Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavio u zadru

Ivan Vrdoljak o izmjeni Zakona: Ukinut ćemo lokacijske dozvole

'19.06.2012., Ulica Vilka Novaka, Varazdin - Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak nakon sastanka u gradskoj vijecnici s gradskim i zupanijskim celnicima posjetio je POS naselje u izgradnji gdje ih je
'Marko Jurinec/PIXSELL'
28.09.2012.
u 15:02

Ministar je još jednom poručio da će svi objekti koji su se gradili nakon 21. lipnja 2011. biti uklonjeni

– Statistički gledano, Zadarska je županija ne najgora, nego daleko najgora u izdavanju akata prostornog uređenja i gradnje, ustvrdio je danas u Zadru ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak nakon rasprave o problemima elektrotehničke struke u graditeljstvu u sklopu 5. dana ovlaštenih inženjera elektrotehnike.

Govoreći o izmjenama Zakona o prostornom uređenju i građenju, ministar je najavio ukidanje lokacijskih dozvola i istaknuo da će svu odgovornost za kvalitetu projekata ubuduće preuzimati ovlašteni projektanti.

– Lokacijska dozvola leti van, idemo na građevinsku i uporabnu dozvolu. U izmjenama zakona, država, odnosno nadležno ministarstvo, pratit će samo upravni postupak, dok će odgovornost snositi projektanti. Vi ste ovlašteni i vaš žig nitko neće kontrolirati, ali ćete snositi i odgovornost za to. Onaj tko izigra svoju stručnost, snosit će sankcije. Novim zakonom u svakoj regiji građevinska dozvola izdavat će se na jednak i ujednačen način, a s usvajanjem novih izmjena zakona, dobit ćemo i novi softver pomoću kojeg ću ja u Zagrebu vidjeti tko je spor, lijen, neozbiljan, zločest, znači tko ne radi svoj posao, i onda možemo reagirati žutim, crvenim kartonom. Od sljedećeg ljeta svi će imati iste uvjete, a do tada zakon mora proći saborsku proceduru, objasnio je ministar i dodao da je na popisu za rušenje evidentirano 60-ak objekata, ali da je mnogo više prijavljenih zidića, stupića, mulića.

Ministar je još jednom poručio da će svi objekti koji su se gradili nakon 21. lipnja 2011. biti uklonjeni.

Komentara 4

MC
mcmarko
15:50 28.09.2012.

na kraju će oni ilegalci koji odluče legalizirati proći jeftinije jer neće morati čekati na papire i dobit će popuste. jel po zakonu, nije, rušimo. problem se nije rješavao jer je svima odgovarala korupcija na lokalnoj razini i administraciji. činovnici dobivaju kuverte i šute na plaće i sve ide u krug. bespravno se gradilo, sad neka se pravno ruši.

Avatar Uzdanica
Uzdanica
16:05 28.09.2012.

vi iz šume trebate opet ponovit 1967

PE
PeroJoso
16:50 28.09.2012.

trebalo bi biti upravo obrnuto lokacijsku dozvolu bi svakako trebalo zadržati za dijelove gdje urbanistički planovi nisu dorečini, a građevinsku dozvolu bi trebalo u potpunosti izbaciti, a svu odgovornost trebao bi snositi projektanr. Iz procesa ishođenja građevinske dozvole trebalo bi zadržati samo obavezu ishođenja uvjeta od pojedinih službi (vodovod, elektra...) kao uvjet za građenje. I naravno uporabna dozvola treba ostati kao obaveza. Tako bi potecijalni investitor mogao početi graditi odmah nakon izrade izvedbenog projekta bez borbe sa lokalnom upravom. Referenti za izdavanje građ dozvola tako bi mogli recimo nadzirati gradnju, baviti se pametnijim a manje korupcijskim poslovima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije