Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnost na cesti

Istra osniva Savjet za sigurnost cestovnog prometa

cesta
Duško Marušić/Pixsell
01.03.2011.
u 21:07

Istarska županija na taj će način biti primjer i model kako organizirati i operacionalizirati sustav za bolju sigurnost cestovnog prometa.

Povodom europskog "Desetljeća sigurnosti u prometu“ župan Istarske županije Ivan Jakovčić primio je u sjedištu Županije u Puli predstavnike Udruge obitelji osoba stradalih u prometu, predsjednika udruge Nebojšu Čelicu, dopredsjednicu Anitu Merlić inžinjerku cestovnog prometa, te predsjednicu Vijeća mladih Istarske županije Anu Preveden.

Cilj razgovora bio je inicijativa osnivanja Savjeta za sigurnost cestovnog prometa Istarske županije. Istarska županija na taj će način biti primjer i model kako organizirati i operacionalizirati sustav za bolju sigurnost cestovnog prometa.

Usto potaknuta je izrada četverogodišnjeg Plana rada Savjeta, te su dogovoreni pravci i ciljevi djelovanja. Cilj je naime, razinu sigurnosti cestovnog prometa podići na razinu zemalja Europske unije do najviših standarda.

Po osnivanju Županijskog savjeta za sigurnost cestovnog prometa Županija će preporučiti osnivanje gradskih i općinskih savjeta za sigurnost cestovnog prometa na lokalnoj razini.

U razgovoru sa županom Istarske županije, predstavnici Udruge obitelji osoba stradalih u prometu osvrnuli su se i na donošenje desetogodišnjeg Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu Republike Hrvatske od 2011. do 2020., obzirom da su predstavnici Udruge i članovi radne skupine za izradu Nacionalnog programa. Istaknuli su kako su prijedlozi Udruge da se dio obaveza, odgovornosti, ali i sredstava spusti na razinu područne i lokalne samouprave.

Također, naglasili su kako je u 26, od 27 zemalja Europske unije nositelj odgovornosti za sigurnost cestovnog prometa resorno ministarstvo prometa, dok je kod nas to Ministarstvo unutarnjih poslova. Takvu bi raspodjelu resora trebalo mijenjati, stava su u Udruzi i predlažu da dio odgovornosti preuzmu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u smislu cjeloživotne edukacije sudionika u prometu o prometnoj kulturi, zatim Ministarstvo zdravstva osobito u dijelu ustroja sustava službe Hitne medicinske pomoći, te Ministarstvo pravosuđa koje još nije pronašlo sustavan model za sankcioniranje recidivista prometnih prekršaja i kaznenih djela u prometu.

Predsjednica Vijeća mladih Istarske županije Ana Preveden, ustvrdila je kako krovna organizacija mladih Istarske županije podržava osnivanje Savjeta za sigurnost cestovnog prometa te je iskazala interes za uključivanje u rad po osnivanju.

Udruga obitelji osoba stradalih u prometu osnovana je u Puli 2007. godine i djeluje na području cijele Hrvatske. Članica su Europske federacije žrtava prometa, a koja je stalni savjetnik za sigurnost u cestovnom prometu pri Ujedinjenim narodima. Nakon Moskovske deklaracije iz 2009. i rezolucije UN-a 62/244 iz 2010. godine, Europska unija proglasila je naredno desetljeće „Desetljećem sigurnosti u prometu“, čemu se pridružila i Republika Hrvatska s ciljem smanjenja broja poginulih osoba za 50 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije