Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivić: Objavi li se Registar branitelja, tužit ću Hrvatsku!

– Kao branitelj i invalid Domovinskog rata i sam ću podnijeti tužbu. Ne želim da ulica raspravlja o mom ratnom putu – kazao je Tomislav Ivić.
28. prosinca 2011. u 15:00 258 komentara 10 prikaza
\'22.04.2011., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzano je svecano urucivanje ugovora o suradnji udrugama koje provode projekt osiguranja usluge osobnog asistenta. Tomislav Ivic. Photo Antonio Bronic/PIXSEL
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

– Svatko tko bi objavio Registar hrvatskih branitelja, učinio bi protuzakonito djelo i suočio se s tisućama i tisućama tužbi, ali ne protiv ministra branitelja Predraga Matića, već protiv države. I država će te sporove izgubiti. Kao branitelj i invalid Domovinskog rata i sam ću podnijeti tužbu. Ne želim da ulica raspravlja o mom ratnom putu – reagirao je danas bivši ministar branitelja Tomislav Ivić i čelni čovjek osječko-baranjskog HDZ-a na intervju aktualnog ministra branitelja Predraga Matića Freda u Večernjem listu.

Svog nasljednika u ministarskoj fotelji Ivić je pozvao i da prekopa arhivu Ministarstva branitelja gdje će pronaći tisuće dokumenata o provjerama branitelja. Svaka prijava, anonimna i potpisana, stavljena je u proceduru.

– U posljednjih nekoliko godina iz registra je izbrisano više od 2500 osoba. Provjere su kontinuiran proces koji će se, vjerujem, i dalje nastaviti. Provjere treba obavljati, no ne i objaviti Registar branitelja. Osim što bi Hrvatska po tome bila presedan i što se to kosi s Ustavom i Zakonom o zaštiti podataka, samo bi se stvarala loša slika o braniteljima i nervoza među ljudima koji zbog rata imaju ozbiljne posljedice – kazao je Ivić i, odgovarajući na naš upit, dodao da ne zna jesu li pokrenuti kazneni postupci protiv 2500 obrisanih, očito, lažnih branitelja.

Okupljenim novinarima bivši je ministar podijelio i otvoreno pismo koje potpisuje 20-ak vukovarskih branitelja u kojemu upozoravaju na nelogičnosti iz ratnog puta Predraga Matića Freda.

Između ostaloga, u pismu poslanom predsjedniku, premijeru, udrugama iz Domovinskog rata, političkim strankama te medijima navode da je aktualni ministar u svom životopisu lažno napisao da je u obrani Vukovara obnašao sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne. "Zna se da je pokojni general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik P. Matić Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedati bojnom nastavio je pokojni Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bilo? – navodi se u pismu.

Knin: Završna svečanost 1. naraštaja polaznika Središta za razvoj vođa
KLJUČNI ZAPOVJEDNICI
Uloga generala Ante Gotovine u Oluji: Spojio je dva vojna koncepta
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
  • Ante tTony:

    provjerite matica i vidicete ko laze netriba komentara

  • dacho:

    Na sve to treba staviti točku !Što je bilo bilo je , kakvi branitelji kakvi bakrači , proslo je vise od 15 godina poslije rata

  • puši kurac:

    ja stvarno neznam nijednog pravog branitelja koji se srami svog ratnog puta!!