Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Ivan Penava o ćirilici: Čin ministra Bauka posljednji je pucanj po Vukovaru

ivan penava
Foto: Branimir Bradarić
22.01.2016.
u 17:07

Mi se bavimo otvaranjem radnih mjesta, uređenjem grada, novim projektima, a dijelimo stipendije i to i Hrvatima i Srbima, rekao je Penava

Nakon što je javnost izvještena da je ministar uprave na odlasku Arsen Bauk suspendirao pojedine stavke Statuta Grada Vukovara koje se odnose na uvođenje dvojezičnosti u grad i tako srušio Statut danas je izvanrednu konferenciju za novinare održao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Prema njegovim riječima ovo je zadnji čin ministra Bauka i Vlade na odlasku koja je prije nego što zatvori vrata za sobom još jednom "zapucala" po Vukovaru.

– Mogli su Vukovaru pomoći da Vlada na sebe preuzme isplatu PDV-a, da sufinanciraju troškove zaprašivanja komaraca ili Kolone sjećanja ili pak da uklone ruševine. Međutim, nisu ništa od toga napravili, nego su zadnji dan donijeli jednu ovakvu odluku i tako novoj vladi predali vruć krumpir, a ćirilicu opet izdignuli kao problem, a od Vukovara još jednom stvorili grad slučaj – rekao je Penava.

Dodao je kako Vukovar i Vukovarci ministra Bauka i SDP-ovu vladu neće pamtiti ni po čemu dobrome. Od nove vlade očekuje da, kako je rekao, čuju mišljenje Grada Vukovara i Gradskoga vijeća, naroda kao i ulice te da ne donose odluke preko koljena.

– Mi se bavimo otvaranjem radnih mjesta, uređenjem grada, novim projektima, a dijelimo stipendije i to i Hrvatima i Srbima – rekao je Penava.

Pojasnio je i kako po zakonu sada nova vlada ima rok od 30 dana da reagira i uputi Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ako to ne napravi, odluka Bauka pada u vodu i Statut koji je on srušio ponovno postaje službeni statut Grada Vukovara. Međutim, ocjenu ustavnosti od Ustavnoga suda može zatražiti i bilo tko drugi poput SDSS-a, ZVO, Vijeća manjina...

Priopćenjem za javnost javila se i Hrvatska konzervativna stranka koji izražavaju svoje žaljenje i negodovanje odlukom Ministarstva uprave i ministra Bauka.

– Ova odluka, danas već bivšeg ministra Bauka, samo potvrđuje, da upravo on i njegovo ministarstvo svojim potezima žele ponovno izazvati daljnju međunacionalnu netrpeljivost između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru. Ovo je samo još jedan dokaz, da su bivšoj vlasti interesi hrvatskog naroda očigledno bili na posljednjem mjestu prioriteta – navodi predsjednik vukovarske podružnice HKS-a Marijan Pavliček.

Dodaje kako je posebno sramotno da se odluka donosi u zadnjem danu mandata, što samo potvrđuje da je ovo čisto politikanstvo.

– Vjerujemo da nova hrvatska vlada neće pred Ustavnim sudom zatražiti pokretanje postupka ocjene ustavnosti sporne odluke, čime bi ista bila poništena, a time i pokušaji nasilnog uvođenja dvojezičnosti napokon završeni – navodi Pavliček.

U isto vrijeme predstavnici srpske nacionalne manjine navode kako je ovakva odluka ministarstva očekivana i jedino moguća s obzirom na odredbe Statuta Grada Vukovara koji je donesen 17. kolovoza prošle godine.

– Odmah smo upozoravali na te stvari tako da je ovo očekivano. Sada je loptica prebačena na novu Vladu RH koja od Ustavnog suda treba zatražiti ocjenu ustavnosti. U svakom slučaju mi pozdravljamo ovakvu odluku i očekujemo kako je i on pokazatelj da se pitanje uvođenja dvojezičnosti u Vukovar konačno počelo rješavati rekao je predsjednik Zajedničkog vijeća općina i dopredsjednik SDSS-a Dragan Crnogorac.

>> Bauk srušio antićirilični Statut Grada Vukovara

Komentara 40

HR
hr76
17:19 22.01.2016.

Bauk želi podmetnuti nogu novom ministru, to je očito. Da mu je stalo do Hrvatske, ne bi donosio nikakve odluke u ovom prijelaznom razdoblju, ali bivši vladajući su nas već toliko puta razočarali, da mi nije neobično da to naprave i još jedan put. Prst dolje, Bauče.

Avatar Feniks
Feniks
17:29 22.01.2016.

Ako znamo da je Arsenije Bauk srbin čemu čuđenje. Najgori su četnici unutar partije.

DU
Deleted user
18:30 22.01.2016.

Baš tako partija u suradnji sa 4etnicima kao i uvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije