Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Odlazimo u Njemačku, tamo je plaća četiri do pet puta veća'

Iako je u Osijeku stekao ugled i slovi za vrhunskog stručnjaka, osječki liječnik odlučio se sa suprugom preseliti u inozemstvo. Oboje su od Hrvatske liječničke komore zatražili dozvole za rad izvan domovine.
14. veljače 2014. u 15:01 200 komentara 24773 prikaza
Odlazak liječnika
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Bračni par iz Osijeka, oboje liječnici, primjer su za to kakvo je trenutačno stanje u hrvatskom zdravstvu i državi općenito. S obzirom na to da u Hrvatskoj ne mogu osigurati bolju budućnost svojem djetetu, bolju priliku odlučili su potražiti u inozemstvu. 

– Osoba sam koja ne voli nered, ni u vlastitoj kući, pa tako ni u državi, volim red i rad, kao i moja supruga i to je jedan od osnovnih razloga zbog kojih sam se odlučio na odlazak u inozemstvo –  ispričao je ugledni specijalist KBC-a Osijek za Glas Slavonije

Iako je u Osijeku stekao ugled te slovi za vrhunskog stručnjaka, osječki liječnik se odlučio sa suprugom preseliti u inozemstvo. Oboje su od Hrvatske liječničke komore zatražili dozvole za rad izvan domovine. 

– Ovo je obiteljska odluka pa smo dozvole za odlazak u Njemačku zatražili i supruga i ja, a sve zbog našeg djeteta, koje je još malo i kojem na vrijeme želimo osigurati bolju budućnost. Potaknule su nas informacije koje imam govore da će stanje u zdravstvu u 2014. biti još gore, kako se planiraju nova rezanja troškova, a već sada je stanje na rubu izdržljivosti. Mi u osječkoj bolnici enormno puno radimo i, iako nitko ne bježi od posla, u takvoj situaciji više ne mogu dati najbolje od sebe kao liječnik, jer se čovjek jednostavno umori od tolikog broja pacijenta.

Mi smo u svakodnevnom susretu s hrvatskom socijalnom slikom i liječnik mora biti i psihijatar i tješitelj i onaj koji liječi, a ponekad to i ne može onako kako bi želio jer nema uvjete. Mi smo se odlučili za odlazak u Njemačku u kojoj se plaća svaka prekovremena minuta rada, gdje se točno zna koliko pacijenata dnevno možete i smijete pregledati i gdje će mi u krajnjoj liniji plaća biti četiri do pet puta veća od ove u Osijeku. I supruga i ja naučili smo njemački jer bez jezika je nemoguće otići, a tržište rada postoji i posao smo pronašli u jednoj državnoj bolnici u okolici Stuttgarta – kaže osječki liječnik.

Dodao je da je ovo samo početak jer i drugi liječnici najavljuju odlazak. Iz Hrvatske najviše planiraju otići anesteziolozi, kirurzi, internisti i radiolozi, a najviše ih namjerava raditi u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Norveškoj.

>> Liječnici masovno odlaze, zdravstvu prijeti kolaps

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Za vrijeme Jugoslavije plaća u Njemačkoj je bila 10 puta veća.

 • zes105:

  narod traži besplatno studiranje, pa narod viče protiv besplatnog studiranja, kako mu kad izgleda dođe, ma dajte

 • zes105:

  tu ništa ne možemo, bogatije države će nam odnositi najbolje kadrove