Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova studija

Jedna do dvije kave dnevno sačuvat će sluh muškarcima

Kava
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
06.02.2021.
u 16:58

Istraživanje je pokazalo da kod muškaraca smanjuje rizik od oštećenja sluha 15 posto. Kod žena kava nije imala nikakav utjecaj na to kako čuju. Razlog je estrogen

Jedna do dvije šalice kave na dan sačuvat će vam sluh. Ali samo ako ste muškarac. Barem tako kaže studija koju je na gotovo 37 tisuća ljudi proveo tim s Autonomnog sveučilišta u Madridu.

I nisu to učinili preko noći, nego su svoje istraživanje temeljili na podacima koje su promatrali tijekom 11 godina. Još krajem 2009., koristeći se podacima iz UK Biobanka, britanske neprofitne baze bioloških podataka, odabrali su točno 36.923 muškarca i žene srednje i starije dobi.

Mitohondriji kao elektrane

Neki od njih nisu uopće pili kavu, neki su je konzumirali u umjerenoj količini, a neki su, rekli bi, pretjerivali unoseći u sebe pet ili više šalica dnevno. Nad svima njima su proveli tri kompletna pregleda uha odmah na početku studije, nakon pet godina te još jednom prošle godine. U obzir su bili uzeti i mnogi vanjski faktori koji mogu utjecati na eventualna oštećenja sluha, poput radnog mjesta, pušenja, mjesta stanovanja te učestalosti odlaska na koncerte i slične događaje na kojima buka može prelaziti 110 decibela.

Video - Zašto dan ne treba započeti šalicom kave

 

Nakon analize dobivenih podataka, koji su zbog svog opsega itekako relevantni, zaključak je bio kako ispijanje najpopularnijeg svjetskog pića i stimulansa u umjerenim količinama kod muškaraca smanjuje rizik od oštećenja sluha od 15 posto. Kod žena kava nije imala praktički nikakav utjecaj na to kako čuju. Razlog se krije u fiziologiji, odnosno fiziološkoj razlici između dva spola.

Estrogen, koji nazivamo i ženskim spolnim hormonom, ponajprije zato što se dominantno stvara u ženskom tijelu te je odgovoran za razvoj ženskih spolnih karakteristika pa tako određuje i vanjski izgled tijela, uza sve svoje funkcije ima još jednu – sprečava gubitak sluha u starijoj dobi. Iako i muško tijelo proizvodi estrogen, čini to u bitno manjoj količini od žena, zbog čega su muškarci “gluši” spol.

Prema istraživanju tima s madridskog sveučilišta, u svim vrstama kave, bila ona kofeinska bila beskofeinska ili kakva god, nalaze se određeni antioksidanski i kemijski spojevi koji protuupalno djeluju na ljudsko tijelo. Konkretnije, antioksidansi koji se nalaze u kavi sprečavaju oštećenja na mitohondrijima, koji su dijelovi stanice zaduženi za proizvodnju energije.

Slikovito rečeno, mitohondriji se ponašaju poput elektrana u našim tijelima osiguravajući energiju koja je potrebna svakoj stanici kako bi funkcionirala. Ako elektrana ne proizvede dovoljno energije, na nekim će područjima doći do gubitka napajanja strujom, zbog čega ta područja neće moći funkcionirati, pa tako ni stanice neće funkcionirati pravilno ako su mitohondriji oštećeni.

Nema smisla pretjerivati

Antioksidansi i spojevi koji se nalaze u kavi i koji su dobri za mitohondrije nalaze se u jednom dijelu i u hormonu estrogenu, zbog čega će ga žene imati dovoljno bez obzira piju li kavu ili ne. Muškarci, koji ne proizvode toliko estrogena kao žene, te antioksidanse moraju “uvoziti” na neki drugi način, primjerice – iz kave.

Studija je isto tako pokazala i kako višak tih antioksidansa ljudsko tijelo neće iskoristiti, barem ne kada je posrijedi njihov utjecaj na mitohondrije koji utječu na slušne organe. Baš zbog toga kod ženskog sluha kava ne igra nikakav utjecaj, dok će kod muškaraca rizik od nagluhosti biti smanjen. Ali, isto tako, muško tijelo će iskoristiti samo određenu količinu tih antioksidansa, zbog čega nema smisla da pretjerujete s kavom i pijete pet, šest, sedam ili koliko već šalica dnevno. Jedna do dvije dnevno sasvim su dovoljne.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
12:11 08.02.2021.

hm, estrogen kod muškarca radi i neke loše stvari, deblja... zbilja ima smisla ova nova rodna ideologija, pa većina žena je u stvari muškarac zarobljen u ženskom tijelu. svi u biti žele biti muški.

DH
dalibor.hren
10:40 07.02.2021.

Veličina šalice???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije