Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za gradonačelnika Rijeke

Ivaniš na sučeljavanje stigao sa šljivom i zavojem: 'Imao sam malu nesreću'

RTL
11.05.2021.
u 21:01

Prema istraživanju Promocije plus za RTL, Marka Filipovića u prvom krugu bira 23,9 posto birača koji će izići na izbore. Drugi je sa 17,5 posto Davor Štimac

U fotelju prvog čovjeka Rijeke želi 11 kandidata, a pet vodećih prema istraživanju Promocije plus sučelilo se večeras studiju RTL-a: kandidat SDP-a Marko Filipović, kandidat PGS-a i Laburista Nikola Ivaniš, kandidat Mosta Marin Miletić, kandidat HDZ-a Josip Ostrogović i kandidat grupe birača, liječnik Davor Štimac.

Nikola Ivaniš koji je u studio stigao ozlijeđen, a na pitanje voditeljice je li dobro, kratko je odgovorio: "Imao sam malu prometnu nesreću s ogrebotinama".

Izborna utrka u Rijeci

Prema istraživanju Promocije plus za RTL, Marka Filipovića u prvom krugu bira 23,9 posto birača koji će izići na izbore. Drugi je sa 17,5 posto Davor Štimac. Inače liječnik, kandidat je grupe birača.

PGS-ov Nikola Ivaniš, zamjenik aktualnog gradonačelnika, baš kao što je to i Filipović, izbor je za nešto manje od 15 posto birača (14,9 posto).

HDZ-ov kandidat Josip Ostrogović ima 12,2 posto, slijede Marin Miletić iz Mosta s 8,8 posto, Ana Blečić Jelenović, Lista za Rijeku, 4,7 posto, te Katarina Peović, Radnička fronta s potporom od 3,8 posto.

Na isto toliko je Nebojša Zelić, kandidat koalicije Možemo. Slijede Vedran Vivoda iz Akcije mladih (2,1 posto), Hrvoje Burić iz Bure (1,6 posto), a Antun Antunović, kandidat grupe birača na posljednjem je 11. mjestu s 0,5 posto. Neodlučnih je 6 posto, a oni itekako mogu promijeniti redoslijed.

Drugi krug

Jasno je da će drugi krug biti odlučujući. Prema istraživanju, najizglednije, sučelit će se Marko Filipović i Davor Štimac. SDP-ovac odnosi pobjedu s 43,1 prema 39,3 posto. No sve je to unutar statističke pogreške, a neodlučnih je čak 9,5 posto. Većina desnih birača daje glas Štimcu. Na izbore u ovom slučaju neće više od 8 posto birača. 

Druga opcija: sraz dvojice kandidata ljevice. Razlika između Filipovića (39,6 posto) i Ivaniša (37,1 posto) tek je 2 i pol postotna boda. Zanimljivo, Ivaniš dobiva više glasača desnog spektra. Veći je broj neodlučnih, a povećava se i broj onih koji neće na izbore u drugom krugu – čak 12 posto!

Manje izgledna je iduća opcija. Sraz SDP-ovca Filipovića (49,6 posto) i HDZ-ovca Ostrogovića (27,8 posto), uvjerljivo pobjeđuje Filipović. I dok je neodlučnih oko 12 posto, nešto je manje onih koji neće na birališta, za razliku od prethodne potencijalne situacije – oko 10 posto. 

Teoretski mogli bi se sučeliti SDP-ov i Mostov kandidat. Brojke su na strani Filipovića (51,8 posto) naspram Miletića (23,9 posto), koji uvjerljivo osvaja vlast, a u ovom slučaju, najviše je onih koji će ostati doma.

 

Gradsko vijeće

Kada su rezultati za Gradsko vijeće u pitanju, opet dominira SDP koji je na vlasti u Rijeci 30 godina. Povjerenje im daje 24,9 posto birača. Druga snaga je HDZ s 14,2 posto, lista Davora Štimca je na 13,6 posto, a PGS je četvrta snaga s nešto više od 11 posto (11,4 posto). 

U vijeće ulaze Most (7,1 posto), Lista za Rijeku (5,3 posto), a oko izbornog praga je i platforma Možemo (5,0 posto). Ostali su ispod praga, dok je neodlučnih birača gotovo 10 posto.

Svi ovi podaci pokazuju preferencije Riječana 9. i 10 svibnja. Do izbora je 5 dana i puno se toga može promijeniti. Na rezultat može utjecati sama završnica kampanje pa i sučeljavanja.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 600 ispitanika. Podaci su prikupljeni 9. i 10. svibnja. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

>> Pogledajte i ovaj video: Sučeljavanje pet kandidata za gradonačelnika Rijeke u studiju Večernji TV-a

Ključne riječi

Komentara 2

VU
VučedolacHrvat
21:19 11.05.2021.

Ha,ha,ha....ritnula ga krava... Ko ide po selu dobije po čelu.

PR
PrimoracRi
21:38 11.05.2021.

Dobil kopitun po glave....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije