Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izlasci i putovanja su jeftini, samo da je više vremena...

Zrinka Gregurić Ferenček je na sveučilištu u Virginiji, a suprug Dinko u New Jerseyu
12. siječnja 2015. u 16:51 3 komentara 1837 prikaza
gregurić
Foto: Privatna arhiva

Za SAD sam se odlučila iz više razloga, ali glavni su poznavanje jezika i relativno jednostavan način prijave – govori Zrinka Gregurić Ferenček (32) iz Zaboka, koja je nakon studija fizike 2008. primljena na doktorat na sveučilište George Mason u Virginiji.

Nije našla samo čvarke

U Americi je i njezin suprug Dinko (32), koji je nakon doktorata prihvatio poziciju postdoktoranda na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, tako da Zrinka često putuje. Kaže kako je prvih nekoliko godina uz slušanje kolegija bila i asistent u nastavi, za što je plaća između 1100 i 1500 dolara. To je, s obzirom na druge djelatnosti u SAD-u, jedna od nižih, ali se i od nje može živjeti iako su troškovi visoki.

– Troškovi života različiti su u različitim državama, ali na najam stana odlazi oko 50 posto asistentskih primanja, što je mnogo više nego u Hrvatskoj, dok su troškovi hrane oko 20 posto plaće, što je manje. S druge strane, odjeća, automobili, elektronika i slično znatno su jeftiniji nego u Hrvatskoj, a tako je i s ulaznicama za koncerte i muzeje, jelima u restoranu, letovima... Sve je to mnogo pristupačnije, tako da izlasci i putovanja nisu velik problem s novčane strane, više je problem slobodno vrijeme jer rad na doktoratu zahtijeva mnogo više od 40 sati rada tjedno – ističe Zrinka.

Dodaje i da život u blizini metropola donosi dodatne pogodnosti jer se raznolikost događanja povećava, a u šali kaže kako ondje jedino još nije pronašla zagorske čvarke.

Odlazak liječnika Bračni par liječnika 'Odlazimo u Njemačku, tamo je plaća četiri do pet puta veća' Dublin Min. satnica 8,5 eura Irska nova obećana zemlja: 'Plaće su puno bolje nego kod nas' Marija i Krešo Brkljačić odselili se u Kanadu Posao se nudi na svakom koraku, ali nema biranja. A kasnije “kopate” bolji

Mehanizmi u mozgu

U međuvremenu je hrvatska pamet koja je otputovala kao magistra fizike od asistenta u nastavi unaprijeđena u asistenta u istraživanju, što je bio početak rada na doktoratu, koji je sada pri kraju. Naravno, i plaće je time postala veća.

– Jedan od glavnih projekata na kojima sam radila odgovara na pitanje na koji način proizvodnja energije u mozgu utječe na njegov rad. U sklopu tog istraživanja pokušavamo objasniti mehanizme koji uzrokuju i podržavaju različite funkcije mozga, čak i različitih patologija poput migrena i epilepsije – opisuje Zrinka.

I njoj i suprugu Dinku želja je vratiti se u Hrvatsku i nastaviti znanstveni rad. Zasad je to samo želja.

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • Deleted user:

    Baš sam se zabrinuo da danas neće biti članak o ljepoti iseljavanja iz zemlje. Izgleda da sam se prevario. Uvijek treba malo pričekati i ne donositi zaključke unaprijed.

  • Deleted user:

    Dobro je tu su, iseljena hrvatska idemo dalje, vec je i mene bilo strah da danas necu procitati nista o iseljavanju iz hrvatske. Bravo vecernji nemojte nas razocarati 🇺🇸

  • beppi:

    Novinari, moze li jedan clanak o uspijehu molera ili beraca sparoga u Njemackoj, bio bi jako zanimljiv siroj javnosti, (ipak vise odlaze u inozemstvo obicni "sljakeri" bez znanja stranih jezika i bez unaprijed osigurane stipendije ).