Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 centi po kilogramu

Jakovina: Kompenzacijska mjera EU za hrvatske mandarine ionako bi bila niska

mandarina
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
05.09.2014.
u 17:37

Ministar je otkrio i neke konkretne brojke: ove godine u Hrvatskoj se očekuje urod mandarina od oko 80 tisuća tona

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sudjelovao je u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća EU posvećenom utjecaju ruskih sankcija na europske poljoprivrednike, a nakon sastanka objasnio je da krizne kompenzacijske mjere EU, koje za proizvođače mandarina nisu uvedene iako ih mnogi traže, ne bi riješile problem jer bi proizvođači za te mandarine dobili samo 20 euro centi po kilogramu.

Naša mandarina je najkvalitetnija mandarina i vjerojatno će, malo većim angažmanom, naći svoje mjesto na tržištu. Kompenzacijska mjera bila bi vrlo niska, ispod 20 euro centi po kilogramu, što je zapravo krajnja mjera. No, i mi, kao i Ciprani i Španjolci, tražili smo da se na razini EU i dalje prate i analiziraju mjere vezane za agrume – rekao je Jakovina. Praćenje i analiziranje znači da će se, kako sezona prodaje mandarina bude odmicala, možda i biti uvedene kompenzacijske mjere, no prvo se prepušta da nađu svoje kupce na tržištu. Kao moguće krajnje kompenzacijske mjere ministar Jakovina jučer je najavio i otkup mandarina za javni program jelovnika s voćem i povrćem u školama ili dijeljenje siromašnima, no o svemu tome odlučivat će se naknadno na osnovi podataka prikupljenih u procesu praćenja i analize.

Ministar je otkrio i neke konkretne brojke: ove godine u Hrvatskoj se očekuje urod mandarina od oko 80 tisuća tona.  Za potrebe hrvatskog tržišta dovoljno je 20 tisuća tona tako da se ostatak treba prodati drugdje na unutarnjem tržištu EU ili na trećim tržištima. A izvoz hrvatskih mandarina u Rusiju lani je iznosio 3000 tona i bio vrijedan 1,5 milijuna eura. Ukupno, vrijednost izvoza proizvoda iz Hrvatske u Rusiju, koji su sada obuhvaćeni ruskim sankcijama, prije je na godišnjoj razini iznosila oko 15 milijuna eura. Taj iznos odnosi se ne samo na hrvatsko voće, povrće, meso i mesne prerađevine nego i na različite prehrambene pripravke, poput Podravkinih proizvoda.

>> Proizvođače mandarina zasad ne pomažemo jer smo gledali samo kome je najpotrebnije

Komentara 15

ST
stefj
18:02 05.09.2014.

Jakovina zapravo želi reći - ova vlada je nesposobna i nije uspjela zaštititi interese proizvođača mandarina u Hrvatskoj...

Avatar Jorge
Jorge
18:17 05.09.2014.

Evo pitanje za ministra: ako je izvoz koji je sada po sankcijama iznosio 15 mil eura koliki je iznos kompenzacija uspio dogovoriti. Nadam se da ovako sposoban političar uspio barem nešto spasiti. Što kažete? Ništa? Baš ništa? Nemoguće! Pa čaka čak bi i Grčić uspio tu izvući neke euro.

SR
sumski_razbojnik
18:55 05.09.2014.

Što uopće očekivati od likova koji su nam rejting srušili na smeće od smeća...sve je učinilo ovo smeće od vlade da slomi RH.Slovačka i Češka braneći svoje gospodarske interese čim se najave nove sankcije rusiji najave veto na to a naš slučajni premijer laprda besmislice te podpomognut srbočetničkim i orjunaškim elementima u vladi još uvjek okrivljuje za sve loše što se događa,HDZ,Stjepana Radića,Antu Starčevića,kraljeve Tomislava,Krešimira,Zvonimira te pokojeg bana i kneza.Zaboravih spomenuti i klerofašističku katoličku crkvu.Gospodo u pravu je bio Matoš kad je spjevao one verse kako će hrvatskoj uzmanjkati štrika za sve hukje koje nas uništavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije