Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sveučilištu u Virginiji

Izlasci i putovanja su jeftini, samo da je više vremena...

gregurić
Foto: Privatna arhiva
12.01.2015.
u 16:51

Zrinka Gregurić Ferenček je na sveučilištu u Virginiji, a suprug Dinko u New Jerseyu

Za SAD sam se odlučila iz više razloga, ali glavni su poznavanje jezika i relativno jednostavan način prijave – govori Zrinka Gregurić Ferenček (32) iz Zaboka, koja je nakon studija fizike 2008. primljena na doktorat na sveučilište George Mason u Virginiji.

Nije našla samo čvarke

U Americi je i njezin suprug Dinko (32), koji je nakon doktorata prihvatio poziciju postdoktoranda na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, tako da Zrinka često putuje. Kaže kako je prvih nekoliko godina uz slušanje kolegija bila i asistent u nastavi, za što je plaća između 1100 i 1500 dolara. To je, s obzirom na druge djelatnosti u SAD-u, jedna od nižih, ali se i od nje može živjeti iako su troškovi visoki.

– Troškovi života različiti su u različitim državama, ali na najam stana odlazi oko 50 posto asistentskih primanja, što je mnogo više nego u Hrvatskoj, dok su troškovi hrane oko 20 posto plaće, što je manje. S druge strane, odjeća, automobili, elektronika i slično znatno su jeftiniji nego u Hrvatskoj, a tako je i s ulaznicama za koncerte i muzeje, jelima u restoranu, letovima... Sve je to mnogo pristupačnije, tako da izlasci i putovanja nisu velik problem s novčane strane, više je problem slobodno vrijeme jer rad na doktoratu zahtijeva mnogo više od 40 sati rada tjedno – ističe Zrinka.

Dodaje i da život u blizini metropola donosi dodatne pogodnosti jer se raznolikost događanja povećava, a u šali kaže kako ondje jedino još nije pronašla zagorske čvarke.

Mehanizmi u mozgu

U međuvremenu je hrvatska pamet koja je otputovala kao magistra fizike od asistenta u nastavi unaprijeđena u asistenta u istraživanju, što je bio početak rada na doktoratu, koji je sada pri kraju. Naravno, i plaće je time postala veća.

– Jedan od glavnih projekata na kojima sam radila odgovara na pitanje na koji način proizvodnja energije u mozgu utječe na njegov rad. U sklopu tog istraživanja pokušavamo objasniti mehanizme koji uzrokuju i podržavaju različite funkcije mozga, čak i različitih patologija poput migrena i epilepsije – opisuje Zrinka.

I njoj i suprugu Dinku želja je vratiti se u Hrvatsku i nastaviti znanstveni rad. Zasad je to samo želja.

Komentara 3

DU
Deleted user
17:17 12.01.2015.

Baš sam se zabrinuo da danas neće biti članak o ljepoti iseljavanja iz zemlje. Izgleda da sam se prevario. Uvijek treba malo pričekati i ne donositi zaključke unaprijed.

DU
Deleted user
18:04 12.01.2015.

Dobro je tu su, iseljena hrvatska idemo dalje, vec je i mene bilo strah da danas necu procitati nista o iseljavanju iz hrvatske. Bravo vecernji nemojte nas razocarati 🇺🇸

BE
beppi
22:26 12.01.2015.

Novinari, moze li jedan clanak o uspijehu molera ili beraca sparoga u Njemackoj, bio bi jako zanimljiv siroj javnosti, (ipak vise odlaze u inozemstvo obicni "sljakeri" bez znanja stranih jezika i bez unaprijed osigurane stipendije ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije