Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguća katastrofa

Izrael bombardirao Siriju: Hezbollah prijeti da će napasti skladište amonijaka

A Free Syrian Army (FSA) fighter reacts as he mourns near the body of his brother, who was an FSA fighter and died during an offensive against Islamic State fighters to take control of Qabasin town, on the outskirts of the northern Syrian town of al-Bab,
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.01.2017.
u 10:08

Nepregledni labirint sirijskog rata – tu su režimske snage, oporba, ISIL, Rusija, Iran, Hezbollah, SAD i saveznici, Turska..., a sada i Izrael

Izraelski zrakoplovi napali su Siriju. Naime, prema tvrdnjama sirijskog vojnog izvora, Izrael je ispalio rakete na glavnu vojnu zračnu luku zapadno od glavnog grada Damaska. Nekoliko raketa ispaljenih iz područja blizu jezera Tiberias u sjevernom Izraelu, u petak kratko iza ponoći, palo je na područje zračne luke Meza, glavnog uporišta elitne Republikanske garde.

Sirijska vojska upozorila je Tel Aviv na posljedice onoga što su nazvali očiglednim napadom te najavila kako će poduzeti “odmazdu za ovaj napad i nastaviti borbu protiv terorizma”.

Napad na vojnu zračnu luku u blizini Damaska dogodio se samo desetak dana nakon što su izraelski vojni štab i obavještajna služba kazali da Izrael ne isključuje mogućnost preventivne vojne akcije protiv libanonskog Hezbollaha i na području Sirije i Libanona.

Izrael tvrdi kako je ta akcija neizbježna jer je Hezbollah postao velika prijetnja za izraelsku državu. Po svemu sudeći, kako tvrde izraelski mediji, cilj napada bilo je skladište oružja namijenjeno borcima Hezbollaha.

Nema sumnje da je sirijski rat svaki dan sve kompliciraniji i u njemu se isprepliću interesi sve većeg broja zainteresiranih. Naime, Izraelu to nije prvi put da je napao Siriju, odnosno borce Hezbollaha u Siriji.

Osim što je Hezbollah jak na jugu Libanona duž granice s Izraelom, svoje snage premješta duž izraelske granice sa sirijskog teritorija, što je primoralo Izrael da u nekoliko navrata bombardira Siriju gdje su mete bile skladišta naoružanja ili likvidacija visokih dužnosnika Hezbollaha.

Sudjelovanje i prisutnost Hezbollaha u sirijskom ratu izazvali su toliku zabrinutost Izraela koji je svjestan kako bi u slučaju rata bio napadnut s dvije strane, iz Libanona i Sirije, zbog čega je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman tražio i od SAD-a i Rusije, ali i od Turske da svako moguće buduće političko rješenje rata u Siriji bude uvjetovano povlačenjem Hezbollaha iz Sirije jer prema njegovu mišljenju oni predstavljaju najveću opasnost za izraelsku državu.

Stoga je Turska, kao što je to od nje i zatražio izraelski ministar obrane Lieberman, uvjetovala svoje sudjelovanje u mirovnim pregovorima o Siriji u Astani povlačenjem boraca Hezbollaha iz Sirije, što su predsjednik Bashar Al-Assad i Iran, ali i glavni tajnik Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah energično odbili.

Prema izvješćima izraelske obavještajne službe, Hezbollah danas posjeduje više od 250 tisuća dalekometnih i kratkometnih projektila koji mogu gađati unutrašnjost Izraela. Nedavno je glavni tajnik Hezbollaha šeik Nasrallah zaprijetio kako će, u slučaju da dođe do rata s Izraelom, bombardirati spremište amonijaka u gradu Haifi.

Izraelski analitičari i stručnjaci uvjereni su da bi, dođe li do tog scenarija, taj potez Hezbollaha mogao prouzročiti veliku katastrofu koja bi odnijela desetke tisuća ljudskih života.

Iako Iran i Hezbollah na terenu u Siriji koordiniraju s Rusijom u borbi protiv Islamske države, ogorčeni su dvostrukom igrom koju igraju Vladimir Putin i Rusija. Iako je Rusija, kako bi štitila zračni prostor Sirije od svakog mogućeg zračnog napada, rasporedila ruske sustave protuzračne obrane S-300 i S-400 u Siriji, kada je Izrael u pitanju, oni se stavljaju izvan funkcije.

Naime, Izraelci tvrde kako za svaki napad na Siriju oni prije toga koordiniraju i obavijeste svoje kolege u Moskvi kako ne bi došlo do frontalnog sukoba Izraelaca i Rusa u Siriji.

Bit će interesantno kako će se ponašati novoizabrani američki predsjednik Donald Trump glede mogućeg novog rata između Izraela i libanonskog Hezbollaha, koji bi, ako izbije, ovog puta bio vođen i na sirijskom teritoriju, s obzirom na to da je Trump najavio kako će američko veleposlanstvo iz Tel Aviva preseliti u Jeruzalem te tako dao do znanja da će izraelsku državu braniti svim silama. 

>> Policija napad na dvojicu tražitelja azila u Zagrebu nije prijavila kao zločin iz mržnje

Komentara 62

DU
Deleted user
10:16 14.01.2017.

Ne mogu se pomiriti s činjenicom da su im jarani izgubili rat u Siriji pa nemoćno izazivaju nove sukobe.

KA
Kameni
10:35 14.01.2017.

Izraelski ISS pit bullovi zaduzeni za borbu protiv Irana su ocigledno izgubili pa sada moraju sami da se suprotstave Irancima.

Avatar stef99
stef99
16:51 14.01.2017.

Dvije umjetno stvorene države i Izrael i SAD već duže vrijeme rade sranija po svijetu, kada i kako hoće i nitko ih u tome ne sprećava, i ne sude se za ratne zločine koje konstantno rade, tu se vidi sva kvarnost zapada i njihove politike, a na žalost naši prodani politikari se guraju u pakšu takvim kvarnjacima, ...... fuuuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije