Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

Iznenađujući dobitnici izbora: Laburisti, HDSSB i – Grubišić!

Zadovoljna može biti i Ruža Tomašić koja je jedina preživjela debakl pravaške opcije na izborima
05. prosinca 2011. u 12:47 25 komentara 4 prikaza
'04.12.2011., Brescenskoga 4, Zagreb - Hrvatski laburisti - Slavlje u izbornom stozeru Hrvatskih laburista - Stranke rada nakon objave prvih izbornih rezultata. Dragutin Lesar Photo: Daniel Kasap/PIXS
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Osim pobjedničke Kukuriku koalicije u izbornu noć zadovoljno su otišli i Hrvatski laburisti na čelu s Dragutinom Lesarom i šest mandata te Glavašev HDSSB koji je svoju saborsku ekipu povećao za dodatna dva člana, s četiri na šest.

Lesarovi laburisti jedno su od najvećih iznenađenja izbora, i pokazuju kako dosadašnje aktivnosti bivšega sindikalnog vođe nisu prošle nezapaženo. Lesar se svojom aktivnošću u prethodnome saborskom mandatu svakako nametnuo kao borac za pravdu i radnička prava.

– Naš uspjeh dokaz je da su laburisti budućnost Hrvatske, a ne jednokratni pokušaj. Birači su prepoznali naš program u kojem tvrdimo da je moguće otvarati nova radna mjesta i pomoći gospodarstvu da izađe iz krize – kazao je Lesar zaključivši da će sa svojim zastupnicima biti prava noćna mora novoj vlasti.

Slavonija je s druge strane svoje povjerenje dala HDSSB-u koji je glasove zaradio prije svega na nastojanju da se, prema njihovim riječima, prestane zapostavljati istok Hrvatske te će tražiti prihvaćanje njihovih prijedloga za povećanje zaposlenosti i razvoj gospodarstva.

– Ostajemo u oporbi, nećemo koalirati ni s lijevima ni s desnima – kazao je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

U iznenađujuće dobitnike izbora svakako treba ubrojiti i don Ivana Grubišića koji u svojem nastojanju da uđe u saborske klupe nije imao podršku Crkve čiji je vjerni pastir bio desetljećima.

– Kao što sam služio svom narodu za vrijeme službe u Crkvi, tako ću i sada nakon umirovljenja služiti svom narodu u Saboru. Plaća i mirovina uopće me ne zanimaju, izjavio je nakon osvajanja dva saborska mandata.

Pravaška opcija doživjela je, gledano u cjelini, potpuni debakl. Nitko osim HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić neće sjediti u saborskim klupama, i to je zapravo najbolji signal svim pravaškim frakcijama da konačno zaborave međusobne sukobe i osobne taštine i počnu sa stvaranjem jedinstvene pravaške strukture.

Ruža nije zadovoljna rezultatima, ali ipak je polučila uspjeh izborivši prvi put ulazak u Sabor.

– Nikako nisam očekivala da će biti tolika razlika između HDZ-a i Kukuriku koalicije. To mi je je veliko iznenađenje. Mislila sam da ćemo dobiti barem tri mandata, da u Saboru možemo imati svoj klub – nije krila razočarenje rezultatima Ruža Tomašić. Poručuje da sada, nakon parlamentarnih izbora, moraju istinski "zasukati rukave" i kako će ubuduće biti jedna urbana desnica.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
  • omer:

    Čestitam Lesaru što je iz ničega stvorio stranku koja če nešto značiti u Hrvatskom saboru. Gdje su sad oni bezobrazni komentatori hadezeovci koji su kroz cjelu kampanju ismijavali i pogrdno nazivali i vrijeđali gospodina Lesara , a on je svojim ... prikaži još!im autoritetom i čašču garantirao uspjeh koji nije izostao, a sad če se još viš posvetiti borbi za radnička prava protiv nemilosrdnog kapitalizma i globalizma. Želim mu puno --puno uspjeha.

  • campa:

    Šteta što pravaši nisu ostvarili više mandata kako bi se dobila što kvalitetnija rasprava u saboru.HDZ tek treba definirati svoju političku pripadnost desnici.

  • DC:

    Da je desnica ujedinjena izasla na izbore bila bi puno bolje prosla...