Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Grčkoj

Nakon trećine prebrojanih glasova konzervativna Nova demokracija priznala poraz

grčka,   Alexis Tsipras, Vangelis Meimarakis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.09.2015.
u 00:04

Izbori, peti u šest godina, raspisani su nakon što je vladajuća Syriza izgubila većinu u grčkom parlamentu

U Grčkoj se održavaju izvanredni parlamentarni izbori. Prema anketama, mrtva utrka vodi se između lijevo orijentirane Syrize i konzervativne Nove demokracije.

Izbori, peti u šest godina, raspisani su nakon što je vladajuća Syriza izgubila većinu u grčkom parlamentu.

No, koja god stranka pobijedi danas na izborima, mala je vjerojatnost da će moći sama formirati vlast.

Za razliku od prošlog siječnja, kada su svi bili uzbuđeni zbog pobjede Syrize koja je obećala izvući Grčku iz krize, danas se uzbuđenje u Grčkoj ne osjeća, piše BBC.

Iako bivši premijer Alexis Tsipras govori kako je državu stavio ispred stranke te da je činio sve kako bi Grčku izvukao iz dugova, sve mu manje građana ukazuje povjerenje.

Izlazne ankete pokazuju da Syriza Alexisa Tsiprasa ima minimalnu prednost nad konzervativnom Novom demokracijom. Prema prognozama Syriza bi mogla dobiti između 30 i 34 posto glasova, a Nova demokracija Vangelisa Meimarakisa između 28 i 32,5 posto glasova. Na trećem mjestu mogli bi biti desni radikali okupljeni u stranci Zlatna zora koji bi mogli dobiti između 6,5 i 8 posto glasova.

O sudbini Grčke danas je na parlamentarnim izborima odlučivalo devet milijuna Grka koji su izašli na birališta. 

Nakon što je prebrojana trećina glasova Tsiprasova Syriza povećala je svoju prednost na parlamentarnim izborima. Syriza je do sada dobila 35 posto, dok je Nova demokracija Vangelisa Meimarakisa dobila je 28 posto glasova. Zlatna zora trenutno ima 7,1 posto glasova.

Nakon prvih rezultata vođa Nove Demokracije Vangelis Meimarakis priznao je poraz, piše BBC.

-Izborni rezultati pokazuju da su Syriza i gospodin Tsipras u vodstvu. Čestitam gospodinu Tsiprasu i tražim od njega da što prije sastavi vladu jer je to nužno - kazao je Meimarakis. 

>> Grčku dramu može okončati samo velika koalicija

Komentara 11

DU
Deleted user
21:33 20.09.2015.

Nisu normalni, preveslao ih je tri puta zaredom - 1 izbori, pregovori sa vraćanjem duga, 2 izbori. Očigledno Grke treba gaziti dokle ide.

Avatar istovari
istovari
19:49 20.09.2015.

Zaboli me....kako ću slijedećih 15 dana preživjeti sa 450 kn ....to je pitanje!

Avatar nekakav
nekakav
16:42 21.09.2015.

ne kužim, nova demokracija je bila na vlasti, da je trebala priznati poraz? svašta, opet bacate bisere pred svinje. nego, opet grcima predbacujete dugove, koje bi kao trebali vratiti? zašto bi sad grci, kao nardo, trebali vraćati dugove koje us us napravili političari, a banke, pohlepne kakve već jesu, su im odobravale, i kad je svima bilo kristalno jasno da taj novac ne ide u gospodarstvo, nego u kupovanje oružja i svakojake robe iz država kreditora? eto, njemačka i francuska, najveći grčki kreditori, su za te kredite isporučivale tenkove, brodove, avione. sad im grci neka vrate te iste strojeve, i kredit, tj. dug ćebiti izbrisan. neka se posluže nvotarijama u ekonomiji od naše vlade, premijera, njegovih apostola, tj. ministara, da se se ukupno zaduženje mora smanjiti, jer su eto i cijene nekrentina za koje su krediti uzkmani, pali za 30-ak posto. prekrasno, ajmo onda i meni pomoći, moj je auto star 7-8 godina, i sigurno ne vrijedi one novce koje sam za njega dao. ajd mi nek država vrati, što ja znam, 50 tisuća kuna. nikog neće ništa koštati, da se poslužim još jednom uzrečicom, kojom će naša vlada morati biti predložena za nobelovu nagradu u ekonomiji. nevjerojatno, 125.000 ljudi će svakog mjeseca dobit vaučer, što već, u vrijednosti 200 kuna, za pokrivanje režija, komunalija. i to, veli vodeća ministrica socijalnih slučajeva, neće nikog ništa koštati! nevjerojatno. pa gdje su ti novci onda do sada bili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije