Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekid trudnoće

Javilo se još žena koje su iz KBC-a Rijeka poslali u Sloveniju, jedna ima i pisani trag

Ilustracija
Yegor Aleyev/Newscom/PIXSELL
04.03.2021.
u 12:10

Za postupak koji se uredno može obaviti u Hrvatskoj preporučeno im je da odu u susjednu zemlju, gdje to stoji i do 5000 eura

Nakon otkrivanja slučaja mladog para koji je doznao u 6. mjesecu trudnoće da njihova beba neće preživjeti, a kao jedino rješenje u KBC-u Rijeka ponuđen im je pobačaj u Sloveniji, "Provjereno" Nove TV zaprimilo je još nekoliko ispovijesti žena koje su se našle u istoj situaciji. Njihove su priče uključivale istog liječnika i istu kliniku u Sloveniji.  

Kod teških malformacija ploda i dijagnoza nespojivih sa životom, za postupak koji se uredno može obaviti u Hrvatskoj preporučeno im je da odu u susjednu zemlju, gdje to stoji i do 5000 eura

"U 26. tjednu su mi otkrili da nešto u trudnoći nije dobro i onda su me poslali u KBC Rijeka", podijelila je još jedna žena svoju priču za "Provjereno". Dijagnoza je bila hidrocefalus, spina bifida, te joj je rečeno da dijete nema šanse preživjeti i da će za njezin život biti jako opasno ako takvo dijete rodi.

"Čak su me jedan dan držali u bolnici bez razloga dok su raspravljali hoće li to napraviti u Hrvatskoj ili neće", rekla je. U njezinoj matičnoj bolnici u Puli odbili su prekinuti trudnoću, a nakon toga otišla je u KBC Rijeka, gdje joj je liječnik rekao da ode u Ljubljanu. Liječnik koju je tamo uputio isti je kao i kod mladog para koji je prvi podijelio svoju priču. 

U njezinim nalazima nije bilo preporuke, no ovoj ženi ipak je ostavio pisani trag – na komadu papira upute kome da se javi. Sve je obavila u Ljubljani i platila 3000 eura, a da na dnevnoj bazi tamo dolaze žene iz Hrvatske i BiH, potvrdila je "Provjerenom" još jedna sugovornica, koja je prošla istu tešku priču samo s drugom dijagnozom.

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se prošli tjedan oko slučaja mladog para te potvrdio kako je u KBC Rijeka poslana inspekcija. 

"Zakon i stručno postupanje je jasno, mogućnost takvog zahvata u RH postoji i to je učinjeno, ali mi nije jasno zašto je došlo do ovakvog događaja, istražit ćemo", izjavio je tada, no preliminarna inspekcija nije utvrdila da je bilo propusta, potvrdio je za "Provjereno" Marko Klarić, v. d. predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

Više o tome kako je moguće da se postupak koji se obavlja u Zagrebu ne može obaviti u Rijeci te kako različito tumačenje zakona objašnjavaju u riječkom KBC-u, pogledajte u večerašnjoj emisiji ''Provjereno'' na Novoj TV.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 12

DU
Deleted user
13:00 04.03.2021.

To je već uhodani mehanizam, po kojem onaj liječnik koji može utjecati na usmjeravanje pacijenta prema određenoj medicinskoj ustanovi dobiva od te ustanove određeni iznos keša obično 10%, naravno solarni model plaćanja.

MR
mrkvax
12:28 04.03.2021.

Ne mogu oni smisliti Zagreb i Hrvatsku najradije bi ih poslali u Beograd ali je ipak malo predaleko...

Avatar lasta mala
lasta mala
14:12 04.03.2021.

Užas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije