Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Janša izjavio da treba priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela

Kako u četvrtak komentiraju slovenski mediji, Janša priznanje Jeruzalema kao izraelskog glavnog grada nije predlagao niti ovoga proljeća, kada je oštro kritizirao namjeru vlade Mire Cerara da prizna nezavisnost Palestine.
27. rujna 2018. u 13:33 18 komentara 429 prikaza
Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL

Slovenija bi trebala priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela te tako slijediti potez američke administracije predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je ovih dana prvak slovenske oporbe i bivši slovenski premijer Janez Janša u razgovoru za jedan izraelski list, u kojemu je kritizirao politiku prijašnje i sadašnje slovenske vlade, a ta je izjava dočekana s iznenađenjem u slovenskoj javnosti. 

Donald Trump izraz potpore Izraelsko-palestinski sukob: Trump prvi puta za rješenje s dvije države

Kako u četvrtak komentiraju slovenski mediji, Janša priznanje Jeruzalema kao izraelskog glavnog grada nije predlagao niti ovoga proljeća, kada je oštro kritizirao namjeru vlade Mire Cerara da prizna nezavisnost Palestine.

Od toga je kasnije premijer Miro Cerar odustao, a Janša je svoje protivljenje namjeri vlade tumačio time da većina zemalja Europske unije nije priznala Palestinu. Sada oporbeni čelnik predlaže potez koji bi bio u eklatantnoj suprotnosti s politikom EU-a, jer Jeruzalem kao prijestolnicu nije priznala nijedna članica EU, dok su svečanosti otvaranja američkog veleposlanstva u tom gradu prisustvovali samo veleposlanici četiriju članica, među kojima nije bilo slovenskoga, piše u komentaru Janšine izjave vladi blizak portal Siol.net.

Andrej Plenković Dobrosusjedski odnosi Plenković: Sva otvorena pitanja sa Slovenijom vezana su uz raspad bivše države

"Podržavam priznanje Jeruzalema kao prijestolnice Izraela, to ne bi bilo samo priznanje jedne činjenice nego i signal da će nastojanja da dođe do stvarnog mira biti nagrađena", kazao je Janša u razgovoru za list "Israel Haymon", tiražni izraelski list, za koji Siol.net tvrdi da je zapravo vrlo tiražni "tabloid" blizak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovoj stranci Likud te da je u vlasništvu  Sheldona Adelsona, američkog magnata židovskih korijena.

Adelson je bio jedan od glavnih financijera Trupove predsjedničke kampanje, a blizak je prijatelj Stevea Bannona, Trumpova bivšeg savjetnika koji se sada trudi povezati europsku populističku desnicu kojoj u zadnje vrijeme tendira i Janšina stranka, navodi slovenski portal Siol.net.

Plenković i Šarec Prvi susret Plenković: Sa Šarecom nisam u takvim relacijama da bismo morali 'kliknuti'

To je vjerojatno i  prava pozadina Janšine izjave u dugom intervjuu za izraelski list koji ga "glorificira" kao najzaslužnijeg za slovensko osamostaljenje i kao "arhitekta slovenske demokracije", navodi Siol.net. U nedavno objavljenom razgovoru sadašnji oporbeni prvak, relativni pobjednik zadnjih parlamentarnih izbora, opetovano je opširno kritizirao slovenske političke prilike i politiku zadnjih vlada.

Naveo je da njegovoj stranci dolazak na vlast godinama sprječava "duboka država" i stari, lijevi lobiji koji su ekonomski i interesno povezani, te da je Slovenija, kakva je sada s njegovom strankom u oporbi, još daleko od političke "normalizacije".

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • prajdali100:

    Ima li informacija kakav stav je zauzeo Erjacec ? To je jako, jako bitno.Europa drhti.

  • Tixon:

    Onda mora tražiti i da se Kosovo vrati Srbiji , jer su ga Šiptari oteli Srbiji na isti način kao i Arapi Jerusalim Jevrejima , samo hiljadu godina posle Arapa .

  • golub Vaso:

    kupljeni Janez