Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredna konferencija za medije

Jedan policajac ispalio je 19 metaka, od toga 11 u tlo: 'Životi su im bili ugroženi, napad nije stao nakon hitaca u zrak'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/16
22.05.2022.
u 14:09

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić istaknuo je da je u sukobu ozlijeđeno 35 osoba, od čega je 20 policijskih službenika. Prema trenutnom stanju, jedan policijski službenik teže je ozlijeđen

Povodom postupanja policije tijekom organizirane preprate navijača, u službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke organizirana je izvanredna tematska konferencija za medije. Prema iznesenim informacijama, ukupno su četiri policijska službenika upotrijebila vatreno oružje. Trojica od njih bila su među napadnutim službenicima, a četvrti se pješice probijao kako bi im pomogao. Dvojica su pucala isključivo u zrak, četiri i osam hitaca. Treći je pucao osam hitaca u zrak pa 11 u betonsku površinu. Četvrti službenik ispalio je dva streljiva u zrak. U sukobu je ozlijeđeno ukupno 35 osoba, od čega je 20 policijskih službenika. Prema trenutnom stanju, jedan policijski službenik teže je ozlijeđen. Četvorica navijača su propucana. Privedena su 43 navijača - jedna osoba je maloljetnik, 11 su mlađi punoljetnici, a ostali su punoljetnici.

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek i voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović.

- Iz medijskog prostora uočavamo da se kao potencijalni problem na napad krije nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentnom. Organizator je prije četiri dana uputio uputu koja je procedura ulaska s transparentima, da ih je potrebno dva sata prije donijeti na pregled i postaviti. Navijači su se oglušili i htjeli su neposredno prije ući s transparentnima. Policija je tu u funkciji asistenta i ne donosi odluke. Policija ne snosi odluke je li se transparent moglo donijeti ili ne. Svi navijači su ostali s vanjske strane, bili su mirni. Izrazili su želju da bi krenuli u pravcu Splita. Prepratili smo ih s oko 100 djelatnika. Cijela trasa do Splita bila je osigurana sa snagama. Ništa nije davalo povoda da će se nešto dogoditi. Zablokirali su sva tri traka i naglo istrčali, krenuvši u napad na službenike kod benzinske postaje - naveo je uvodno zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić. 

- Kolege su bile nadjačane. Bilo je 16 naših kolega tamo, a počinitelja i nekoliko stotina. Napad je izvršen na agresivan način, uz uporabu predmeta poput boca, kamenja, lanaca, aparata za gašenje požara i slično. Policijski službenici su izdali upozorenje i zapovijedi što nije dalo rezultata. Upotrijebili su mjera tjelesne prisile i u jednom su trenutku ispucali nekoliko hitaca u cilju pozivanja pomoći i davanja upozorenja da se prestane. Navijači su u jednom trenutku stali i povukli se da se snage koje su pretrčavali uspjele doći - kaže Barić. 

- Vidjeli ste da je napad izvršen i zapaljenim pirotehničkim sredstvima. Radilo se u prostoru benzinske postaje, znate što to znači. Policija je radila na zaštiti svog života, života svojih kolega i svih ostalih. Policija je bila u službi građana - dodaje. 

Privedena 43 navijača, ozlijeđeno 35 osoba

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić istaknuo je da je u sukobu ozlijeđeno 35 osoba, od čega je 20 policijskih službenika. Prema trenutnom stanju, jedan policijski službenik teže je ozlijeđen. Privedena su 43 navijača - jedna osoba je maloljetnik, 11 su mlađi punoljetnici, a ostali su punoljetnici.

- Namjerno su bacali rakete, koristili sva sredstva pogodna za nanošenje ozljeda. Od remenja koje su motali u ruke, staklenih boca, teleskopskih palica, hladnog oružja. Trgali su znakove uz cestu, koristili aparate za gašenje požara i na nehuman način izvršili napad na 15 policijskih službenika kojima je, zbog blokade, bilo teško pružiti pomoć. Službenici su se pješice probijali da bi kolegama pružili pomoć - opisao je Rašić te ponovio da se vatreno oružje koristilo u cilju pozivanja pomoći i zastrašivanja. 

Četvorica policajca upotrijebila vatreno oružje, četvorica navijača propucana

- Na toj lokaciji tri su policijska službenika upotrijebila vatreno oružje. Dvojica su pucala isključivo u zrak, četiri i osam hitaca. Treći je pucao osam hitaca u zrak pa 11 u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tada došlo do ozljeđivanja dvojice navijača - kaže Rašić te dodaje kako je vatreno oružje upotrijebio i četvrti policijski službenik koji se pješice probijao kako bi pružio pomoć napadnutim kolegama. On je ispalio dva streljiva u zrak.

- U Splitu se javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On nije zadržan na liječenju, pretpostavljamo da se radi o lakšim ozljedama. Dobio sam informaciju da se još jedan navijač javio, također bi se moglo javiti o prostrjelnoj radi - navodi. 

Kako je navedeno, raketa je bačena u kombi vozilo u kojem je bilo nekoliko pripadnika specijalne policije, njih najmanje trojica.

- Sve javno dostupne informacije se detaljno analiziraju i nakon svega će se donijeti odluka o uporabi sile. Na tome se radi, sve se proučava. Na kraju će stručni tim donijeti odluku opravdanosti. Sada ništa ne pokazuje da je bilo prekomjerne sile - kaže Rašić. 

- Prije početka utakmice došlo je do kraće tučnjave. Brzom intervencijom privedeno je pet osoba. Dvije su osobe lakše ozlijeđene. Na Maksimirskoj cesti oko 23 sata skupina domaćih navijača udarala je u tramvaj i blokirala promet. Bacanjem boca, čaša i drugih predmeta pokušali su spriječiti policijske službenike u izvršenju dužnosti - naveo je načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović. 

Diklić: Istražit će se je li bilo propusta u radu pojedinih službi

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić istaknuo je kako je kriminalističko istraživanje tek u početnoj fazi. 

- Noćas smo s djelatnicima MUP-a proveli očevid na benzinskoj postaji Desinec gdje se dogodio ovaj nemili događaj. Kako se radi o početnoj fazi samog kriminalističkog istraživanja, suzdržat ću se od svih komentara. Međutim, već su neke radnje poduzete, uslijedit će i druge brojne radnje kriminalističkog istraživanja. Utvrdit će se sve okolnosti pod kojima se ovaj događaj dogodio. 

- Istražit će se sve okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, sve sudionike, je li bilo eventualno propusta u radu pojedinih službi - dodaje. 

Kako je naveo, broj prijavljenih osoba je visok te su mobilizirane dodatne snage kako bi se istraga obavila u zakonskim rokovima. 

VIDEO Torcida na autocesti napala policiju koja je uzvratila vatrenim oružjem

Podsjetimo, sinoć su na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, navijači Hajduka napali policajce, a policija je uzvratila vatrenim oružjem. Sve se dogodilo nakon utakmice Hajduka i Dinama u Zagrebu. Prema prvim informacijama, ranjena su dvojica napadača te je ozlijeđeno desetak policajaca. 

Kako je policija noćas izvijestila, tijekom organizirane preprate oko 1.600 navijača HNK Hajduk u autobusima, kombi vozilima i osobnim automobilima, samoinicijativno su stali na autocesti A1 kod odmorišta "Desinec“ i na taj način blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca. Oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih napalo je tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili.

Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba uporabili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor, izvijestila je ranije policija.

1/11
Ključne riječi

Komentara 73

UV
Uvjekprotiv
16:03 22.05.2022.

Nema nikakvih olakotnih okolnosti za navijače! Napad na policiju pokušaj bilo gdje vani! Jedan metak u zrak a onda padaju ko glineni golubovi

DU
Deleted user
15:00 22.05.2022.

Napad na policiju je napad na državu.Gdje je sada domoljublje?Kada budu svi uhićeni poslani na prinudni koristan rad, neće imati vremena ni snage za tučnjavu.Zakon postrožiti,inače stalno isto.

Avatar RuAF
RuAF
14:10 22.05.2022.

Podrška Hrvatskoj policiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije