Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Istražili smo tko u Hrvatsku dolazi živjeti i raditi

04.02.2019.
u 00:00

Šterc: Iseljavaju se mladi koji bi trebali biti nositelji razvoja, a useljavaju pretežno slabije obrazovani

Iz kojih zemalja dolaze useljenici u Hrvatsku, koja muku muči s manjkom radnika, u kojoj su dobi i kakvog su obrazovanja? U Hrvatsku se lani doselilo 43.219 stranaca kojima je odobren privremeni boravak, što je gotovo trostruko više nego 2016. Čak oko 31.000 useljenika dolazi iz država bivše Jugoslavije, BiH, Srbije, Makedonije i Kosova, što je očekivano jer teško će se u Hrvatsku useljavati stanovnici iz razvijenijih zemalja i ovdje raditi. No, što će biti kad “presuše” i te zemlje? Hrvatska privlači slabije obrazovane jer od 43.219 stranaca kojima je lani odobren privremeni boravak samo njih 2064 ima visoku i višu stručnu spremu. Najviše ih je sa srednjom školom, njih više od 23 tisuće, a nepoznatog obrazovanja ih je gotovo 9000 tisuća, dok ih je sa završenom osnovnom školom 2690. Pokazuju to podaci MUP-a koje smo tražili za Večernji list za protekle tri godine kako bismo vidjeli trendove useljavanja, obrazovnu i dobnu strukturu.     

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju ili u e-izdanju Večernjeg lista.

Ne propustite i druge teme:

- Uvođenje zaštitara u bolnice skupa je, loša i neprovediva ideja

- Katoličke udruge učinit će sve da otmu glasove HDZ-a

- Hrvatska Kostajnica: Ovo je model obnove nakon katastrofe

- Ne propustite i četvrti kupon: Godinu dana vozite Fiat Pandu na račun Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefj
00:47 04.02.2019.

Interesantno je gledati vladu i sindikate kako su složni u politici izjednačavanja plaća. Čista uranilovka. Umjesto da se nagrađuju stručni i sposobni, njih se tjera van, a dijeli se podobnima i potrebitima... I to je to, dok se očekuje da će konobari i čistačice zajedno s uhljebima povući zemlju i od nje napraviti Švicarsku, realnost je potpuno drugačija. Svake godine smo sve gori, došli smo na dno EU-a i uspoređujemo se s Afrikom, a ta birokracija koju se toliko štiti i čuva, na samom je svjetskom dnu... Najgore je u svemu tome da se ništa ne mijenja. I dalje se sav gospodarski rast (i puno više od toga) upucava u državu, u državne i javne strukture, nema niti jedne reforme, ništa se ne mijenja. Sve crne rupe u državi (HZZ, HZZO, HZMO, ...) su sve crnije i dublje, a proizvodnja pada, zdravi dio gospodarstva i društva se devastira... S investicijama je još gora stvar, ako država ne garantira, nitko ne želi uložiti niti euro ovdje. Greenfield investicija nema već desetljeće, a u investicijskim krugovima već je naveliko poznato ABC pravilo - Anything but Croatia... Kako netko sposoban neće pobjeći odavde? Ako nisi uhljeb, onda postaneš njegov rob. Nije neka budućnost...

Avatar ehlbert13
ehlbert13
22:42 03.02.2019.

Sukladno vladajucoj strukturi, koja treba sitnozubu stoku, po mogucnosti sto nepismenijoj, kao sto je i vecina njih politicki nepismena.

DU
Deleted user
05:30 04.02.2019.

Doseljavaju se i dive se kraljici estrade ...zna se....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije