Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUKLEARNI SKANDAL

Je li doista britanska raketa Trident, vrijedna 17 milijuna funti, ispaljena na Ameriku?

Trident
Foto: Wikipedia
1/4
22.01.2017.
u 19:15

Sumnja se da je incident zataškan kako bi u parlamentu prošao program nabavke novih nuklearnih podmornica, vrijedan 40 milijardi funti

Nova afera potresa britansku vladu. Downing Street našao se pod paljbom kritičara koji tvrde da je vlada zataškala probleme s britanskim nuleranim oružjem, nekoliko tjedana prije glasanja u Donjem domu britanskog parlamenta.
The Sunday Times piše, a Sky News prenosi kako je raketa Trident II D5 nestala u nepoznatom smjeru nedugo nakon ispaljivanja s britanske podmornice Vengeance nedaleko obala Floride u lipnju prošle godine.

Parlamentarni zastupnici sad traže istragu i inzistiraju da se o svemu već sutra očituje ministar obrane Michael Fallon.

Razlog navodnog propalog lansiranja ostao je tajan, no mornarički izvori su novinaru The Sunday Timesa rekli da je projektil - koji tom prilikom srećom nije bio naoružan nuklearnom bojevom glavom - najvjerojatnije odlutao u krivom smjeru, prema američkoj obali.

- Panika je zavladala na najvišim mjestima u vladi i vojsci nakon što je prvi test muklearnog naoružanja u posljednje četiri godine završio katastrofalnim promašajem - rekao je izvor.

- Downing Street je odlučio zataškati stvar. Da je informacija procurila u javnost, to naštetilo vjerodostojnosti nuklearnog programa. A skoro parlamentarno glasovanje o projektu Trident dodatno je čitavu stvar učinilo osjetljivom, kaže izvor.

Incident se dogodio nedugo prije no što će Theresa May postati premijerka, no ona nijednom rječju nije spomenula nemili događaj kad je parlamentarce nagovarala da potroše 40 milijardi funti na nove nuklearne podmornice.

Nakon petosatne rasprave, prijedlog je prošao sa 472 glasova za i 117 protiv, uz podršku zamalo svih konzervativaca i više od polovice laburističkih parlamentaraca. Protiv su bili škotski nacionalisti, liberalni demokrati i vođa laburista Jeremy Corbyn.

I dok parlamentarci zahtijevaju da im se jasno kaže istina, iz ministarstva obrane negiraju da se ikad dogodilo nešto neobično te tvrde da je sposobnost raketa Trident neupitna. 

Priznaju da je kraljevska ratna mornarica rutinski testirala raketu bez nuklearne bojeve glave s podmornice Vengeance, sve kako bi se testirala spremnost plovila i posade. I sve je, kažu, proteklo u najboljem redu. Britanci ne trebaju sumnjati u vlastitu nuklearnu moć i mogu mirno spavati. 

Rakete Trident dosad su testirane samo pet puta jer svako njihovo ispaljivanje iz podmorice porezne obveznike stoji 17 milijuna funti.

Prva četiri testa, urađena 2000., 2005., 2009. i 2012., uredno su dokumentirana i javno su ih objavili i britansko ministarstvo obrane i Lockheed Martin, američki proizvođač rakete. Zašto je posljednje testiranje obavijeno zavjetom šutnje, to nitko ne zna i samo dodatno raspiruje sumnje da je novac ipak bio bačen u vjetar.

>> Propadaju li britanske podmornice? Napali premijerku May jer je prešutjela neuspješno testiranje nuklearnog projektila

Komentara 9

BB
brle brkić
08:26 23.01.2017.

17 milijuna funti baceno u more,toliko o brizi za gladne u africi iu cijelom svijetu io recesiji i stednji

GI
Gips
20:43 22.01.2017.

Samo da ovi ne zarate jer će njihovih raketa bit posvuda, vjerojatno bi i sami sebi spržili par komada

Avatar AligatorXO
AligatorXO
06:48 23.01.2017.

Bit će dernek kada zarati, neš znat tki koga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije