Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet županji

Jakovina: Uredbom o GMO nismo pogodovali uvozničkim lobijima

'25.02.2012., Split - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio medjunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana, Maslina Split 2012.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/3
27.06.2012.
u 15:10

Ponosan sam na proizvodnju kombajna u Hrvatskoj koja je sigurno među najboljima u svijetu, kazao je predsjednik Ivo Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je Županju gdje je sa županom vukovarsko-srijemskim Božom Galićem i gradonačelnikom Davorom Miličevićem razgovarao o, kako je kratko rekao novinarima izlazeći iz gradonačelnikova ureda, gospodarstvu, investicijama i zaprekama za investitore i naglasio kako je "Županja prebogat kraj".

Potom se s domaćinima pješice uputio na središnji županjski Trg kralja Tomislava, gdje se susreo s građanima.

Domaćin, tehnički direktor tvornice kombajna Damir Kobaš proveo je predsjednika Josipovića kroz veliku halu gdje se od dijelova sastavlja kombajn – od ulaza gdje su smješteni dijelovi, preko komora za bojenje dijelova, pa do kraja hale gdje su kompletirani kombajni spremni za transport kupcima. U tvornici je zaposleno 340 radnika, a ove će godine proizvesti 350 kombajna, gotovo stotinu više nego lani, rekao je Kobaš dodajući kako 97 posto proizvodnje izvoze u zemlje EU - Njemačku, Francusku i Poljsku. U ovoj godini planira se prihod od 44,5 milijuna eura, osam milijuna eura više nego u prošloj godini.

– Oduševljen sam viđenim i ovo je zaista vrhunska proizvodnja. Ponosan sam na proizvodnju kombajna u Hrvatskoj koja je sigurno među najboljima u svijetu. Investicije u poljoprivredu, posebice strana ulaganja kao ovdje u Županji, od velike su važnosti za Hrvatsku – rekao je Ivo Josipović.

Odgovarajući na pitanje o ishodu suđenja u Beogradu za zločine u Lovasu, Josipović je rekao da su presude zadovoljavajuće iako netko možda nije zadovoljan, ali važno je da svi krivci odgovaraju za svoje zločine.

Pred ulazom u županjsku tvornicu kombajna Same Deutz-Fahr, čiji je vlasnik talijanska korporacija, s novinarima se susreo i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je zanijekao neke novinske napise prema kojima je uredba o GMO-u donesena da bi nekom lobiju pogodovala i naglasio da je usuglašena s propisima EU.

– Uredba samo određuje da mora biti naznačeno ako neki proizvod ima određeni postotak GMO-a. To nije nikakvo pogodovanje uvozničkim ili nekim drugim lobijima. Žetva će početi za nekoliko dana, a otkupna cijena bit će na razini prošlogodišnjih i još analiziramo kretanje cijena na budimpeštanskoj i pariškoj burzi pšenice. Također je poljoprivrednicima omogućeno skladištenje pšenice dok god se ne stekne cijena koja vlasniku pšenice odgovara – rekao je ministar Jakovina.

Komentara 7

Avatar guten_tag
guten_tag
15:52 27.06.2012.

ministar je kompromitiran time što je dopustio rušenje tržišta mlijeka od strane stranih plaćenika i time uništio više od 800 farmi u hrvatskoj . zatim uzimanjem poticaja za višnjik od čega nije bilo nikakvog rezultata . s kakvim se opasnim stvarima igraju ove marionete stranih interesa jasno je iz vijesti koja dolazi iz amerike . goveda koja su pasla gmo travu počela ugibati , jer je trava počela proizvoditi smrtonosni otrov . kad ovi neodgovorni prevaranti kontaminiraju hrvatsku zemlju bit će kasno . zato ljudi moraju upotrijebiti sve oblike borbe protiv toga zločina i nikako ne sudjelovati u bilo kakvom poticanju gmo usjeva ili kupovini proizvoda . izbjegavati sve uvozne proizvode sumnjivog sastava . domaće je domaće .

PE
Pegaz
15:53 27.06.2012.

O čemu ovaj priča, kako mora biti naznačeno ako neki proizvod IMA određeni postotak GMO-a, a uredba se zove: UREDBA O IZMJENI I DOPUNAMA UREDBE O RAZINI GENETSKI MODIFICIRANIH ORGANIZAMA U PROIZVODIMA ISPOD KOJE PROIZVODI KOJI SE STAVLJAJU NA TRŽIŠTEIŠTE NE MORAJU BITI OZNAČENI KAO PROIZVODI KOJI SADRŽE GENETSKI MODIFICIRANE ORGANIZME???

11
1111941
15:46 27.06.2012.

E moji tvorničari kombajna! Bilo bi vam pametnije da se niste hvalili pred predsjednikom i ministrom poljoprivrede. Sada su vam oni vidjeli gdje ima novaca pa očekujte za koji dan nove i veće poreze. Živjeli! Živjeli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije