Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJSKI PROJEKT INTEGRA

Jadran – galenski laboratorij sa 150 brendova i 300 proizvoda prisutan je širom svijeta

storyeditor/2023-11-14/919fc319-66fa-4950-9ac9-f69992d97ca1.jpg
Foto: JGL
1/3
15.11.2023.
u 08:21

Vodeći je izvozni brend tvrtke Aqua Maris, pokrenut 1999. godine, koji čine 100% prirodni proizvodi na bazi morske vode iz Jadrana za prevenciju i terapiju bolesti gornjih dišnih putova

Jadran – galenski laboratorij (JGL) ove je godine u rujnu zaokružio svoj trogodišnji investicijski projekt INTEGRA vrijedan 53 milijuna eura. Njime su integrirali istraživanje i razvoj s proizvodnjom i kontrolom kvalitete na jednome mjestu. Izgradnjom dvaju visokotehnoloških objekata na Svilnom i Kukuljanovu te nabavkom vrijedne opreme i uspostavom međunarodne znanstvene suradnje, znatno su podignuli razinu znanstvenog istraživanja i razvoja te povećali proizvodne kapacitete sterilnih sprejeva, kapi i aerosola, kao i logistike i distribucije. Zbog svoje iznimne važnosti za domaće gospodarstvo, INTEGRA je jedan od pet kandidata za gospodarski događaj godine, izbora u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Međunarodni položaj

U kompleksu JGL Pharma Valley ​na Svilnom sagrađeni su novi laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, pilot-pogon te linija za sterilnu proizvodnju kapi i sprejeva kojom se proizvodni kapaciteti povećavaju za čak 60 posto. Osnivanjem vlastitoga znanstvenog vijeća u koji su uključeni svjetski priznati znanstvenici omogućili su samostalan razvoj proizvoda, koje sada mogu isprobati u vlastitom pilot-pogonu prije nego što krenu u masovnu proizvodnju. Pojednostavljeno, novi proizvod sada mogu dovesti do punjenja u bočice bez paljenja stroja koji proizvodi milijun komada takvih pakiranja. Inovativne proizvode JGL sada radi isključivo "in-house", a sve uvelike pomaže kod njihove registracije.

U rujnu je prilikom prezentacije projekta INTEGRA predstavljen i novi robotizirani logističko-distribucijski centar JGL-a sa 17.500 paletnih mjesta, koji se nalazi u riječkoj poslovnoj zoni Kukuljanovo.

Osim navedenoga, u sklopu projekta INTEGRA izgrađeni su i dodatni sadržaji koji će unaprijediti uvjete rada zaposlenika i gostiju u kompleksu Pharma Valley, poput restorana, novih uredskih prostora, predavaonice, višenamjenske dvorane za sastanke i novog postava JGL Muzeja farmacije.

– INTEGROM znatno podižemo tehnološku opremljenost i kapacitete te stvaramo preduvjete za daljnji iskorak naših ključnih brendova na globalno tržište zdravlja – kazao je prilikom prezentacije Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a, te dodao:

– U životu svake tvrtke ostaju zabilježene neke posebno važne odluke, nakon kojih sadašnjost i budućnost dobiju sasvim novu dimenziju. U JGL-u smo oduvijek znali da možemo rasti, sanjali smo da iz maloga lokalnog laboratorija postanemo međunarodna farmaceutska tvrtka koja posluje daleko izvan granica naše države. Skromno, uporno i strpljivo, s puno strasti i energije gradili smo ovu svoju kuću, kao i njezin međunarodni položaj, a sad smo sa svojih 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija prisutni na 60 svjetskih tržišta. Izvoz čini 86 posto naših poslovnih prihoda.

Povećanje istraživačko-razvojnih kapaciteta te njihova integracija s proizvodnjom i kvalitetom na jednoj lokaciji osnažile su pozicije JGL-a u razvoju i proizvodnji naprednih, inovativnih proizvoda unutar triju strateških terapijskih područja – gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije, pojasnio je glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić. Istaknuo je kako su ključ uspjeha ipak – zaposlenici, njih 1421 u cijelom kolektivu JGL, Adrialab i Pablo.

Premijer Andrej Plenković tada je čestitao JGL-u na uspješno završenom projektu te istaknuo kako je ponosan što može iskazati poštovanje prema više od trideset godina truda, rada i ulaganja JGL-a.

Foto: VL

– Hrvatska banka za obnovu i razvitak Vladin je alat i njezina je primarna svrha poticanje projekta poput ovoga. Ovo je ulaganje u visoke tehnologije, znanje, proizvodnju i digitalizaciju, čime se postiže globalna konkurentnost. JGL daje doprinos Hrvatskoj kakvu želimo – izjavio je predsjednik Vlade te dodao: – U JGL-u osjećam zajedništvo i koheziju – a to je najvažnije za timski rad, vjeru u ono što se radi, odanost, angažman, partnerstvo, suradnju i u konačnici za uspjeh. Mi smo ponosni na vas i država je tu da bi projekti poput INTEGRE činili Hrvatsku boljom.

Sažeto u brojkama, INTEGRA, čija je vrijednost 53 milijuna eura, omogućuje rast kapaciteta sterilne proizvodnje za 60% odnosno 40 milijuna proizvoda. Ukupna površina nove farmaceutske proizvodnje iznosi 3250 četvornih metara, a novi pilot-pogon prostire se na 750 kvadrata. Novi laboratoriji i uredi za istraživanje i razvoj te kontrolu kvalitete imaju 2450 kvadrata, dok novi logističko-distribucijski centar Kukuljanovo ima 20 tisuća četvornih metara s kapacitetom za 17.500 paleta.

Inače, JGL je najveća farmaceutska tvrtka u domaćem vlasništvu, globalnog dosega i vodećih pozicija u terapijskim područjima gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije. Već više od 30 godina JGL raste i razvija poslovanje širom svijeta, a zahvaljujući stalnom ulaganju u istraživanje i razvoj, proizvodne pogone i visoku tehnologiju, u skladu s ESG-ovim principima poslovanja, tvrtka se svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika u Europskoj uniji.

Osnovali Muzej farmacije

JGL Grupa u 2022. godini realizirala je 190 milijuna eura ukupnih prihoda, od toga 181,3 milijuna poslovnih prihoda, s 32,4 milijuna eura operativne dobiti (EBITDA). Farmaceutsko poslovanje ostvarilo je 159 milijuna eura ukupnih prihoda, a 151 milijun poslovnih prihoda, od čega je 86 posto ostvareno izvan Hrvatske.

Vodeći je izvozni brend tvrtke Aqua Maris, pokrenut 1999. godine, koji čine 100% prirodni proizvodi na bazi morske vode iz Jadrana za prevenciju i terapiju bolesti gornjih dišnih putova. Radi se o prvim i jedinim medicinskim proizvodima na svijetu koji su certificirani "bez mikroplastike". Od ostalih ključnih brendova ističu se Vizol S, Meralys, Aknekutan i Dramina.

JGL je u listopadu 2020., u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke, u Rijeci osnovao JGL Muzej farmacije, prvi specijalizirani muzej farmacije u Hrvatskoj, u kojemu je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije. 

Glasati možete putem SMS-a na broj 666 705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojem dajete svoj glas. Npr. ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Glasati možete i telefonskim pozivom na broj 060 888 300 (cijena 3,75 kn/0,50 € iz fiksne ili 5.05 kn/0,67 € iz mobilne mreže). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn / 0,49 € (uključen PDV). Glasati možete do 30. 11. 2023. do kraja dana. Operator usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije