pronađene četiri nove bačve s opasnim otpadom policija ilustracija odbačene Kod Karlovca pronađene bačve sumnjivog sadržaja

“Ne znam ja ništa o tome”

– Čitav slučaj nanio nam je veliku štetu i jedan je od razloga što je za tvrtku Ecooperativa u međuvremenu podnesen zahtjev za stečaj. Ugovor smo sklopili s čovjekom iz Karlovca koji je bio registriran za taj posao i trebao je otpad odvesti u spalionicu u inozemstvo i nama ispostaviti račun. Zgroženi smo time što se dogodilo s otpadom. Očekujemo da se na sudu sve rasvijetli, a mi smo u svemu kolateralne žrtve i ako nam je netko time htio naštetiti, u tome je uspio, nama i obiteljima čiji su djelatnici zbog toga ostali bez posla – kazao nam je Dragan Šepić.

Mijo Vuljanić nam je rekao da ne zna ništa o bačvama te da s njim ni policija ni odvjetništvo ovih dana nisu kontaktirali. U listopadu je podignuta optužnica protiv Vuljanića, Šapića i još dvije osobe.

>> Nađene još dvije odbačene bačve u Karlovačkoj županiji

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • dangebandi:

    Možda su u šumi

  • bf2:

    Ha da,nitko ne zna ništa...A onda po dobroj staroj uhodanoj šemi hr poduzetnika: prevari državu,vjerovnike i radnike, prepiši sve na suprugu ili rođake, ugasiš tvrtku te zatim par godina zbijaš šale s našim "pravosuđem" (ako se to uopće tako može ... prikaži još! nazvati,toliko neučinkovita organizacija da pobuđuje sumnju da ih ne plaća samo država) a u međuvremenu naravno nikne nova tvrtka,čista kao suza a dotični gospodin je i dalje ugledni građanin i uspješni poduzetnik kojeg u nebesa dižu lokalni (dobro podmazani) političari-načelnici općina koje su same sebi svrha

  • osica:

    "Što uopće ti ljudi danas rade s tolikom amnezijom. Vode tvrtke i dalje i pojma nemaju što je bilo prošle godine" ? Čekamo da ih "netko opameti" . Kakva drskost, neodgovornost , šlamperaj s opasnim otpadom. Dokle ?