Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA AGENCIJE IPSOS

Tijesna bitka vodi se u Rijeci, u Osijeku birači odlučniji za jednog kandidata

Knin: Građani biraju šibensko-kninskog do župana iz redova srpske nacionalne manjine
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/9
06.05.2021.
u 19:56

Ivan Radić relativni je pobjednik prvog kruga, a u drugom krugu pobijedit će svakog od protukandidata

Sudeći prema najnovijim anketama agencije Ipsos predstavljene na Dnevniku Nove TV, tijesna bitka za Rijeku i dalje se vodi između SDP-ovog Marka Filipovića i nezavisnog Davora Štimca, dok je izvjesno da će u drugi krug na izborima u Osijeku HDZ-ov Ivan Radin te Berislav Mlinarević

Filipović u Rijeci osvaja 22,8, a Štimac 21,2 posto potpore. Slijedi Nikola Ivaniš s potporom od 14,4 posto. HDZ-ov Josip Ostrogović može računati na 11,5 posto potpore, a Marin Miletić iz MOSTA trenutačno ime potporu od 9,4 posto. Nebojšu Zelića podupire 3,5 posto, a Anu Blečić Jelenović 3 posto birača. Katarina Peović u Rijeci može dobiti 2,9 posto. Vedran Vivoda je na 2 posto, Hrvoje Burić na 1,8 posto, a Antun Antunović na 1,2 posto. Neodlučnih je 6,3 posto. 

Foto: Dnevnik Nove TV

U drugi krug, jasno je, siguran ulaz imaju Filipović i Štimac - samo se ne zna tko će biti prvi, a tko drugi.  U drugom krugu rezultati malo drugačiji. Davor Štimac dobiva 46,9 posto, a Marko Filipović 40,4. Na izbore neće izaći 7,4 posto birača, ne zna ili je neodlučno 4,5 posto.

Marko Filipović, ako mu u drugi krug dođe Nikola Ivaniš,  bit će doslovno poravnat s protukandidatom. Filipović u ovoj kombinaciji osvaja 38,8 posto, a identičnu potporu ima i Ivaniš. Na izbore u ovom slučaju ne bi izašlo 15,1 posto ispitanika, a neodlučnih je 6,9 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Sasvim je jasno, u gradskom vijeću nitko neće imati većinu. SDP-ova koalicija dobila bi 24,2 posto, Lista Davora Štimca druga je sa 17,5 posto potpore. PGS može računati na 15 posto, a HDZ na 12,7 posto potpore. MOST bi osvojio 7,8 posto. MOŽEMO je ispod 5 posto, točnije na 4,8, baš kao i Lista za Rijeku koja ima 4,1 posto potpore. Radnička fronta je na 2,9, a Domovinski pokret na 2 posto. Koalicija predvođena Akcijom mladih je na 1,5 i BUR na 0,8 posto. Neodlučnih je 6,9 posto.

U Osijeku situacija jasnija 

HDZ-ovac Ivan Radić u Osijeku trenutačno može računati na potporu 38 posto birača. Daleko iza njega je Berislav Mlinarević s potporom od 19,2 posto, slijedi SDP-ov kandidat Goran Kušec s potporom od 16,2 posto, šansu da uđe u drugi krug ima i Vladimir Šišljagić, koji sada može računati na potporu 13,1 posto birača. 

Od ostalih kandidata tu je Katarina Kruhonja s potporom od 7,4 posto, Vladimir Ham s 2,7 posto te Miroslav Vanek koji ne dobiva ni 1 posto, točnije 0,3 posto, a neodlučnih je 3,1 posto. 

Ivan Radić relativni je pobjednik prvog kruga, a u drugom krugu pobijedit će svakog od protukandidata

Foto: Dnevnik Nove TV

Ivan Radić pobjeđuje i u srazu s Domovinskim pokretom i njihovim kandidatom Berislavom Mlinarevićem. Radić dobiva 52,8 posto, a Mlinarević 38,1 posto potpore. U srazu s kandidatom SDP-a Radić dobiva 52,8 posto potpore, a SDP-ovac Kušec njih 31,2 posto. 

Kada govorimo o Gradskom vijeću, HDZ-ova lista na kojoj se nalaze sve desne opcije osvaja 39,5 posto. To je golem rejting, a ovisno o broju lista koje uđu u vijeće, ovisit će i hoće li HDZ-ova lista imati apsolutnu većinu.

Daleko iza njih je Domovinski pokret sa 16,4 posto potpore, a identičan rejting ima i lista SDP-a. MOŽEMO će biti u gradskom vijeću s potporom od 8,2 posto i tu izborni prag prelazi Snaga Slavonije i Baranje Vladimira Šišljagića sa 6,4 posto potpore. Za izborni prag bori se HNS s 4,5 posto potpore. HDSSB osvaja 2,9 posto potpore birača, Lista Miroslava Vankea dobiva 0,4 posto, a neodlučnih je 5,3 posto. 

 

Burno sučeljavanje - Tomašević zaprijetio Filipoviću tužbom, Škoro prozvao HDZ, a Klisović gradsku upravu

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
20:11 06.05.2021.

Znači ima nade za Rijeku. Ajmo Rječani glasajte protiv partije i skinite tu sramotnu stigmu s vašeg grada.

SA
sambo
21:57 06.05.2021.

Ma kakav HDZ u Slavoniji?! Ekipu zbog koje nam unuci odrastaju po Irskoj? Hvala vam na tome...nikad više...

JA
jadnatikoza
22:24 06.05.2021.

HDZ uništi Slavoniju zbog uvoznog lobija a slavonci uporno glasaju za ADZ. Pa nek vam uzmu i gaće na štapu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije