Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ivica Bertić: Na žalost, Vjeko tog dana nije nosio pištolj

Marku Nikoliću sudi se treći put jer još nije razjašnjeno je li bio supočinitelj ili organizator ubojstva neokrunjena "kralja poker-automata"
27. listopada 2010. u 22:05 6 komentara 11485 prikaza
\'CRNA....ZAGREB...............30.11.1999. VJEKO SLISKO SNIMIO IGOR SSOBAN\'
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

Vidno rastresen i nervozan, Ivica Bertić, nekadašnji osobni čuvar Vjeke Sliška, likvidiranog u centru Zagreba u ožujku 2001., svjedočio je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu na trećem, ponovljenom suđenju Marku Nikoliću Markoniju. Bertić, koji je nedavno izišao iz zatvora, pošto je odslužio kaznu od devet godina, jer je 21. ožujka 2001. likvidirao Sliškova atentatora Jamesa Cappiaua, svoju smušenost opravdavao je upravo time da je do nedavno bio u zatvoru. Govoreći o Slišku, kazao je da ga je poznavao od 1991. te da mu nije bio samo poslodavac nego i prijatelj.

Ugrožen život

– S njime sam provodio po 20 sati u danu, no on mi nikada nije govorio da mu netko ugrožava život, da mu radi o glavi. Valjda zbog toga jer sam ja sve činio da ga zaštitim, pa vjerojatno nije imao potrebu da mi govori o tome – kazao je Bertić.

– A je li mu život bio ugrožen? – pitala ga je na to sutkinja Sanja Mazalin.

– Bio je ugrožen jer živimo u takvu vremenu da kada netko dođe do određenog nivoa, počne ga se ugrožavati – odgovorio je sutkinji Bertić.

Opisao je zatim kako ga je tog dana Sliško nazvao da dođe po njega u Teslinu te da nije bio nervozan. Kazao je i da Marka Nikolića, kojem se u odsutnosti sudi već treći put jer nije do kraja razjašnjeno je li on bio supočinitelj ili organizator ubojstva, ne poznaje. Bertić je rekao da nije poznavao ni Cappiaua te da ne zna je li ih Sliško poznavao.

– Ne znam tko je naručitelj ubojstva. Vjeko nikada nije nosio pancirku pa ni taj dan. Na žalost, tog dana kada je u njega pucano, on kod sebe nije imao ni oružje – ustvrdio je Bertić, koji je sa Sliškom bio i u studenom 1999. kada je na Sliškov blindirani džip ispaljena "zolja".

Samir Ivošević, koji je zbog svoje uloge u Sliškovu ubojstvu osuđen na 13 godina zatvora, kazao je kako je Cappiaua upoznao 2006. te kako mu je Cappiau nalazio neke poslove na građevini po Njemačkoj.

– On meni prije ubojstva nije dao nikakve novce – kazao je Ivošević.

Zagorec i Cappiau

Naime, kod njega je poslije uhićenja nađeno između 20.000 i 30.000 kuna, a on je tvrdio da "to nije neki novac". No kazao je da mu je Cappiau mjesec dana prije ubojstva dao vezu. Javljao mu je kad god bi vidio džip, no nikada uz džip nije vidio i čovjeka.

– Nikolića ne poznajem, no dopuštam da sam prije govorio drukčije. Naime, kad su mi pokazali sliku, sjetio sam se kako je moguće da je to osoba koja je s nekim djevojkama dolazila u stan u kojem sam tada živio. Morate me shvatiti, prošlo je od tada mnogo godina – kazao je Ivoševoć.

Dodao je i da o Cappiauovim poslovima nije mnogo znao, no sjetio se da mu je ovaj pričao kako ga je "general Zagorec prevario za neko oružje koje je nabavio iz Ukrajine".

Elipso

 • Avatar sultan46
  sultan46:

  eno sliskova zena se seta po porecu a odma nakon ubojstva muza udala se za golemovica,,vuku je novci hehehe

 • kirilova8:

  Glu pi novinari. Sliško je ubijen 2001 godine skupa sa svojim atentatorom, ali bitno da ie njegov atentator upoznat sa Ivoševićem 2006. ?

 • avijaticar:

  mozda zna ko je hodakicu maknuo,puno oni znaju,,otprije,stalno je oruzje neko u pitanju